Czy wiesz, że...
W literaturze polskiej błystka nosiła następujące nazwy: bleśnia (Galicja, Wileńszczyzna), oblanka (Wileńszczyzna), oblewka i oblewanka (Kaszuby), błyskawka (okol. Konina, Wielkopolska, Wileńszczyzna), targlica (okol. Augustowa) – nazwa pochodzi od pionowego ruchu błystki czyli targania.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 606
 Zalogowani 0
 Wszyscy 606

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Bo na mnie bliskość morza tak wpływa :hihi ...(500852) Apr 28, @ 11:30:49

dzas: widocznie emeryci z mojego otoczenia są jacyś zużyci, nie to co K ...(500852) Apr 26, @ 18:57:18

krzysztofCz: Kamil... bo Dżąsik nie wie co emeryci lubią najbardziej (i mogą ...(500852) Apr 26, @ 16:41:35

Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500852) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500852) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500852) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(500852) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500852) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(500852) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(500852) Apr 03, @ 10:34:12


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2273
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2052
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2171
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2300
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2131
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2188
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2095
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2142
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2501
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2327
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Gdzie żyją Pangi
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Gdzie żyją Pangi
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomoœć
lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 12, 2002
Posty: 1489

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Piš Maj 20, 2011 11:58 am    Temat postu: Gdzie żyją Pangi Odpowiedz z cytatem

Srodowisko naturalne ryb Panga
_________________
Lecek
wolfram
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Nov 08, 2010
Posty: 400

Kraj: Polska
Miejscowoœć: gdzieś na Śląsku
PostWysłany: Piš Maj 20, 2011 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pewno fotka pochodzi z miejsca gdzie te ryby występują? Wątpię.
deamonPL
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Jan 24, 2008
Posty: 244

Kraj: UK
Miejscowoœć: Manchester
PostWysłany: Piš Maj 20, 2011 3:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lecku a skad ten pomysl ze pangi zyja wlasnie w takim "syfie"? Watpie czy te sprzedawane np. W sklepach polawiane sa w takich "wysypiskach".
_________________
www.facebook.com/WoblerTV
zabrze
Łowca Węgorza


Dołšczył: Apr 05, 2003
Posty: 1857

Kraj: polska
PostWysłany: Piš Maj 20, 2011 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat jest mi znany od dawna. Ludzie kupują, jedzą a tak na prawdę nie zdają sobie sprawy, w jakim syfie ta ryba żyje.
Jak to mawia kolega z pracy usmiech Z ryb najbardziej lubię rypanie i walenie lol.
_________________
Bercik
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołšczył: Apr 16, 2006
Posty: 6560

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Lublin
PostWysłany: Piš Maj 20, 2011 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zabrze napisał:
Temat jest mi znany od dawna. Ludzie kupują, jedzą a tak na prawdę nie zdają sobie sprawy, w jakim syfie ta ryba żyje.
Jak to mawia kolega z pracy usmiech Z ryb najbardziej lubię rypanie i walenie lol.

Z ryb najbardziej lubię rypanie a z wielorybów walenie. wink:
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 12, 2002
Posty: 1489

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Pon Maj 23, 2011 10:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pangi hoduje się w stawach i hodowlach rzecznych dorzecza Mekongu. A tak właśnie wyglądają te dorzecza. Mekong i jego dopływy są największym zlewem Azji. Był program w TV min o składzie i wyglądzie mięsa pangi. Wypowiadał się człowiek z instytutu żywności specjalizujący się w badaniu mięsa i w ekspertyzach składu i budowy tego co jemy. Bo jak wiadomo, wciska nam się mięso jako np. dorsza, które to jedynie koło dorsza może leżało. Mięso pangi trudno po pierwsze ze względu na budowę, zwartość i skład i inne właściwości nazwać mięsem, a zawarte w nim toksyny znajdują się w normie granic maksymalnych. Więc niech nikogo nie dziwi tzw. wodna glazura i wyjątkowo "korzystna cena" tego specyfiku rybnego.
_________________
Lecek
dam
Nawijacz żyłek
Nawijacz żyłek


