Czy wiesz, że...
Lin należy do rodziny karpiowatych. Dojrzało¶ć płciow± osi±ga w wieku 2 – 3 lat. Oblicza się, że z wylęgu ok. 300 000 ziaren ikry składanych przez jedn± samicę lina, do wieku czterech lat przeżywaj± tylko trzy liny, a większo¶ć z nich nie osi±ga jeszcze wtedy wagi 1 kg.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 401
 Zalogowani 0
 Wszyscy 401

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Dla zainteresowanych... belony już s± :hihi ...(61660) May 06, @ 14:00:14

krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć morza tak wpływa :hihi ...(513661) Apr 28, @ 11:30:49

dzas: widocznie emeryci z mojego otoczenia s± jacy¶ zużyci, nie to co K ...(513661) Apr 26, @ 18:57:18

krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie wie co emeryci lubi± najbardziej (i mog± ...(513661) Apr 26, @ 16:41:35

Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(513661) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(513661) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(513661) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(513661) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(513661) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(513661) Apr 03, @ 15:57:03


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2275
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2054
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2172
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2300
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2134
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2189
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2096
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2144
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2502
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2327
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Smak ryby
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Smak ryby
Idż do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
szmundek
Dyrygent holu
Dyrygent holu


Dołączył: Dec 10, 2007
Posty: 199

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 7:48 pm    Temat postu: Smak ryby Odpowiedz z cytatem

Może wydać się to ¶mieszne, ale czy odróżniacie smaki różnych gatunków ryb? Osobi¶cie nie przepadam za rybami i zjem tylko dorsza po grecku. Natomiast moja żona jest smakoszk± i u niej na pierwszym miejscu jest okoń, na drugim chyba dorsz a na trzecim pstr±gi. Dla mnie każda ryba smakuje tak samo tzn. nie smakuje a jak jest w waszym przypadku? lol
_________________
http://www.kfe.most.org.pl/
grubyzwierz
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Sep 23, 2007
Posty: 694

Kraj: Polska
Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

¦ledĽ w oleju smakuje inaczej niż w sosie pomidorowym a jeszcze inaczej prosto z beczki usmiech A co do okonia - bardzo smaczna i mało o¶cista rybka. W sumie drapiezniki s± w miarę smaczne, ale najlepszy dla mnie jest i tak ¶wi±teczny karp ;P
_________________
http://www.grubyzwierz.pl
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jan 19, 2003
Posty: 1983

Kraj: UK
Miejscowość: ...
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 8:00 pm    Temat postu: Re: Smak ryby Odpowiedz z cytatem

szmundek napisał:
u niej na pierwszym miejscu jest okoń, na drugim chyba dorsz a na trzecim pstr±gi. lol

Trochę mnie dobiłe¶ tym rankingiem. :? Popracuj proszę trochę nad żon±, albo mam lepszy pomysł... idea: :P
Musisz mnie z ni± umówić , a ,,jakem '' pstr±gołap daję słowo od zawsze pstr±g będzie nr.1 u twojej żony! :P
Dorsz przed pstr±giem, toż to o pomstę woła !!!

Ps. Oczywi¶cie umów tylko na pstr±ga ! wink:
I twoja obecno¶ć nie tylko nie będzie nie poż±dan± ale wskazan±.
szmundek
Dyrygent holu
Dyrygent holu


Dołączył: Dec 10, 2007
Posty: 199

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 8:24 pm    Temat postu: Re: Smak ryby Odpowiedz z cytatem

farti napisał:
szmundek napisał:
u niej na pierwszym miejscu jest okoń, na drugim chyba dorsz a na trzecim pstr±gi. lol

Trochę mnie dobiłe¶ tym rankingiem. :? Popracuj proszę trochę nad żon±, albo mam lepszy pomysł... idea: :P
Musisz mnie z ni± umówić , a ,,jakem '' pstr±gołap daję słowo od zawsze pstr±g będzie nr.1 u twojej żony! :P
Dorsz przed pstr±giem, toż to o pomstę woła !!!

Ps. Oczywi¶cie umów tylko na pstr±ga ! wink:
I twoja obecno¶ć nie tylko nie będzie nie poż±dan± ale wskazan±.


