Czy wiesz, że...
RP jest krajem o stosunkowo dużej ilości jezior. Jezior większych niż 1 ha jest 7085, a ich łączna powierzchnia wynosi ok. 281 tys. ha, co w przybliżeniu stanowi 1% obszaru kraju.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 565
 Zalogowani 1
 Wszyscy 566

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Kamil... bo Dżąsik nie wie co emeryci lubią najbardziej (i mogą ...(441192) Apr 26, @ 16:41:35

Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(441192) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(441192) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(441192) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(441192) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(441192) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(441192) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(441192) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(441192) Apr 03, @ 08:58:12


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2261
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2042
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2156
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2124
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2180
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2087
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2131
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2492
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2315
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Produkcja wiosennych śmierduchów
Opublikował 12-05-2008 o godz. 10:00:00 Monk
Karpiomania Czarnyy napisał

Jako, że sam niedawno wertowałem sieć, również PW, w poszukiwaniu przepisów i opisu produkcji kulek proteinowych i nie znalazłem zbyt dużo informacji, postanowiłem napisać ten artykuł. Koniec wstępu - czas na konkrety.



Najpierw składniki. Wychodzę z założenia, że jeśli robić samemu kulki, to tylko z dobrych składników i wszystkiego tego, co w kulkach powinno się znaleźć. Mój wybór padł na komponenty firmy Adder Carp. Do wykonania moich śmierdziuchów potrzebne nam będą:
Kulki rybne / śmierdziuchy

    Mączka rybna: 25 %
    Mączka kukurydziana: 25 %
    Mączka sojowa: 30 %
    Prażone konopie: 10 %
    Mleko pełnotłuste: 5 %
    Słodzik: 0,5 ml na jajo
    Olej rybny: 2 ml na jajo
    Aromat: 1 ml na jajo
    Bentonit: 1 płaska łyżka na 3 kg mixu
    Konserwant: 80 ml na kilogram mixu
Skoro mamy już składniki, czas poczekać, aż będziemy sami w domu, dać żonie, dziewczynie, narzeczonej kilka złotych na zakupy z przyjaciółkami, czy inne rozrywki. Uwierzcie mi, że większość naszych połówek nie wytrzyma "aromatu", jaki towarzyszy wyrobowi wiosennych śmierdziuchów. Poza tym lepiej, żeby nie były świadome, jaki bałagan temu towarzyszy. Przygotowujemy: miski, jajka, stolnice, roler, składniki i resztę potrzebnych rzeczy.

Etap pierwszy. Odmierzamy wszystkie sypkie składniki kuchenną wagą i wsypujemy po kolei do dużej miski. Kiedy mamy już wszystko odmierzone, zaczynamy mieszać składniki do momentu, aż mix przybierze jednostajny kolor.

Teraz do drugiej miski wbijamy potrzebną ilość jaj. Z reguły daje się 1 jajo na 100 g mixu. Robię to w ten sposób, że jeśli robię mix 3,5 kg daje 35 jajek + jeszcze ze 2-3 więcej.

Następnie odmierzamy potrzebne nam ilości płynnych dodatków. Zazwyczaj robię to strzykawka lub - jeśli są to ilości większe - np. konserwantu posługuje się kieliszkiem. Po dodania każdego produktu dokładnie mieszamy, dobrze jest użyć do tego mikser - znacznie ułatwia pracę.

Kiedy i to mamy za sobą, zaczynamy wyrabiać ciasto. Do miski z jajkami porcjami dosypujemy nasz mix cały czas mieszając. Używam do mieszania zwykłej łyżki. Dosypujemy tak długo, aż ciężko nam będzie ją poruszać. Wtedy przechodzimy do ugniatania ręcznego.

Ciasto ugniatamy do chwili, kiedy przestanie się nam lepić do rąk, co zajmuje ok. 15-20 minut. Mix musi być dość zwarty, ale jednocześnie trochę elastyczny, więc apeluję o dokładne ugniecenie - lepiej robić to 5 minut za długo, niż o 5 za krótko. Skoro już ugnietliśmy ciasto dzielimy je na kilka części i formujemy wałki, które kroimy na kilka części, po czym zawijamy folią kuchenną i odstawiamy na ok. 15 minut.

Czas teraz sięgnąć po roler. Będzie nam on potrzebny do uformowania odpowiednich placków ciasta. Odpowiednich, to znaczy kilka milimetrów mniejszych niż średnica rolera. Jeśli przypatrzymy się ruchomej części rolera zauważymy, że jego brzegi przy średnicy rolera 18 mm mają 15 mm. Ciasto rozgniatamy ręcznie lub wałkiem, co chwilę przyciskając rolerem. Jeśli opiera się on już bokami swobodnie na stolnicy, kładziemy placek na rolerze i przygniatamy górną częścią.

Teraz znowu posługujemy się górną częścią i rozwałkowujemy to, co z niego ściągniemy, tworząc w ten sposób wałki, które w następnej kolejności kładziemy na rolerze. Rolujemy lekko przyciskając i wykonując 4-5 posunięć górną częścią. I tak do uformowania wszystkich kulek. W ten sposób mamy ¾ zadania wykonane.

Zostało nam już tylko gotowanie. Kulki wrzucamy do gotującej wody pamiętając, aby co chwilę przemieszać je, chroniąc je w ten sposób przed przyklejeniem do spodu garnka. Kulki wyciągamy z wody i kładziemy na durszlak po ok. minucie od wypłynięcia. Kiedy już ociekną i wystudzą się przekładamy je na szmatkę.

Po kolejnych 20 minutach wkładamy je do worka karpiowego lub czegoś podobnego ( może być specjalny worek na kulki) i kładziemy w ciepłym i przewiewnym miejscu na 24 h.

Po upływie doby najlepiej będzie je zamrozić. W ten sposób kulki mogą leżeć nawet rok i nie stracą aromatu. Jeśli wydaje się nam, że nasze kulasy słabo pachną - tak się nam tylko wydaje, pamiętajmy, że karp ma znacznie lepszy węch.

Teraz zostaje nam tylko nęcić i zakładać je na hak. Robiliśmy je sami więc mamy pewność, że zawierają to co powinny, aby zwabić karpie.
Połamania!!!

Z wędkarskimi pozdrowieniami

Czarnyy


 
Pokrewne linki
· Więcej o Karpiomania
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Karpiomania:
Orientalny banita - jak go złowić? cz. I


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Produkcja wiosennych śmierduchów (Wynik: 1)
przez the_animal dnia 12-05-2008 o godz. 13:28:48
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Świetny art o kulkach - dobrze wiedziec co będa żarły karpie nęcone przez Ciebie i mam nadzieję łowione przezemnie - jak przyjadę :P



Re: Produkcja wiosennych śmierduchów (Wynik: 1)
przez rom71 dnia 12-05-2008 o godz. 14:25:25
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Interesujący artykuł o produkcji kulek proteinowych,ja też robię sam kulki ale owocóki.Jesienią robię smierdziuchy.



Re: Produkcja wiosennych śmierduchów (Wynik: 1)
przez Harami dnia 12-05-2008 o godz. 15:17:23
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Dobry artykuł, pokazujący na czym to wszystko polega. Jedna uwaga praktyczna, zamiast gotowania kulek w wodzie, dużo lepiej jest je ugotować na parze wodnej, utrata zapachu i smaku będzie praktycznie zerowa. Przy gotowaniu traci się od 15 do 25% tychże walorów, co przy stosowaniu drogich komponentów jest sporą stratą pieniędzy.
pozd


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.08 sekund :: Zapytania do SQL: 62