Czy wiesz, że...
Statystycznie najwięcej rybiego mięsa spożywają mieszkańcy Islandii, Japonii, Korei Południowej, Fidżi oraz Portugalii - prawie 100 kilogramów rocznie.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 611
 Zalogowani 1
 Wszyscy 612

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
dzas: widocznie emeryci z mojego otoczenia są jacyś zużyci, nie to co K ...(446990) Apr 26, @ 18:57:18

krzysztofCz: Kamil... bo Dżąsik nie wie co emeryci lubią najbardziej (i mogą ...(446990) Apr 26, @ 16:41:35

Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(446990) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(446990) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(446990) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(446990) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(446990) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(446990) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(446990) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59539) Apr 03, @ 09:01:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2266
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2044
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2156
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2293
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2124
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2181
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2090
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2134
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2493
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2319
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Przykłady ichtiologii
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Kiks
Przykłady ichtiologii
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomoœć
jacek_dsw
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Sep 02, 2002
Posty: 1286

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Sosnowiec
PostWysłany: Sob Paż 05, 2002 11:07 am    Temat postu: Przykłady ichtiologii Odpowiedz z cytatem

mały przykład proponowanej ichtiologi :

Głowacica (Hucho hucho)

Należy do najsilniejszych i największych śródlądowych ryb łososiowatych . już sama wygląd paszczy - silne szczęki i dobrze wykształcone zęby - świadczy o tym , że ma się do czynienia z nie lada drapieżnikiem . Ciało , o zielono miedzianym kolorze , z połyskiem , jest u starszych głowacic znacznie ciemniejsza niż u osobników młodych . W okresie tarła boki samców przybierają odcień różowy a brzuch czernieje . Dzisiaj jeszcze z dużą szansą powodzenia można jeszcze polować na głowacice w Czechach , Słowacji , Austrii i Rumuni . Jednak w związku ze stałym ulepszaniem sprzętu wędkarskiego i metod połowu tej ryby , a także wzrostem zanieczyszczania rzek , ilość jej stale się zmniejsza . Coraz częściej więc czynione są próby ze sztucznym wychowem i aklimatyzacją głowacic w innych rejonach świata . Głowacica trzyma się w głębokich , wartkich prądach wody , gdzie łatwo znajduje odpowiednią dla siebie zdobycz : jelce , klenie i świnki . Szybko rośnie , dochodząc do ciężaru 20 i więcej kilogramów . Doniesiono nawet o złowieniu sztuki 50 - kilogramowej . Rozmnaża się w kwietniu lub maju .

Głowacice łowi się głównie na jesień i w zimie , a ich holowanie jest niezwykle emocjonujące . Stanowiska tych ryb są typowe . Żerują przeważnie rano i pod wieczór . Podstawową metodą wędkowania jest spinning z martwą rybką (tam gdzie wolno) lub ciężką dużą błystką albo odpowiednim woblerem . Doskonałe są imitacje żab , myszy itp. Żyłkę stosuje się grubości 0,35 mm a wędzisko na tyle mocne aby wytrzymało natychmiastowe zacięcie i było w stanie utrzymać wielką rybę w silnym nurcie . Mięso głowacicy jest wyśmienite , zwłaszcza wędzone .



Karp (Cyprinus carpio)

Karp jest najbardziej znaną rybą słodkowodną w Europie , i to nie tylko między wędkarzami , lecz również w szerokich rzeszach społeczeństwa . Był pierwszą w Europie rybą chowaną w sztucznych stawach. Powodzenie sztucznej hodowli karpi spowodowało gwałtowny rozwój rybactwa stawowego w wielu krajach europejskich: w Czechach ,Słowacji , Polsce, Niemczech, Francji, Jugosławii. Karp dziki (sazan) , o ciele wysmukłym , walcowatym i całkowicie ułuszczonym , pochodzi ze zlewu mórz : Śródziemnego, Czarnego, Kaspijskiego i Arabskiego. W dorzeczu Amuru żyje odrębny podgatunek karpia.