Hahahaha nie s±dzę żeby zmieniła ten ranking, przynoszę do domku pstr±gi i trocie i nie smakuj± one tak jak ¶wieży dorsz, jest to opinia też wielu kumpli trociarzy. Jak dla mnie czy taka ryba ,czy taka to wolę zje¶ć jajko sadzone z ziemniakami. wesoly
_________________
http://www.kfe.most.org.pl/
DJ_Krystus
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Nov 02, 2006
Posty: 611

Kraj: Polska
Miejscowość: Pleszew
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 8:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Sandacz = okoń :P
2.Karp usmiech
3. Psztr±g wesoly

Pozdrowienia 8)
_________________
DJ KRYSTUS nie kradnie - bierze, co mu sie nalezy
DJ KRYSTUS nie grozi - uswiadamia o przyszlosci
DJ KRYSTUS nie rozkazuje - stanowczo doradza
DJ KRYSTUS nie klamie - przedstawia swoja wersje wydarzen
DJ KRYSTUS nie ¶pi - DJ KRYSTUS czuwa!
Milan
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 18, 2003
Posty: 1890

Kraj: Polska
Miejscowość: Nowa Dęba
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karp na szarym końcu.

Najlepsze to s± koluszki i miętusy robione babcinym sposobem:D
_________________
Bieroo Paniee???
marioha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 205

Kraj: Polska
Miejscowość: Tomaszów
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie dane mi jest smakowac ¶wieżego pstr±ga, ani dorsza :placz .
Z rybek bardziej przyziemnych..., o przepraszam nizinnych preferuję okonia oraz "japońca" czyli karasia srebrzystego.
...a może mam niewybredne podniebienie?
_________________
Jeżeli nie wiesz jak post±pić - na wszelki wypadek post±p uczciwie.
Darek144
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 10, 2006
Posty: 1400

Kraj: Polska
Miejscowość: Wrocław
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 9:36 pm    Temat postu: Re: Smak ryby Odpowiedz z cytatem

szmundek napisał:
Może wydać się to ¶mieszne, ale czy odróżniacie smaki różnych gatunków ryb?


Tak. wesoly Ja odróżniam smak karpia od smaku ¶ledzia w occie. Odróżniam również smak makreli. wink: I to chyba na tyle. lol Miałem okazję próbować szczupaka, pstr±ga i sandacza. Jak dla mnie... ryba jak ryba. ;) Nie lubię ich je¶ć. usmiech Ale kwa¶nym ¶ledzikiem nie pogardzę. lol
_________________
"Zbyt wielu głupców ma się za mówców, ¶mieszne..."
loki
Starszy podbierakowy
Starszy podbierakowy


Dołączył: Jan 15, 2008
Posty: 113

Kraj: Polska
Miejscowość: Przemy¶l
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najsmaczniejsze mięso ma sandacz , okoń też jest bardzo dobry ale szkoda mi pozbawiać te ryby życia , nastepny może być szczupak
Harami
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Nov 16, 2007
Posty: 253

Kraj: Polska
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 9:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Numero Uno to sandacz wykrzyknik .....póżniej długo, długo nic......okoń !!!.......póżniej tzw. chrupki z jazgarza(małolaty i tak nie wiedz± o co chodzi lol ).........szczupak, węgorz i ukochany leszcz !!!
Sandacza, okonia i szczupaka zawsze poznam......za dużo ich w swym życiu zjadłem. Kiedy¶ (1985 ???) kolega uwędził 40kg suma złowionego w Narwii.....niebo w gębie !!!
Z morskich to oczywi¶cie halibut, konger, ¶wieża wędzona fl±dra pod dobre piwko, dorsz i szprotki wędzone(wła¶nie je wsuwam !!!)

