Czy wiesz, że...
Samica różanki składa ł±cznie około 40 jaj. Samica karpia składa około 150 000 – 250 000 ziaren ikry na jeden kilogram wagi swego ciała.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 295
 Zalogowani 0
 Wszyscy 295

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385074) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385074) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385074) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385074) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385074) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59440) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385074) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59440) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(385074) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(170) Mar 30, @ 08:46:37


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2248
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2020
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2142
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2277
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2106
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2165
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2074
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2117
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2480
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2299
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Sandacz w ¶mietanie
Opublikował 15-11-2004 o godz. 09:00:00 Monk
Ryby na stół Torque napisał

Sandacz uznawany jest przez wielu za jedn± z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Ma białe mięso i mało o¶ci. Przy tym jest soczysty, delikatny, jędrny, kruchy... Idealnie się więc nadaje do wszelkich potraw od najprostszych, do tych bardziej skomplikowanych. Najlepiej jednak (i nie jest to tylko moje zdanie) sandacz smakuje w ¶mietanie.



Składniki:

- filet z sandacza
- 2-3 duże cebule
- kostka rosołowa drobiowa, b±dĽ warzywna
- 200 ml ¶mietany 12-18 %
- m±ka
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Filet przecinaj±c w poprzek, dzielimy na kilka czę¶ci, lekko solimy, oprószamy m±k± i


smażymy w głębokiej patelni na niewielkiej ilo¶ci tłuszczu . W tym czasie cebulę obieramy i kroimy na ćwierćkr±żki lub - je¶li mamy mniejsze cebule - na półkr±żki. Kawałki filetów obracamy tylko raz i smażymy tyle, by „złapały” złoty kolor. Następnie zasypujemy je cebul±, pieprzymy delikatnie, a patelnię przykrywamy.

Na wolnym ogniu sandacz dusi się z cebul±. Czekamy, aż ta zmięknie, a w tym czasie w szklance wrz±tku rozpuszczamy kostkę rosołow±. Kiedy cebula jest już miękka, zalewamy wszystko rosołem i zostawiamy patelnię nie przykryt±. Na wolnym ogniu rosół odparowuje i wsi±ka w kawałki ryby.

Kiedy objęto¶ć sosu na patelni zmaleje o około 1/3, pozostaje nam tylko dodać ¶mietanę. By ta się nie „¶cięła” należy najpierw do ¶mietany dodać trochę sosu z patelni, zwiększaj±c jej temperaturę, a dopiero ocieplon± wlać do ryby. Po wlaniu czekamy tylko aż sos zacznie się gotować i zestawiamy patelnię z ognia.

Sandacz tak przyrz±dzony smakuje najlepiej z kawałkiem bagietki posmarowanej masłem i kieliszkiem (b±dĽ dwoma) białego półwytrawnego wina.


Smacznego

Torque


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1)
przez pietruch dnia 15-11-2004 o godz. 09:04:32
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Aż ¶linka leci na sam widok, a co dopiero zapach i smak :).



Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 15-11-2004 o godz. 12:31:13
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dobrze, że zapach nie przechodzi przez monitor.
Kupiłem szczupaka w Tesco mrożonego. Mimo największych starań, smak był identyczny jak dorsz mrożony. Kto to powiedział, że ryby można kupować a nie zabierać z łowiska?



Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 15-11-2004 o godz. 13:11:15
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Torque - skad miałe¶ taki wspaniały surowiec? :-)



Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1)
przez Czez dnia 15-11-2004 o godz. 15:21:23
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Superprofesjonalnie przedstawiony przepis !

Mnie brakuje tu jednak odrobiny koperku, tak jak w przypadku karasia w ¶mietanie, ale sandała takiego jak ten nigdy nie jadłem, więc może koper jest zbędny :-)

PS.
Przypomniałe¶ mi, że już dawno nie opisałem żadnego przepisu. To się zmieni ;-))))



Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1)
przez olo dnia 15-11-2004 o godz. 16:57:42
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Podobnie robię pstr±ga i jest OK. My¶lę że sandacz również. Wypróbuj jeszcze szczypior zamiast cebuli palce lizać.



Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1)
przez Karpiarz dnia 15-11-2004 o godz. 23:59:03
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie jadlem jeszcze nigdy ryby w smietanie - preferuje raczej ostre lub kwasne potrawy, a smietana kojarzy mi sie raczej z czyms lagodnym. Twoj przepis jednak z cala pewnoscia wyprobuje, tylko kiedy ja na tego sandacza sie wybiore. Mysle ze uda mi sie jescze w tym roku, a wtedy napewno napisze dwa slowa na ten temat - pozdrawiam.



Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1)
przez spining dnia 16-11-2004 o godz. 11:00:47
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Torque, ten sandacz to z czwartkowej wyprawy na Gnojno i Narew???
Przepis znam, jest ¶wietny.



Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 16-11-2004 o godz. 11:53:32
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Sandacza już... zakupiłem. Dzi¶ przyrz±dzę :-))



Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1)
przez Tom_roy (tom_roy@wp.pl) dnia 16-11-2004 o godz. 22:35:21
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
ja juz mam sandacza teraz tylko chwila wolnego czasu i bede szamał tak± rybke:)))) mniam


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.11 sekund :: Zapytania do SQL: 110