Dołšczył: May 28, 2006
Posty: 131

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Z.G.
PostWysłany: Pon Maj 23, 2011 10:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest wiele odmian Pang. Jedną z nich jest chyba tzw. sumorekin często hodowany w akwariach w PL.
Pangi do jedzenia często hoduje się w Azji w małych wykopanych stawach, gdzie woda nie ma żadnego przepływu i jest tam straszny syf, oczywiście karmi się je paszą, granulatami również na bazie wód płodowych ludzkich i pewnie też zwierzęcych ale to chyba i tak jest mniej szkodliwe niż chemiczne pasze.

A super promocje Pangi w polskich marketach to najczęściej partie z marketów niemieckich które ze względu na swoją toksyczność nie zostały dopuszczone do sprzedaży w Niemczech.
nodi
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Sep 16, 2005
Posty: 269

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Poznań
PostWysłany: Wto Maj 24, 2011 4:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dam napisał:
(...) oczywiście karmi się je paszą, granulatami również na bazie wód płodowych ludzkich (...)


Hehe, pojechałeś wesoly Pangi stymuluje się do tarła wstrzykując im gonadotropinę kosmówkową pobraną od ciężarnych kobiet.
Pasze na bazie wód płodowych, nie no dobre wesoly

Koledzy! Nigdy nie kupujcie pangi, edukujcie znajomych, dzieci żeby też tego czasem do ust nie brały...

Wolfram - dokładnie w podobnym syfie się to wszystko odbywa...
_________________
Łowi się po to żeby znaleźć odpowiedź, żeby zrozumieć...
zabrze
Łowca Węgorza


Dołšczył: Apr 05, 2003
Posty: 1857

Kraj: polska
PostWysłany: Wto Maj 24, 2011 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rybka zwana pangą

Numer: 51/52/2008 (1356)

Kilka lat wystarczyło, by panga została trzecią rybą w Polsce pod względem częstotliwości spożywania. Wypiera już nawet karpia z wigilijnych stołów. Dla eksportujących tę rybę Wietnamczyków nasz kraj jest drugim najważniejszym rynkiem na świecie. Liczą, że przychody ze sprzedaży pangi już za dwa lata przekroczą 4 mld USD.
Zdumiewająca kariera pangi rozpoczęła się od oszustwa. Pangasius hypophtalmus (sum rekini) z dolnego biegu Mekongu pojawił się kilka lat temu na światowych stołach, udając cenioną i drogą solę (po mniej więcej 30 zł za kilogram - trzy, cztery razy więcej niż panga). Szybko to odkryto, ale wietnamscy eksporterzy uznali, że skoro panga smakowała klientom jako sola, to może też smakować jako panga. Tym bardziej że ceną przebija inne ryby.

