Czy wiesz, że...
Ośmioletni boleń mierzy średnio 45 – 50 cm i waży do 2 kg. Do drugiego roku życia odżywia się planktonem, a następnie przechodzi na pokarm zwierzęcy.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 592
 Zalogowani 0
 Wszyscy 592

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(437319) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(437319) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(437319) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(437319) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(437319) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(437319) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(437319) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(437319) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59445) Apr 02, @ 19:02:39


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2261
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2042
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2291
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2124
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2180
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2087
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2131
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2492
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2315
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Proste i aromatyczne zupy rybne
Opublikował 03-01-2006 o godz. 08:00:00 Monk
Ryby na stół Czez napisał

Zima to okres, w którym z dań rybnych na gorąco najchętniej spożywam zupy rybne. Nie zawsze mam jednak czas i ochotę na przygotowywanie skomplikowanych zup, tym bardziej, jeśli wiążą się z koniecznością uprzedniego długotrwałego gotowania bulionu rybnego (tzw. smaku).



Tym razem podaję zatem przepisy na dwie niezwykle proste zupy rybne, do których składniki dostaniecie w każdym sklepie spożywczym.

Zupa I

Składniki:

    - 60 dkg mielonych filetów z ryb morskich (szczególnie polecam pangę lub rybę maślaną)
    - 1 puszka pomidorów w kawałkach
    - 4 posiekane ząbki czosnku
    - bulion warzywny lub drobiowy
    - oliwa z oliwek
    - sok z cytryny do smaku
    - sól, pieprz, tymianek, bazylia, liście laurowe, świeża natka pietruszki.

Przygotowanie:

    1. Do rondla, na rozgrzaną oliwę wrzucamy rybę i czosnek. Smażymy ok. 2-3 minuty.
    2. Do ryby dodajemy puszkę pomidorów w kawałkach i przyprawy (z wyjątkiem natki) i dusimy ok. 15 minut pod przykryciem.
    3. Całość podlewamy bulionem (tak, aby zupa była dość gęsta), dodajemy natkę, sok z cytryny i gotujemy jeszcze 5-10 minut, na niewielkim ogniu.
Gotowe.

Zupa II

Składniki :

    - 60 dkg pokrojonych w grubą kostkę filetów z ryb morskich (polecam j.w.)
    - 1 puszka pomidorów w kawałkach
    - 2 cebule pokrojone w kostkę
    - 4 posiekane ząbki czosnku
    - 2 łodygi selera naciowego, mała marchew i pietruszka, kawałek pora – pokrojone w kostkę
    - bulion drobiowy lub woda przegotowana
    - oliwa z oliwek
    - sok z cytryny do smaku
    - sól, pieprz, papryka czerwona ostra, liście laurowe, świeży koperek.


Przygotowanie:

    1. Do rondla, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż zacznie się szklić, potem dodajemy czosnek, warzywa i liście laurowe i smażymy na niewielkim ogniu ok. 5 min. Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.
    2. Do warzyw dodajemy pomidory i przyprawy (bez koperku). Dusimy pod przykryciem jeszcze 15 minut.
    3. Zestawiamy rondel z gazu i usuwamy liście laurowe. Teraz mamy dwie możliwości. Wszystkie warzywa w rondlu możemy utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować je przy użyciu robota kuchennego. Jeżeli korzystamy z robota, zawartość rondla należy uprzednio przestudzić.
    4. Zmiksowane lub utłuczone warzywa podlewamy bulionem lub wodą i gotujemy jeszcze 10 minut.
    5. Do wywaru dodajemy ryby i na bardzo małym ogniu gotujemy kolejne 10 minut.
    6. Całość przyprawiamy koperkiem, sokiem z cytryny i (o ile zupa jest zbyt mało pikantna lub słona) pozostałymi przyprawami.
Gotowe.

Co do tego podać?

