Sacha napisał
Nie pamiętam sk±d znam ten przepis - może nawet od Czeza...
Na 0,5 litrowy kubek jogurtu (Bakoma ma wła¶ciw±, bo gęsta konsystencję) dajemy 3-4 duże, roztarte z sol± z±bki czosnku. Jeden duży ogórek ¶cieram na tarce, solę i wrzucam na sito, żeby obciekł, ł±czę z jogurtem. Na koniec dodać posiekane oregano.
Jak będzie suszone to trudno, też się nadaje.
A teraz co¶ na czas oczekiwania na karkówkę.
Rozmrozić na patelni paczkę szpinaku, wrzucić na sito żeby obciekł. Wrzucić na patelnię i dodać 0,5 l
jogurtu Bakomy. Rozetrzeć z sol± 3-4 z±bki czosnku, dodać do szpinaku. 2-3 łyżeczki łagodnego curry Kamisu + 1 (max!!!) łyżeczka curry czerwonego w pa¶cie (do kupienia w sklepach z żywno¶ci± orientaln±). Podgrzewaj±c, wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ods±czone pomidory krojone z puszki. Nie gotować - wystarczy, żeby poszły leciutkie b±belki. Zdj±ć z ognia i wystudzić.
Można to zrobić dzień wcze¶niej - wtedy można zabrać na Beloniadę w jakim¶ plastikowym pojemniku. W takim dipie maczać można kawałki bagietki, pity czy też kawałki warzyw surowych.
Gdyba naszło was na jeszcze jakiego¶ grilla, to można też "kawiorek".
Problemem jest w zasadzie kupno naprawdę dobrej kaszanki. Jak jeĽdziłem na działkę, to go¶ć przywoził cud-kaszankę i kiełbasę. Czy miał zezwolenia PIH czy SANEPiD-u??? W±tpię - robił to w domu, ale za to co za smak!!!
Surowy boczek o szeroko¶ci 4-5 cm kroimy w 0,5 cm plastry. Długo¶ci powinny mieć tyle, ile kawałki kaszanki.Posypujemy przypraw± do grilla, na to kr±żki cebuli też takie po 0,5 cm grubo¶ci, solimy i dodajemy przyprawę do grilla. Na to 15-20 cm kawałek kaszanki, lekko nakłuty widelcem.
Cało¶ć zawin±ć szczelnie w folię aluminiow± i na ok.
40-50 minut układamy na grillu. Najlepiej byłoby gdyby żar nie był już zbyt duży.
Smacznego.
Sacha