Dziki karp rzeczny zamieszkuje wolno płynące wody i trzyma się niewielkimi stadami. Spotyka się go, występującego naturalnie, krainie leszcza, a także w zbiornikach powstałych przez przegrodzenie dolnych odcinków rzek . Na zimę wędrują stadami do słonawych wód przybrzeżnych , jezior przymorskich lub do morza . W takich wodach dorasta do 1 m długości przekraczając swym ciężarem 20 kg . Samice dojrzewają w czwartym lub piątym roku życia , samce o rok wcześniej . Na rozród karpie rzeczne wypływają do miejsc płytkich (20 - 40 cm głębokości) , ciepłych , zarośniętych trawą , gdzie we wczesnych godzinach rannych przystępują do tarła . Akt godowy sygnalizowany jest burzliwym zachowaniem się ryb . Samica składa ikrę w kilku porcjach od kilkuset tysięcy do miliona maleńkich jaj , przylepiając się do roślin podwodnych . Po kilku dniach wykluwają się larwy , które natychmiast przyczepiają się do roślin , odżywiając się przez pewien czas zawartości woreczka żółciowego . Późnij zaczynają pobierać plankton przechodząc następnie na większy pokarm denny - bentos . Ze względu na dużą odporność na choroby i nie sprzyjające warunki środowiska , nie udomowiony , dziki karp - sazan używany jest do zarybiania wód w rejonach , w których w tej pierwotnej formie nie występuje .

Przenoszenie dzikiego mieszkańca rzek do stawów rybnych i innych sztucznych zbiorników wodnych zajmowały się dawniej klasztory , w których jadano duże ilości ryb jako postne pożywienie . Do dnia dzisiejszego udało się hodowcą karpia wyselekcjonować różne szlachetne formy tego gatunku . Karpi z hodowli stawowej ma znaczenie szersze ciało , wysoko wygrzbiecone , czasem pokryte tylko częściowo pokryte łuskami , jak na przykład u karpia lustrzenia , niekiedy zaś całkiem bezłuskie . Znane są też formy złote i inne . Obecnie nie ma już chyba takiej strefy klimatycznej , do której karp nie byłby przesiedlony , wsiedlony czy sztucznie hodowany . Był więc również , wsiedlany do wód Ameryki i Australii , gdzie jednak ze względu na wielką rozrodność nie jest mile widziany .

W ubarwieniu karpia hodowlanych różnice bywają duże . Przeważa odcień żółtobrązowy , przy czym grzbiet jest zawsze ciemniejszy niż boki , a partia brzuszna biała . Znane są również karpie zwane niebieskimi , które swą barwę uzyskują dzięki bardzo delikatne skórze . Małe pełnołuskie karpie są często mylone z karasiami , od których różnią się jednak czterema wąsikami , wystającymi z kącików mięsistych warg . Ogromne ilości karpia hodowlanych wypuszcza się corocznie do wód jako materiał zarybieniowy . Efekty tych zarybień są jednak niewielkie . Wiele ryb nie wytrzymuje konkurencji pokarmowej z innymi gatunkami ryb oraz nękanie przez liczne choroby .

Karp ma ogromne znaczeni gospodarcze . Nie we wszystkich krajach wymaga konsumentów są podobne . W Europie środkowej najbardziej poszukiwane są karpie ważące 2 - 3 kg , ale np. Na Jawie czy Izraelu sprzedaje się karpie znacznie mniejsze , o ciężarze 25 - 50 dkg. . Produkcję karpia zwiększa się nieustannie , ryby karmi się intensywnie , , stawy nawozi , odkaża , a nawet sztucznie podgrzewa . Coraz szerzej , ze względu na wyśmienite rezultaty , wykorzystuje się w Europie do chowu karpia podgrzane wody z elektrociepłowni , dzięki czemu udało się przedłużyć sezon wegetacji na cały rok i znacznie zwiększyć roczne przyrosty ryb . Doświadczalnie otrzymano wprost niewiarygodne wyniki produkcyjne w małych zbiornikach o regulowanych warunkach środowiska (termika , zawartość tlenu , wymiana wody) , gdzie objętościowo znajdowało się przysłowiowo więcej ryb niż wody ; karpie w miarę potrzeby żywiły się same z automatycznych karmników . Po kilku miesiącach osiągały wagę 1 kg i były zdolne do rozrodu .

Karp jest również wspaniałą rybą jako przedmiot sportowych połowu , choć bardzo kapryśną i płochliwą . Brać na wędkę zaczyna przy temperaturze wody około 10 C . Jesienią takie temperatury utrzymują się aż do października , niekiedy do listopada , zwłaszcza w głębszych wodach , które się wolniej schładzają . Połowy jesienne uznawane są za najciekawsze , gdyż ryby o tej porze są najgrubsze , magazynując już w swoim organizmie ziowe zapasy tłuszczu . W okresie lata dobre połowy zdarzają się we wczesnych godzinach rannych , wieczorem lub w nocy . Jesienią można oczekiwać brań przez cały dzień . Aby połów karpia był udany , należy regularnie nęcić je na łowisku , dzięki czemu pozostają tam przez dłuższy czas . Nęcić można tą samą przynętą , na którą się łowi , to jest nadmiarem ciasta , gotowanymi ziemniakami , ziarnem , wysłodkami , fasolą , grochem , kukurydzą , łubinem , soczewicą , itp. Przy nęceniu ciastem nie wolno do zanęty większej ilości cukru ; należy słodzić ciasto raczej sacharyną , aby nie rozkładało się zbyt szybko . Wiosną używa się przeważnie przynęty zwierzęce , najczęściej rasówki . Dobrą przynętą na karpie są kawałki skórek od chleba , pływające pod powierzchnią wody . Najgorszy do połowu karpia jest okres pojawienia się zakwitów wody , zwykle w sierpniu .