Tylko w polskich hipermarketach sieci Tesco przed świętami, gdy sprzedaż ryb wzrasta nawet dwukrotnie, przygotowano 250 ton zamrożonej pangi. W licznych promocjach kilogram pangi można kupić nawet za 7,99 zł - trzykrotnie mniej niż filet z karpia. Według monitorującej rynek spożywczy firmy Nielsen, panga jest już na drugim miejscu wśród najczęściej kupowanych w Polsce ryb mrożonych (25 proc. rynku) i szybko zmniejsza dystans do najpopularniejszych kostek z mintaja (31 proc. rynku).
Dzięki pandze Wietnam stał się dziewiątym co do wielkości producentem ryb na świecie (3,6 mln ton rocznie), wyprzedzając słynącą z łososi Norwegię oraz Rosję. Wietnamczycy zaatakowali światowe rynki w dogodnym momencie: większość najpopularniejszych łowisk jest przetrzebiona, a połowy dziko żyjących łososi, śledzi, dorszy czy szprotów ograniczyły limity wprowadzone m.in. przez Unię Europejską.
Na nasze stoły trafiają coraz częściej ryby pochodzące z hodowli (tzw. akwakultur). Producenci szukają na świecie gatunków, które najlepiej nadają się do tego celu i mogą być substytutami ryb najpopularniejszych wśród klientów.
Panga do hodowli nadaje się idealnie: szybko rośnie (dzikie okazy osiągają 1,5 m długości i ponad 40 kg wagi), nie wymaga kapitałochłonnych inwestycji i trafia w gusta gospodyń. - Jest niedroga, nie ma charakterystycznego dla ryb zapachu ani smaku, a jej filet nie nosi śladów krwi i jest pozbawiony ości - mówi Jacek Netzel z firmy Nord Capital z Połchowa koło Gdyni, importera pangi. Ryba nie ma więc wad, na które najczęściej skarżą się klienci w wypadku karpia. Europejscy producenci ryb, zaniepokojeni wietnamską inwazją, twierdzą, że nie można porównywać ich wyrobów z pangą. - Zamienić karpia na pangę? To byłaby tragedia. Nasz karp, zanim trafi na stół, rośnie w spokoju trzy lata. Panga to produkt czysto przemysłowy - mówi dr Andrzej Lirski z Instytutu Rybactwa Śródlądowego.
Gdy pangi płyną z delty Mekongu w górę rzeki do Kambodży, Laosu i Chin, by złożyć ikrę, trafiają w sieci wietnamskich hodowców, którzy zapędzają je do klatek. Aby zmusić ryby do rozmnażania się w niewoli, robi im się zastrzyki z gonadotropiną kosmówkową (hormon uzyskiwany m.in. z moczu ciężarnych kobiet) - tak twierdzą przedstawiciele Federacji Europejskich Producentów Akwakultury (FEAP) oraz dziennikarze francuskiej stacji telewizyjnej M6, którzy przeprowadzili w Wietnamie śledztwo w tej sprawie. Producenci i eksporterzy pangi temu zaprzeczają.

Typowa hodowla pangi to wielkich rozmiarów klatka zanurzona w rzece. W ciepłej wodzie Mekongu już po 6 miesiącach narybek osiąga wagę 1,5 kg - w sam raz, aby z ryby wykroić jedną porcję filetu. O ile z hektara stawu rybnego w Polsce uzyskuje się średnio 750 kg karpia rocznie, o tyle z podobnej wielkości hodowli w Wietnamie aż 100 ton pangi rocznie. - Widziałem farmy, gdzie trzepotało 500 ton ryb. Woda wyglądała, jakby się gotowała - opowiada kupiec z firmy importującej pangę, jeden z nielicznych Polaków, który widział jej hodowlę na własne oczy.

