W klimacie europejskim samce karpia osi±gaj± dojrzało¶ć w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osi±ga 18 – 20°C. Następuje jednocze¶nie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejaj± się do pędów i li¶ci ro¶lin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 461
Zalogowani 0
Wszyscy 461
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: Dla
zainteresowanych...
belony już s± :hihi ...(61700) May 06, @ 14:00:14
krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć
morza tak wpływa
:hihi ...(513714) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia s±
jacy¶ zużyci, nie to
co K ...(513714) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie
wie co emeryci lubi±
najbardziej (i mog± ...(513714) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(513714) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(513714) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(513714) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(513714) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(513714) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(513714) Apr 03, @ 15:57:03
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Płoć (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 31-05-2005 o godz. 19:33:36 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Mundi witam w klubie. Smakoszy ryb to tutaj niewiele. Moda na no-kill zaraża wszystkich. Czasem ten nowy trend to zasłona przed lenistwem, likwidowaniem zapachów ryb w samochodzie i wiele innych czynników. Jednak dla smakoszy, wszystko można omin±ć :-) |
| Nadrzędny |
|
Re: Płoć (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 02-06-2005 o godz. 20:49:04 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Z tymi brzuchami do góry to przesadziłe¶ :-)
Widziałem jak wypuszczaj± ryby no killowcy - karpiarze. Nawet dezynfekuj± im pyski drogimi sprayami :-). Jest spraw± oczywist±, że te brzuszki to jedynie u ryb mało warto¶ciowych czasem nawet pod względem wielkosci ( 10-15 cm okoniki, które nie chciane zahaczyli się za głęboko, a biedny wędkarz nie posiadał odpowiedniego sprzętu ). Duże ryby konsumpcyjne, raczej przeżywaj± hole i odpływaj± prawie zdrowe. Piszę prawie, bo za parę dni bed± zupełnie zdrowe.
Osobi¶cie się bardzo cieszę, że mamy no-killowców. Oby ich jak najwięcej. Oby się okazało, że to tylko ja jedyny na cały staw nie jestem no-killowcem. Chyba tego szczę¶cia się nie doczekam :-) |
| Nadrzędny |
|
|