Pierwsze informacje o błystce "dorożce" pojawiły się w 1746 r. w spisie inwentarza chłopskiego na WileńszczyĽnie "Dawne puszcze i wody".
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 578
Zalogowani 0
Wszyscy 578
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia s±
jacy¶ zużyci, nie to
co K ...(446848) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie
wie co emeryci lubi±
najbardziej (i mog± ...(446848) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(446848) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(446848) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(446848) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(446848) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(446848) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(446848) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(446848) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Znaczenie konsumpcyjne grzybów (Wynik: 1) przez gismo dnia 18-10-2007 o godz. 21:11:22 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.bez-cisnien.neostrada.pl/ | Proces gotowania czy smażenia jest wystarczaj±cy. Z tego, co pamiętam, koagulacja białka powoduje rozpad innych struktur rzędowych białek niż proces ich trawienia. Dlatego m.in. ¶cięcie białek przez soki trawienne to nie to samo co proces ich ¶cinania podczas gotowania – w procesach tych bior± udział inne struktury rzędowe. Ogólnie rzecz ujmuj±c – wysoka temperatura wystarczy w przypadku podanych przez Ciebie grzybów, gdyż koagulacja białek grzybowych następuje już w 60 stopniach. Gotowanie ma też na celu rozpad toksyn żoł±dkowo-jelitowych, które zawarte s± np. w opieńkach, czy ciężkostrawnych borowikowatych oraz takich grzybach jak jadalne muchomory.
Natomiast sama solanka zdecydowanie nie wydaje się być wystarczaj±ca, je¶li grzyby nie były gotowane / smażone, dlatego, że nie powoduje rozpadu struktur białkowych (chyba I i II), a w procesie trawienie te nie zostan± zniszczone. |
| Nadrzędny |
|
|