Włoscy naukowcy po zbadaniu filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby. Według nich, filet z pangi to jedynie białko, sól i woda. Gorzej, że nie tylko. Mekong zbiera ścieki z ponad 100 ośrodków przemysłowych, a rozrastające się hodowle ryb jeszcze bardziej zwiększyły zanieczyszczenie wód rzeki. Wietnamczycy wsypują więc pangom coraz więcej antybiotyków i innych leków na poprawę kondycji. Hiszpanie odmówili przyjęcia kilku partii ryby z powodu zbyt wysokiej zawartości tzw. zieleni malachitowej (chemikalia te służą w hodowlach do zwalczania chorób grzybowych). Niektórzy wietnamscy producenci, nie wahają się przed potraktowaniem filetów chemicznymi dodatkami (m.in. polifosforanami), które absorbują wodę i zwiększają wagę gotowego wyrobu. Biorąc pod uwagę, że tzw. glazura (zamarznięta woda na wierzchu) to nawet 20 proc. wagi filetu w sklepie, razem z pangą klient kupuje do 40 proc. wody z Mekongu.
"Uratują nas tylko miliony euro wydane na przekonanie klientów i organizacji konsumenckich, że panga to bezwartościowa namiastka ryby" - orzekł przedstawiciel FEAP, który robił "zwiad" w Wietnamie. Mimo starań europejskich rywali wietnamskie firmy rybne szturmem biorą rynki na Starym Kontynencie. Firma Navico, największy producent pangi, przerabia już 1000 ton ryb dziennie. W ogromnych halach wśród gór ryb i lodu uwija się 12 tys. pracowników. W połowie 2007 r. wyprodukowanie kilograma fileta z pangi kosztowało około 80 eurocentów. Na rynku hurtowym w unii kosztował już 1,89-2,14 euro. Jeden z pośredników zarabiał 500 tys. euro miesięcznie, tylko kontaktując z sobą wietnamskich producentów i unijnych odbiorców pangi.
Co piąty filet z pangi eksportowany przez Wietnamczyków do Unii Europejskiej trafia do sklepów w Polsce. W 2004 r. sprowadzono do nas około tysiąca ton mrożonych filetów z pangi, a prognoza na 2008 r. mówi o ponad 40 tys. ton (czterokrotnie więcej, niż trafia na rynek karpia). - Nie może być tak, że Bruksela pompuje miliony w kampanie promujące jedzenie ryb, przez lata reguluje i kształtuje rynek, po czym pojawia się "rybopodobna" panga i wypiera z rynku zdrowsze i rodzime gatunki - oburza się Dariusz Gorbaczow, prezes Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych. Pstrągi z polskich hodowli są wypychane z krajowego rynku i w większości idą na eksport do Europy Zachodniej. Ale i tam jest coraz ciaśniej. Norwescy eksporterzy łososia atlantyckiego w 2007 r. wyłożyli duże pieniądze na reklamę, zeszli z ceny, a sprzedaż mrożonych łososi i tak spadła o 15 proc.
W obronie przed pangą polscy producenci karpia w 2005 r. powołali do życia Towarzystwo Promocji Rybactwa i Produktów Rybnych i rozpoczęli kampanię reklamową "Pan Karp". Korzystając z unijnych funduszy przygotowali telewizyjne spoty reklamowe (zaplanowano 276 emisji), ulotki oraz serwis internetowy. Mają one przekonać Polaków, że to karpiowi, a nie pandze, należy się poczesne miejsce na wigilijnym stole.
Autor: Tomasz Molga
_________________
Bercik
lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 12, 2002
Posty: 1489

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Sro Maj 25, 2011 6:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i co? Ha- a nie mówiłem lol
_________________
Lecek
lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 12, 2002
Posty: 1489

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Sro Maj 25, 2011 7:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odpowiedź mojego kolegi, który przy okazji jest ichtiologiem:


To i tak tylko wierzchołek góry lodowej.
Moja małżonka była miesiąc temu w Wietnamie. Ona jest specjalistką od gospodarowania odpadami, a z natury rzeczy współwłaścicielem gospodarstwa rybackiego. Parę ciekawych rzeczy widziała.
W Wietnamie do nawożenia stawów z pangą stosuje się śmieci, oraz ludzkie zwłoki.
Polega to na tym, że nie ma tam cmentarzy w naszym rozumieniu tego słowa. Ludzie są grzebani w miejscach, które potem są zalewane wodą, w której hoduje się pangi.
Smacznego Europo Exclamation
_________________
Lecek
Zamki
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Nov 03, 2004
Posty: 2486

Kraj: Polska
PostWysłany: Sro Maj 25, 2011 7:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lecek napisał:
Odpowiedź mojego kolegi, który przy okazji jest ichtiologiem:


To i tak tylko wierzchołek góry lodowej.
Moja małżonka była miesiąc temu w Wietnamie. Ona jest specjalistką od gospodarowania odpadami, a z natury rzeczy współwłaścicielem gospodarstwa rybackiego. Parę ciekawych rzeczy widziała.
W Wietnamie do nawożenia stawów z pangą stosuje się śmieci, oraz ludzkie zwłoki.
Polega to na tym, że nie ma tam cmentarzy w naszym rozumieniu tego słowa. Ludzie są grzebani w miejscach, które potem są zalewane wodą, w której hoduje się pangi.
Smacznego Europo Exclamation