Neofitom przypomnę takie stare powiedzenie.....jedzcie dorsze g....(niedomówienie !!!) gorsze !!!!! Dzi¶ ta niedoceniana niegdy¶ ryba jest rarytasem.
pozd


Ostatnio zmieniony przez Harami dnia Wto Lut 12, 2008 9:46 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6560

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie numerem jeden jest Mętnooki, a po nim :?: chyba filety z Morszczuka a może Mintaj :?: no i oczywi¶cie sałatka z wędzonej Makreli. wink:
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć usmiech

arekk
Donosiciel kawy
Donosiciel kawy


Dołączył: Jul 31, 2007
Posty: 14

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdynia
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jako że rybkę ¶wież± mam pod nosem usmiech znaczy się z kutra to mój ranking wygl±da następuj±co:

1. Sandacz=okoń=dorsz (ta trójca zdecydowanie najsmaczniejsza)
2. Pstr±g
3. Chipsy z uklei

Ponadto rewelacyjny jest wędzony duży leszcz oraz japońce smażone na masełku.
Lineczek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 15, 2006
Posty: 246

Kraj: Polska
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 10:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja nie będę oryginalny i powiem LIN w ¶mietanie to królewskie danie !
Nie jadam rybek ale linka w ¶mietanie ZAWSZE !!! :P
Bartek80
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 20, 2006
Posty: 429

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 11:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie rozpoznawać smaków ryb to tak jakby nie rozróżniać smaku wieprzowiny i wołowiny 8O . Dziwne że takie rzeczy pisz± wędkarze... A ja swój ranking podzielę na dwie czę¶ci.
Ryby morskie:
1. halibut
2. fl±dra
3. dorsz
Ryby słodkowodne:
1. okoń
2. węgorz
3. leszcz
_________________
Aquila non capit muscas!
motorek
Starszy podbierakowy
Starszy podbierakowy


Dołączył: Sep 14, 2006
Posty: 115

Kraj: USA
Miejscowość: Seattle
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 4:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudno powiedziec ktora ryba jest najlepsza. Moge powiedziec jaki sposob przyzadzania mi smakuje najbardziej. Otoz najbardziej lubie pstraga zawinietego w folii aluminiowej i pieczonego w piekarniku. Miesko jest wtedy bardzo delikatne.

Ja rozrozniam gatunki ryb ktore zjadam, rowniez dlatego ze roznia sie sposobem przyrzadzenia, np wegorz wedzony, sledz w occie. Trundo jest zkolei pomylic wedzonego wegorza z wedzona makrala.

Mieso rybie, szczgolnie z ryb slodkowodnych, ma duza zawartosc rteci. Powinno byc duzo zdrowsze od miesa czerwonego ale czy jeszcze jest?
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6560

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 7:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lineczek napisał:
No to ja nie będę oryginalny i powiem LIN w ¶mietanie to królewskie danie !
Nie jadam rybek ale linka w ¶mietanie ZAWSZE !!! :P

Poczekaj, niech no ja Cię dorwę 8O ¶mietanę już mam. wink:
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć usmiech

loniu
Nawijacz żyłek
Nawijacz żyłek


Dołączył: Feb 23, 2007
Posty: 136

Kraj: Polska
Miejscowość: GNIEZNO
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 8:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jako ,że w moich okolicach nie ma wcale rzek więc wymienię najsmaczniejsze jak dla mnie rybki jeziorowe.
1.OKOń
2.LIN
3.LESZCZ
Z ryb morskich
1.dorsz
2.¶ledzik w każdej postaci
3.inne ryby
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 9:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sandacz z okoniem jest porównywalny.
Na drugim miejscu dorsz ale ¶wieży-¶wieży a nie tylko ¶wieży :roll:
Pstr±ga,lina,suma i dużego leszcza (wędzonego) ustawiłbym razem.
Jarpo
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 17, 2003
Posty: 2487

Kraj: Polska
Miejscowość: Osjaków
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 9:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapominacie o węgorzu. Problem w tym, że ostatniego złowiłem w latach dziewięćdziesi±tych :placz
_________________
Politycznej poprawno¶ci moje stanowcze NIE!
Amitaf
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 14, 2006
Posty: 335

