Czy wiesz, że...
Pierwsze informacje o błystce "dorożce" pojawiły się w 1746 r. w spisie inwentarza chłopskiego na Wileńszczyźnie "Dawne puszcze i wody".

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 584
 Zalogowani 0
 Wszyscy 584

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(435985) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(435985) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(435985) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(435985) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(435985) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(435985) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(435985) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(435985) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59445) Apr 02, @ 19:02:39


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2261
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2042
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2291
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2124
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2180
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2086
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2131
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2492
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2315
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią
Opublikował 28-02-2007 o godz. 14:30:00 Monk
Ryby na stół Czez napisał

Artykuł Karpiarza o karpiu w pomarańczach spowodował, że i ja postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na rybę z owocami (choć już przetworzonymi). Lojalnie uprzedzam, że kiedy zaczynam przygotowywać sos, moja córka ucieka z domu, zaś żona mamrocząc coś pod nosem, wychodzi do ostatniego pokoju, zamykając za sobą drzwi i otwierając okno.



Przepis jest bowiem z gatunku tych, które jednemu smakują, innemu zaś nie. Całe szczęście można go modyfikować na różne sposoby tak, aby nie zetknąć się z reakcjami domowników, z jakimi ja się stykam. Ale do rzeczy.

Składniki:

    - filety z dowolnej ryby
    - sok pomarańczowy
    - puszeczka anchovis (sardeli)
    - świeża bazylia
    - sok z 1 cytryny
    - mąka
    - ryż basmati (lub inny wg uznania)
    - sól, pieprz, papryka czerwona słodka
    - masło i oliwa z oliwek extra vergine.
Przygotowanie:

Pierwszą czynnością jaką wykonujemy jest zamarynowanie rybich filetów w soku pomarańczowym z dodatkiem soku z cytryny.

Tak zamarynowane filety wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny.
Przechodzimy do przygotowania sosu z poniższych składników.

Do rondla wrzucamy masło, a gdy się rozpuści dodajemy anchovis i na małym ogniu smażymy 2 - 3 minuty.

Dolewamy do rondla sok pomarańczowy i dodajemy sok z cytryny. Całość zagotowujemy.

Do sosu dodajemy bazylię i doprawiamy pieprzem i solą.

Rondel odstawiamy. Potem sos już tylko podgrzewamy tuż przed podaniem.

Przygotowujemy panierkę, dodając do mąki sporą ilość papryki czerwonej słodkiej i całość dokładnie mieszamy.

Wyjęte z marynaty filety solimy, oprószamy pieprzem i panierujemy.

Filety smażymy na złocisty kolor, na oliwie z oliwek.

Usmażone filety polewamy sosem i podajemy z ryżem.

Osoby zachowawczo podchodzące do tego typu „kontrowersyjnych smakowo” przepisów zachęcam do spróbowania najpierw samych usmażonych filetów, które przebywały w marynacie te 3 - 4 godziny. Zapewniam, że są znakomite.

Troszkę odważniejszych zachęcam do zastąpienia anchovis po prostu mąką i przygotowania dalszej części tak, jak jest to opisane powyżej.
Najodważniejszym proponuję realizację całości od razu.

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez Mepsik dnia 28-02-2007 o godz. 15:31:51
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Uwielbiam achovis, uwielbiam rybę na słodko - osobliwie w pomarańczach z dodatkiem słodkich piernikowych mieszanek ziołowych. Twój przepis już mi smakuje;-)



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez Stefan (witeknowak@o2.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 15:37:26
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Wypróbuję:-) Lubię wyzwania kulinarne:-)



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez Pawel66 dnia 28-02-2007 o godz. 17:30:42
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Zapowiada się wyśmienicie - odważnie wypróbuję wersję główną :-).



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 28-02-2007 o godz. 17:35:05
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ciekawy i faktycznie odwazny przepis (na mysli mam sos). Jako ze anchovis dla mnie to swoisty rarytas, uwazam ze jest to swietokractwo robic z nich sos - ale ok sprobuje. Apropo anchovis - zawsze przywoze z Hiszpanii wiele puszek tego specjalu, jednak polskie samkuja mi najlepiej - tyle ze sa bardzo nietrwale i nie mozna ich dluzej trzymac.



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 19:41:49
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Sos z anchovis !!. Wspaniale. Na pewno przepis wypróbuję.
Ps. Czy kupiłeś aparat i teraz przy okazji każdego, Twojego tekstu kulinarnego, podwójne ślinienie się, zapewnione?



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez Wichura dnia 28-02-2007 o godz. 22:19:44
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.VingTsunKuen.trinet.pl
Zaryzykował przepis Karpiarza to i zaryzykuje Twój ;)) Raz się żyje :))



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 22:49:14
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.sazan.com.pl
A ja lubię tylko te filmy, które znam! ;))) Mimo tego będąc w Hiszpanii, zaopatrzę się (podobnie jak Karpiarz) w ów odpowiedni składnik sosu i spróbuję w wersji oryginalnej. Najwyżej, jak nie będzie dobre, to doleję do tego śmietany i dam psu, a sobie przygotuję schabowego z kapustą...



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 23:01:04
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Czarek, z całym szacunkiem, bez urazy, ale to nie mogłoby (nie może ) mi smakować. Pięknie się to wszystko prezentuje, sprawiając wrażenie dania ekskluzywnego, ale... przykro mi - nie jestem "za". Z drugiej zaś strony nie mogę się zarzekać, że chcą urozmaicić swojej gorszej połowie „rybne menu” nie skorzystam, bądź co bądź, z tego zacnie wyglądającego dania.



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 01-03-2007 o godz. 08:36:57
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Bardzo ciekawy sposób na ryby zakupione w sklepie. Muszę to wypróbować, może uda mi się w ten sposób przełamać do filetów sklepowych. Rybom złowionych na wędkę, nie będę zabiera ich naturalnego smaku i zapachu. Złowione ryby słodkowodne do poniewierania w przyprawach i aromatach przeznaczyłem jedynie karpia. Tego zaś wolę w aromacie z bakalii ( rodzynki, migdały, figi ) na słodko-kwasno z dodatkiem piernika. Karpia ala Oldi mieli już okazję i zobaczyć i spróbować co niektórzy userzy PW.
Wracając do tego przepisu - muszę wypróbować w wersji oryginalnej - pnej. Mam tylko pytanie.
Dlaczego Twoje dziewczyny uciekają gdy to przygotowywujesz?



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez gismo dnia 01-03-2007 o godz. 19:13:13
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.bez-cisnien.neostrada.pl/
No to ja też zaryzykuję :) Ale mam wcześniej pytanie – czy soku, w którym moczyły się filety nie można wykorzystać do przygotowania sosu? Czy to raczej kiepski pomysł? :)



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazylią (Wynik: 1)
przez sacha dnia 04-03-2007 o godz. 21:37:01
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Bardzo lubię anchois ale w domu ten numer by nie przeszedł.Zrobiłem w sobotę co innego i może dla mniej odważnych będzie pasowało.Filety z pangi usmażyłem bez
trzymania w marynacie,tylko obtoczone w mące z papryką.
W rondlu rozgrzałem puszkę(400g)mleka kokosowego,dodałem 1 1/2 łyżki sosu rybnego,1/2 łyżki
pasty czerwonej curry i 2 łyżki proszku curry łagodnego.
Zapach(smród)jak w typowej hinduskiej jadłodalni.Do tego ryż basmati i szpinak z jogurtem też z curry i czosnkiem.
Obiad miał być na niedzielę też ale zostało wchłonięte też na kolację.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.16 sekund :: Zapytania do SQL: 182