I tak oto został zabity handel pangą na polskiej ziemi. lol lol lol lol
ps. Nie zdziw się jak Wietnamczycy wpadną się zemścić na Tobie. lol lol
_________________
Łowię i zjadam ......
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołšczył: Apr 16, 2006
Posty: 6560

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Lublin
PostWysłany: Sro Maj 25, 2011 8:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lecek napisał:

W Wietnamie do nawożenia stawów z pangą stosuje się śmieci, oraz ludzkie zwłoki.

8O 8O 8O

lecek napisał:
Ludzie są grzebani w miejscach, które potem są zalewane wodą, w której hoduje się pangi.

Dobrze ze nigdy nie miałem okazji jeść tego dziadostwa. :x
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 12, 2002
Posty: 1489

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Czw Maj 26, 2011 7:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe).

Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny.

Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową.

Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.

Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.

Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki.
_________________
Lecek
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowoœć: W-wa
PostWysłany: Czw Maj 26, 2011 8:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="mario_z"]
lecek napisał:

W Wietnamie do nawożenia stawów z pangą stosuje się śmieci, oraz ludzkie zwłoki.

Cytat:
8O 8O 8O

To nie do końca tak co byś sobie nie pomyślał że że ze zwłok robi się np. mączkę ludzką czy ryby karmi filetami z człowieka zly:
W krajach buddyjskich do niedawna nie było cmentarzy bo o miejscu pochówku decydował mnich.Jeśli uznał że dla tego zmarłego dobrze będzie leżeć przy drodze to tam go zakopywali i stawiali nagrobek (nieduży). Ale widziałem też nagrobki na polach ryżowych czy nad samym brzegiem morza czy rzeki. I takie zwłoki zakopane 1m od wody w porze deszczowej mogą samowolnie opuścić miejsce przyznane przez mnicha.
Mnich też decyduje o dniu i godzinie ślubu co wprawiło mnie w zdumienie jak gdzieś trochę po 4 rano w hotelu zaczynała się ceremonia zaślubin 8O
Nie budzili gości oczywiście tylko gość łapał azymut na trasie bar-pokój :roll:
wolfram
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Nov 08, 2010
Posty: 400

Kraj: Polska
Miejscowoœć: gdzieś na Śląsku
PostWysłany: Sob Maj 28, 2011 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze, że u nas o wszystkim nie decydują (jeszcze!) eksperci od świętości, np czy należy jeśc pangę, czy nie wolno zly:
Bartek80
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Mar 20, 2006
Posty: 429

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Warszawa
PostWysłany: Nie Maj 29, 2011 12:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamiętam jak kilka lat temu, jeden bardzo aktywny użytkownik tego forum (z litości pominę jego nick :roll: ), napisał że większość ryb (coś mi świta że wymienił nawet szczupaki 8O ) z polskich wód jest poprostu niesmaczna. Pisał że zamiast zabierać ryby z łowiska woli kupić tanie i przesmaczne filety z pangi... wink: lol lol lol lol
Dla mnie to właśnie panga jest nie smaczna i przy niej nawet wiślany boleń jest swego rodzaju rarytasem wink: . Jeszcze zanim w Polsce pojawiły się wieści o sposobie hodowli tych ryb, ja wykreśliłem ją z jadłospisu właśnie ze względu na jej smak wykrzyknik
_________________
Aquila non capit muscas!
wolfram
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Nov 08, 2010
Posty: 400

Kraj: Polska
Miejscowoœć: gdzieś na Śląsku
PostWysłany: Nie Maj 29, 2011 4:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurczę, a ja kiedyś jadłem i bardzo mi smakowała, cóż, o gustach się nie dyskutuje...
Wyœwietl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za treści głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
Korzystając z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.10 sekund :: Zapytania do SQL: 72