Znalezione na terenach Polski pierwsze błystki należy datować na wczesne średniowiecze. Z uwagi na korozję wykonywano je z metali kolorowych.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 407
Zalogowani 0
Wszyscy 407
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: Dla
zainteresowanych...
belony już są :hihi ...(61533) May 06, @ 14:00:14
krzysztofCz: Bo na mnie bliskość
morza tak wpływa
:hihi ...(502109) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia są
jacyś zużyci, nie to
co K ...(502109) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dżąsik nie
wie co emeryci lubią
najbardziej (i mogą ...(502109) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(502109) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(502109) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(502109) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(502109) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(502109) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(502109) Apr 03, @ 15:57:03
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Re: Czy wielkie ryby są pożyteczne? (Wynik: 1) przez Sazan dnia 26-03-2003 o godz. 22:48:58 | Nie wiem skąd ta przekorna logika u Ciebie, Kierowniku? :)
Dlaczego uważasz, że ryby jedzące dużo i często są cenne genetycznie? Karpie czy pstrągi tęczowe hodowane w stawach jedzą zapewnie dużo i często, bo mają nam z kolei służyć za pokarm. Ale czy są cenne genetycznie? Myślę, że dla hodowcy tylko te egzemplarze, które charakteryzują się większym przyrostem od innych przy tej samej zadawanej dawce pokarmowej... A zatem znowu konkretne gatunkowe rybie szczepy, kolejna selekcja... Inne, o mniejszych przyrostach, ale jedzące dużo i często, są z chowu eliminowane! To podstawa prawidłowej gospodarki chowu i hodowli nie tylko rybnej, by mieć u siebie obsadę odpowiednimi, cennymi z punktu widzenia hodowcy, egzemplarzami... Dlaczego uważasz, że wędkarz, który wypuszcza niemiarową rybę dokonuje selekcji odwrotnej (nota bene b. ciekawe pojęcie)? Przecież on nie może wiedzieć czy ten wypuszczany niedorostek jest starą, sędziwą rybą czy młodą, jeszcze nie wyrośniętą i będącą w najbliższej przyszłości znakomitym materiałem genetycznym jedzącym dużo i często! :) Wzrost każdej ryby zależy od bogactwa środowiska w którym żyje, od stanu jego czystości, od konkurencji pokarmowej, występowania innych gatunków, od pogody w danym roku, temperatury, ciśnienia itp. To bardzo złożony proces! Ta sama ryba w różnych środowiskach rośnie zupełnie inaczej! Chociażby badania łuski rybiej potrafią wykazać, który rok był dla niej urodzajny (większy przyrost słoja), a który ubogi w elementy wpływające na jej wzrost (mały przyrost słoja). Nikt jeszcze nie udowodnił, że z 25 cm lina, którego mięsiarz wziął na patelnię, a który jest już po swym pierwszym tarle (mowa o linie!), nie będzie potomków o masie 4 kg... Rzecz tylko w tym, aby jego potomstwo znalazło odpowiednie warunki życiowe. Jest dla mnie jednakowoż pewne, że stary, wyrośnięty, olbrzymi rybi okaz ma w sobie geny świadczące o jego witalnej sile! Ale te same geny przekazywał również jeszcze jako młody osobnik! I to wiele razy, bo długie było jego życie... Nikt wcześniej nie domyślał się, że dożyje tak sędziwego wieku i tak dużej masy... Czy zgadzasz się z moim wywodem, Kierowniku? :))) |
] |
|
|