Przygotowane w przedstawiony sposób zupy same w sobie są dość gęste, co jednak nie oznacza, że nie można do nich podawać np. makaronu (polecam szczególnie „Orzo” -znakomity także do celów wędkarskich), ryżu, ziemniaków lub grzanek z chleba w kostkach. Ja i moja rodzina najchętniej jadamy do tych (i nie tylko) zup grzanki czosnkowe z niewielką ilością sera.
Do przygotowania grzanek potrzebna będzie:
    - 1 bagietka, pokrojona „ukośnie” w grube kromki,
    - niewielka ilość startego żółtego sera,
    - oliwa z oliwek,
    - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Czosnek wrzucamy do oliwy, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut, aby oliwa przeszła aromatem. Bagietki układamy na blasze, smarujemy oliwą z czosnkiem i posypujemy niewielką ilością sera. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż grzanki się zrumienią. Gotowe.

Zupy to czy bazy?

Podając powyższe przepisy kierowałem się przede wszystkim prostotą i szybkością ich wykonania, dostępnością produktów, a także sprawą mającą częstokroć największe znaczenie, tj. ceną składników. Nie bez znaczenia była tu też moja skłonność do kuchni śródziemnomorskiej, skąd przepisy te się wywodzą. Niemniej jednak należy wiedzieć, że przedstawione zupy, mogą stanowić bazę dla bardziej wykwintnych i treściwszych zup, których we wspomnianej kuchni jest bez liku.

Oto zatem kilka przykładów, jak można „uszlachetnić” podane przeze mnie przepisy:

1. Różne owoce morza (krewetki, małże, kraby, ośmiorniczki itp.) sprzedawane często w postaci mrożonych mieszanek z przeznaczeniem „do zup”. Niestety bardzo drogie i nie wszędzie dostępne, a w postaci świeżej praktycznie niedostępne w Polsce. Dodawane na sam koniec gotowania.

2. Wino wytrawne – białe lub czerwone (mam w bardzo głębokim „poważaniu” teorie, że białe do białego mięsa, a czerwone do ciemnego). Dodawane razem z pomidorami.

3. Papryka, papryczki typu chili, oliwki (także nadziewane różnymi specjałami np. migdałami), kapary. Dodawane pod koniec gotowania.

4. Skórki z cytryny, pomarańczy, limety lub liście limety. Wyjmowane z wywaru przed końcem gotowania lub przed miksowaniem/tłuczeniem warzyw.
Poza tym mile widziane są wszelkie zioła, zarówno świeże, jak i suszone.

Smacznego i samych wędkarskich sukcesów w Nowym Roku życzy

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1)
przez superjurek dnia 03-01-2006 o godz. 09:11:15
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Bardzo fajne i nieskomplikowane przepisy. Superżona bardzo lubi zupy rybne więc będzie miała niespodziankę.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !



Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1)
przez Jarpo dnia 03-01-2006 o godz. 13:09:40
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Panga a co to Czarku takiego? Czy to jakaś wietnamska niby ryba? Nie jestem przekonany nie ma to jak dorsz! W dodatku nasz polski.
Ja zawsze uważałem, że to, co polskie jest najlepsze dla Polaków i powiadam wam, polskie produkty są najzdrowsze dla polskiego organizmu.



Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1)
przez klon dnia 03-01-2006 o godz. 16:08:37
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ja już lecę do rybnego. Mniam



Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 04-01-2006 o godz. 10:24:05
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Zupy bez ziemniaków?



Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1)
przez Tom_roy (tom_roy@wp.pl) dnia 04-01-2006 o godz. 11:59:18
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
:) przepisy super :)
Maślanej rybki jednak nie polecam w wiekszych ilościach ;) zawietra jej mięsko niestrawne dla człowieka parafiny co isę często kończy niestrawnoscią i kłopotami z żołądkiem ;) W przepis wplotłem zamiast maslanej filety z fląderki i sandaczyka i było mniam :) spróbuję jeszcze z skarpiem i dorszem :) pozdrawiam
Tom


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.11 sekund :: Zapytania do SQL: 100