Najstarszy (udokumentowany) sum żył 51 lat w pewnym stawie koło Strasburga. Miał tylko 150 cm długości.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 590
Zalogowani 0
Wszyscy 590
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
krzysztofCz: Bo na mnie bliskość
morza tak wpływa
:hihi ...(500258) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia są
jacyś zużyci, nie to
co K ...(500258) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dżąsik nie
wie co emeryci lubią
najbardziej (i mogą ...(500258) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500258) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500258) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500258) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(500258) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500258) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(500258) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(500258) Apr 03, @ 10:34:12
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze sš własnociš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoci za ich treć. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Tasiemiec (Wynik: 1) przez marek_k84 (marek_k84@interia.pl) dnia 02-01-2003 o godz. 11:48:58 (Informacje o użytkowniku | Wylij wiadomoć) http://uks-orly-zielonka.blog.onet.pl/ | jeśli to bylo za 50 zet i w skladzie jak mówisz to nie było "sushi", to nawet kołe niego nie leżało......
"...do sushi nie musi być ryba, mogą być warzywa, owoce, grzyby, ikra, surowe jajka, ośmiornica, krab, marynowana rzodkiew i tysiące innych rzeczy. Powtarzającym się elementem jest to, że każdy kawałek sushi jest małym "ogrodem" wrażeń smakowych, tak opakowany, że stanowi osobny kawałek dania. Również istotne jest to, że sushi je się palcami, a nie pałeczkami, więc każdy kawałek musi być tak podany, żeby można go było wziąć w palce i nie ubrudzić rąk. W dobrych restauracjach japońskich pierwszą rzecz, jaką klient dostaje, to wilgotny, gorący ręczniczek, którym "obmywa" się brud świata zewnętrznego. Sushi może być rolowane i pokrojone na kawałki, z liściem morszczynu na zewnątrz, lub wewnątrz, ryżem do wierzchu. Również sushi to kawałki ryby, cienko krojone, ułożone na małej klusce ulepionej z ryżu. Często wierzch tego ryżu, tuż pod rybą, jest smarowany wasabi (zielony chrzan). Nieodzowną częścią talerza z sushi powinien być kawałek wasabi, trochę marynowanego imbiru, i sałatka z ogórków w occie. Przed rozpoczęciem obiadu każdy powinien dostać miseczkę edamame (ugotowanych sojowych strączków) lub miseczkę miso, rosołu z pasty sojowej i morszczynów. Najprostsze sushi rolowane jest z łososia lub tuńczyka, najlepiej z części brzusznej, bo ma więcej tłuszczu i jest smaczniejsza. Filet z ryby ogórek ocet ryżowy ryż do sushi cukier morszczyny (nori) wasabi marynowany imbir mata bambusowa ostry nóż sos sojowy Kawałek filetu pokroić na kawałki wielkości i długości fasoli szparagowej, około 4 "fasole" na osobę. Ogórek obrać ze skóry i pokroić w takie same kawałki. Zrobić wasabi z proszku, dodając malutką ilość wody i mieszając w małej miseczce. Gdy wymieszany, postawić miseczkę do góry nogami na talerzu, na jakieś 5 minut, podobno wasabi "kisi" się w ten sposób i ma lepszy smak. Ryż do sushi (klejące się trochę, grube, krótkie ziarno - sushi rice) ugotować i skro
Przeczytaj dalszy cišg komentarza... |
| Nadrzędny |
|
|