Samica różanki składa ł±cznie około 40 jaj. Samica karpia składa około 150 000 – 250 000 ziaren ikry na jeden kilogram wagi swego ciała.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 295
Zalogowani 0
Wszyscy 295
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385074) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(385074) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385074) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(385074) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(385074) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59440) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(385074) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59440) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
S± dwie faktury, każda
za rok. N ...(385074) Apr 02, @ 17:57:24
jjjan: Wszystkim wszystkiego
dobrego ...(170) Mar 30, @ 08:46:37
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Sandacz w ¶mietanie
Opublikował 15-11-2004 o godz. 09:00:00 Monk |
Torque napisał
Sandacz uznawany jest przez wielu za jedn± z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Ma białe mięso i mało o¶ci. Przy tym jest soczysty, delikatny, jędrny, kruchy... Idealnie się więc nadaje do wszelkich potraw od najprostszych, do tych bardziej skomplikowanych. Najlepiej jednak (i nie jest to tylko moje zdanie) sandacz smakuje w ¶mietanie.
Składniki:
- filet z sandacza
- 2-3 duże cebule
- kostka rosołowa drobiowa, b±dĽ warzywna
- 200 ml ¶mietany 12-18 %
- m±ka
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filet przecinaj±c w poprzek, dzielimy na kilka czę¶ci, lekko solimy, oprószamy m±k± i
smażymy w głębokiej patelni na niewielkiej ilo¶ci tłuszczu . W tym czasie cebulę obieramy i kroimy na ćwierćkr±żki lub - je¶li mamy mniejsze cebule - na półkr±żki. Kawałki filetów obracamy tylko raz i smażymy tyle, by „złapały” złoty kolor. Następnie zasypujemy je cebul±, pieprzymy delikatnie, a patelnię przykrywamy.
Na wolnym ogniu sandacz dusi się z cebul±. Czekamy, aż ta zmięknie, a w tym czasie w szklance wrz±tku rozpuszczamy kostkę rosołow±. Kiedy cebula jest już miękka, zalewamy wszystko rosołem i zostawiamy patelnię nie przykryt±. Na wolnym ogniu rosół odparowuje i wsi±ka w kawałki ryby.
Kiedy objęto¶ć sosu na patelni zmaleje o około 1/3, pozostaje nam tylko dodać ¶mietanę. By ta się nie „¶cięła” należy najpierw do ¶mietany dodać trochę sosu z patelni, zwiększaj±c jej temperaturę, a dopiero ocieplon± wlać do ryby. Po wlaniu czekamy tylko aż sos zacznie się gotować i zestawiamy patelnię z ognia.
Sandacz tak przyrz±dzony smakuje najlepiej z kawałkiem bagietki posmarowanej masłem i kieliszkiem (b±dĽ dwoma) białego półwytrawnego wina.
Smacznego
Torque
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 15-11-2004 o godz. 12:31:13 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Dobrze, że zapach nie przechodzi przez monitor. Kupiłem szczupaka w Tesco mrożonego. Mimo największych starań, smak był identyczny jak dorsz mrożony. Kto to powiedział, że ryby można kupować a nie zabierać z łowiska? |
|
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez Czez dnia 15-11-2004 o godz. 15:21:23 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Superprofesjonalnie przedstawiony przepis !
Mnie brakuje tu jednak odrobiny koperku, tak jak w przypadku karasia w ¶mietanie, ale sandała takiego jak ten nigdy nie jadłem, więc może koper jest zbędny :-)
PS. Przypomniałe¶ mi, że już dawno nie opisałem żadnego przepisu. To się zmieni ;-)))) |
|
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez olo dnia 15-11-2004 o godz. 16:57:42 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Podobnie robię pstr±ga i jest OK. My¶lę że sandacz również. Wypróbuj jeszcze szczypior zamiast cebuli palce lizać. |
|
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez Karpiarz dnia 15-11-2004 o godz. 23:59:03 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Nie jadlem jeszcze nigdy ryby w smietanie - preferuje raczej ostre lub kwasne potrawy, a smietana kojarzy mi sie raczej z czyms lagodnym. Twoj przepis jednak z cala pewnoscia wyprobuje, tylko kiedy ja na tego sandacza sie wybiore. Mysle ze uda mi sie jescze w tym roku, a wtedy napewno napisze dwa slowa na ten temat - pozdrawiam. |
|
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez spining dnia 16-11-2004 o godz. 11:00:47 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Torque, ten sandacz to z czwartkowej wyprawy na Gnojno i Narew??? Przepis znam, jest ¶wietny. |
|
|
|