Do połowu karpi używa się różnych wędzisk , należy jednak zwrócić uwagę , aby były one dostatecznie długie (co najmniej 3 m) i dość twarde . Kołowrotek musi mieć dobrze wyregulowany hamulce . Żyłkę stosuje się średniej grubości - 0,25 - 0,35 mm , ale o dostatecznym zapasie , zależnym od wielkości zbiornika , w którym się łowi , najmniej jednak zapas ten powinien wynosić 100 m . Używa się niekiedy kotwiczki , zwłaszcza gdy za przynętę służą ziemniaki . Najczęściej jednak stosuje się pojedynczy kuty haczyk "karpiowy" o krótkim trzonku . Jeśli wędkę zarzuca się z gruntu , żyłka nie może mieć dużego luzu . Karp natychmiast po zacięciu z maksymalną prędkością w kierunku znanych sobie kryjówek . Popularne są połowy z łodzi , tak bez spławika , jak i ze spławikiem . Do wędkowania ze spławikiem wybiera się miejsca płytsze , ale nie zarośnięte , w pobliżu przybrzeżnego pasa roślinności . Opłaca się łowić na specjalnie podostrzony haczyk i mały , czuły , dobrze wyważony spławik . Potrzebny jest zawsze solidny podbierak , umożliwiający wyciągnięci ryby na wyższym brzegu lub do łodzi .

Mięso karp ma wyborne . Dobry jest pieczony , wędzony , smażony , marynowany . Doskonały jest rosół z karpia.


Mam do tego również zdjęcia ryb w Gif'ie.
Proponowane gatunki
ŁOSOSIOWATE

Łosoś
Głowacica
Palia jeziorowa
Palia wedrowna
Pstrag tęczowy
Pstrąg źródlany
Pstrąg potokowy
Sieja
Sieja ostronosa
Sielawa
Troć jeziorowa
Troć wędrowna
Miętus

KARPIOWATE

Boleń
Brzana
Certa
Ciosa
Jaź
Jelec
Karaś
Karp
Kiełb
Kleń
Krąp
Leszcz
Lin
Płoć
Rozpiór
Świnka
Ukleja
Wzdręga

LIPIENIOWATE

Lipień

OKONIOWATE

Bersz
Okoń
Sandacz
Jazgarz dunajski

SUMOWATE

Sum

SZCZUPAKOWATE

Szczupak

WĘGORZOWATE

Węgorz

JESIOTROWATE

Sterlet
Jesiotr zachodni

CIERNIKOWATE

Ciernik
Arek2
Gliździarz kopacz
Gliździarz kopacz


Dołšczył: Oct 03, 2002
Posty: 18

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Sanok
PostWysłany: Sob Paż 05, 2002 11:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi się to podoba usmiech
lopez
Nastawiacz podpórek
Nastawiacz podpórek


Dołšczył: Jan 20, 2003
Posty: 47

Kraj: Belgium
Miejscowoœć: Bruxelles
PostWysłany: Nie Lut 23, 2003 7:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ,no Jacek jak zwykle jestem mile zaskoczony kawal dobrej roboty.Mozna sie duzo dowiedziec bardzo ciekawy material przydalyby jeszcze fotki obok opisow wink:
Sazan
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołšczył: Oct 14, 2002
Posty: 2588

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Kraków
PostWysłany: Nie Lut 23, 2003 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skąd, Jacku, wziąłeś informcję, że karp (sazan) pochodzi ze zlewni Morza Śródziemnego? Interesuje mnie ten temat...
Zamień Morze Arabskie na Morze Aralskie - będzie lepiej! wesoly
Zdrówko!
Jarbas
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołšczył: 24.01.2003
Posty: 4305

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Inowrocław
PostWysłany: Nie Lut 23, 2003 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jacek o co chodzi? Taki mini atlas ryb? idea:
Wyœwietl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Kiks
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za treści głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
Korzystając z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.10 sekund :: Zapytania do SQL: 36