Kraj: Polska
Miejscowość: Szczecin-Police
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 9:36 am    Temat postu: Re: Smak ryby Odpowiedz z cytatem

szmundek napisał:
Może wydać się to ¶mieszne, ale czy odróżniacie smaki różnych gatunków ryb? Osobi¶cie nie przepadam za rybami i zjem tylko dorsza po grecku. Natomiast moja żona jest smakoszk± i u niej na pierwszym miejscu jest okoń, na drugim chyba dorsz a na trzecim pstr±gi. Dla mnie każda ryba smakuje tak samo tzn. nie smakuje a jak jest w waszym przypadku? lol


Tylko Tatar ze ¶wieżo złowionego – nie kupnego – pstr±ga :P :P
De-li-cje wykrzyknik
Jak chcesz przepis to Ci podam.
_________________
Nigdy nie nurkuj do mętnej wody.
pietruch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 08, 2004
Posty: 1317

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 9:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sacha napisał:

Na drugim miejscu dorsz ale ¶wieży-¶wieży a nie tylko ¶wieży :roll:

****
- Jakże to, jesiotr nie ma nic do rzeczy, skoro jest zepsuty?
- Przysłano nam jesiotra drugiej ¶wieżo¶ci.
- Kochaneczku, to nonsens!
- Co nonsens?
- Druga ¶wieżo¶ć to nonsens! ¦wieżo¶ć bywa tylko jedna- pierwsza i tym samym ostatnia. A skoro jesiotr jest drugiej ¶wieżo¶ci, to oznacza to po prostu, że jest zepsuty.
-Proszę mi wybaczyć, ale...
- Wybaczyć nie mogę.
****
Pytanie dosyć łatwe, z którego utworu pochodzi ten dialog? usmiech
Jarpo
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 17, 2003
Posty: 2487

Kraj: Polska
Miejscowość: Osjaków
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 10:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pietruch napisał:
sacha napisał:

Na drugim miejscu dorsz ale ¶wieży-¶wieży a nie tylko ¶wieży :roll:

****
- Jakże to, jesiotr nie ma nic do rzeczy, skoro jest zepsuty?
- Przysłano nam jesiotra drugiej ¶wieżo¶ci.
- Kochaneczku, to nonsens!
- Co nonsens?
- Druga ¶wieżo¶ć to nonsens! ¦wieżo¶ć bywa tylko jedna- pierwsza i tym samym ostatnia. A skoro jesiotr jest drugiej ¶wieżo¶ci, to oznacza to po prostu, że jest zepsuty.
-Proszę mi wybaczyć, ale...
- Wybaczyć nie mogę.
****
Pytanie dosyć łatwe, z którego utworu pochodzi ten dialog? usmiech


"Mistrz i Małgorzata” Bułhakowa wink:
_________________
Politycznej poprawno¶ci moje stanowcze NIE!
Lineczek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 15, 2006
Posty: 246

Kraj: Polska
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mario_z napisał:
Lineczek napisał:
No to ja nie będę oryginalny i powiem LIN w ¶mietanie to królewskie danie !
Nie jadam rybek ale linka w ¶mietanie ZAWSZE !!! :P

Poczekaj, niech no ja Cię dorwę 8O ¶mietanę już mam. wink:


Mario lol może byc ciężko mam ponad 120 kg wagi ha ha ha
Jarpo
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 17, 2003
Posty: 2487

Kraj: Polska
Miejscowość: Osjaków
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 10:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lineczek napisał:
mario_z napisał:
Lineczek napisał:
No to ja nie będę oryginalny i powiem LIN w ¶mietanie to królewskie danie !
Nie jadam rybek ale linka w ¶mietanie ZAWSZE !!! :P

Poczekaj, niech no ja Cię dorwę 8O ¶mietanę już mam. wink:


Mario lol może byc ciężko mam ponad 120 kg wagi ha ha ha

Ale będzie wyżerka! Taaaki lin! wink:
_________________
Politycznej poprawno¶ci moje stanowcze NIE!
Lineczek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 15, 2006
Posty: 246

Kraj: Polska
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 10:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jarpo napisał:
Lineczek napisał:
mario_z napisał:
Lineczek napisał:
No to ja nie będę oryginalny i powiem LIN w ¶mietanie to królewskie danie !
Nie jadam rybek ale linka w ¶mietanie ZAWSZE !!! :P

Poczekaj, niech no ja Cię dorwę 8O ¶mietanę już mam. wink:


Mario lol może byc ciężko mam ponad 120 kg wagi ha ha ha

Ale będzie wyżerka! Taaaki lin! wink:


Medalowy Panie !!! ha ha ha ha
Rekord ¦wiata jak nic lol lol lol
SSG
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 02, 2006
Posty: 4828


PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leszcz wędzony ale tuszka od 2kg w górę.
Leszcz w occcie ale tuszka od 1kg w górę.
Sum smażony tradycyjnie ale porcje ze sztuki od 30kg w góre.
Reszta bez znaczenia. Znaczenie ma wielko¶ć. Ryba dojrzała zupełnie inny ma smak od młodych osobników a u suma widać to chyba najwyraĽniej. Jestem pewny, że co najmniej 50% wędkarzy otrzymawszy na talerzu porcję smażonego suma (ze sztuki od 30kg w góre), a nie wiedz±c o tym, pomy¶li, że to duża porcja duszonej wołowiny. Mog± nawet w±chać i nic. Poznaj±, że to ryba dopiero po spróbowaniu.
loniu
Nawijacz żyłek
Nawijacz żyłek


Dołączył: Feb 23, 2007
Posty: 136

Kraj: Polska
Miejscowość: GNIEZNO
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 10:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lineczek napisał:
Jarpo napisał:
Lineczek napisał:
mario_z napisał:
Lineczek napisał:
No to ja nie będę oryginalny i powiem LIN w ¶mietanie to królewskie danie !
Nie jadam rybek ale linka w ¶mietanie ZAWSZE !!! :P

Poczekaj, niech no ja Cię dorwę 8O ¶mietanę już mam. wink:


Mario lol może byc ciężko mam ponad 120 kg wagi ha ha ha

Ale będzie wyżerka! Taaaki lin! wink:


Medalowy Panie !!! ha ha ha ha
Rekord ¦wiata jak nic lol lol lol

UWAżAJCIE BO JA TEż BARDZO LUBIE DUżE LINY W ¶MIETANIE Z KOPERKIEM ! lol
loniu
Nawijacz żyłek
Nawijacz żyłek


Dołączył: Feb 23, 2007
Posty: 136

Kraj: Polska
Miejscowość: GNIEZNO
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 10:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale tak na serio to słyszałem , że lin wędzony to palce lizać.
Normalnie bym co¶ wchramolił. lol
Lineczek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 15, 2006
Posty: 246

Kraj: Polska
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 10:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

loniu napisał:
Lineczek napisał:
Jarpo napisał:
Lineczek napisał:
mario_z napisał:
Lineczek napisał:
No to ja nie będę oryginalny i powiem LIN w ¶mietanie to królewskie danie !
Nie jadam rybek ale linka w ¶mietanie ZAWSZE !!! :P

Poczekaj, niech no ja Cię dorwę 8O ¶mietanę już mam. wink:


Mario lol może byc ciężko mam ponad 120 kg wagi ha ha ha

Ale będzie wyżerka! Taaaki lin! wink:


Medalowy Panie !!! ha ha ha ha
Rekord ¦wiata jak nic lol lol lol

UWAżAJCIE BO JA TEż BARDZO LUBIE DUżE LINY W ¶MIETANIE Z KOPERKIEM ! lol


Nie przyjdę na żadne spotkanie PW bo się wystraszyłem lol lol lol
pietruch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 08, 2004
Posty: 1317

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 10:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jarpo napisał:


"Mistrz i Małgorzata” Bułhakowa wink:
Po szybko¶ci udzielenia odpowiedzi widać, że moderatorzy nie ¶pi±.
Gdyby założyć w off topicu temat o ksi±żkach b±dĽ filmach, ciekawe czy by się przyjęły? wink:
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6560

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 11:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lineczek napisał:
mario_z napisał:
Lineczek napisał:
No to ja nie będę oryginalny i powiem LIN w ¶mietanie to królewskie danie !
Nie jadam rybek ale linka w ¶mietanie ZAWSZE !!! :P

Poczekaj, niech no ja Cię dorwę 8O ¶mietanę już mam. wink:

Mario lol może byc ciężko mam ponad 120 kg wagi ha ha ha


O rany sk±d ja wezmę 100 litrów ¶mietany. :?: :?: ale ¶mietana to piku¶.
Jak Cię dorwę wink: to będę miał Lineczka na rekord ¶wiata 8O , nie do pobicia. 8O
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć usmiech

mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6560

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lineczek napisał:
Nie przyjdę na żadne spotkanie PW bo się wystraszyłem lol lol lol

Lineczek nie bój Żaby 8O , Żaba w wodzie Lina nie ubodzie. wink:
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć usmiech

sqza
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 05, 2005
Posty: 566

Kraj: Polska
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 11:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Sandacz (w głębokim oleju lub w cie¶cie)
2. Pstr±g potokowy
3. ¦wieży dorsz
4. Okoń
5. Lin, miętus, sum
6. Wędzony duży leszcz
7. Tęczak hodowlany
8. Łoso¶ (ten bałtycki nie hodowlany)
9. Karpik do 1,5 kg
10. Płotka
11. Szczupak
A inne w zależno¶ci od przyrz±dzenia. Nie wszystkie z naszych słodkich wód jadłem, to i nie znam smaków, np. nie próbowałem lipienia
SMACZNEGO
Ps. Ja tam smaki ryb odróżnię w większo¶ci bez problemu usmiech .
Jarpo
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 17, 2003
Posty: 2487

Kraj: Polska
Miejscowość: Osjaków
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pietruch napisał:
Jarpo napisał:


"Mistrz i Małgorzata” Bułhakowa wink:
Po szybko¶ci udzielenia odpowiedzi widać, że moderatorzy nie ¶pi±.
Gdyby założyć w off topicu temat o ksi±żkach b±dĽ filmach, ciekawe czy by się przyjęły? wink:

Zakładaj wink: Temat pożyteczny, a i może kłótni przy nim nie będzie wink:
_________________
Politycznej poprawno¶ci moje stanowcze NIE!
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowość: Łężyca
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 12:30 pm    Temat postu: Re: Smak ryby Odpowiedz z cytatem

Amitaf napisał:
Tylko Tatar ze ¶wieżo złowionego – nie kupnego – pstr±ga :P :P
De-li-cje wykrzyknik
Jak chcesz przepis to Ci podam.


Amitaf napisz jak go robisz.
Maro
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 19, 2002
Posty: 363

Kraj: UK
Miejscowość: ŁódĽ-Wrocław-Londyn
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 1:04 pm    Temat postu: Re: Smak ryby Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
Amitaf napisał:
Tylko Tatar ze ¶wieżo złowionego – nie kupnego – pstr±ga :P :P
De-li-cje wykrzyknik
Jak chcesz przepis to Ci podam.


Amitaf napisz jak go robisz.


Dokladnie tak. Napisz Amitaf jak to zrobic wykrzyknik

A w temacie, smak ryb odroznie. Moze nie tak, ze z zamknietymi oczami sprobuje kilka porcji i powiem jaka to ryba, ale roznice sa znaczne.

Preferuje drapiezniki (sum, mietus, sandacz, okon).
Jakos nie moge sie przekonac do pstraga. Przyzadzany domowymi sposobami, mnie nie zachwycil. Ale na komercyjnym lowisku, gdzie wlasciciel od razu grilowal zlowione pstragi, to najesc sie nie moglem wesoly

Morskie ryby to tradycyjnie jak inni. Fladra ze smazalni nad morzem, halibut, dorsz.
Pozdrawiam.
_________________
------/\/\@r()-----
Amitaf
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 14, 2006
Posty: 335

Kraj: Polska
Miejscowość: Szczecin-Police
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 2:31 pm    Temat postu: Re: Smak ryby Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
Amitaf napisał:
Tylko Tatar ze ¶wieżo złowionego – nie kupnego – pstr±ga :P :P
De-li-cje wykrzyknik
Jak chcesz przepis to Ci podam.


Amitaf napisz jak go robisz.

Pewnie s± tacy, co przygotowuj± inaczej lub podobnie, ja robię tak.
Tatar z Pstr±ga złowionego osobi¶cie w rzeczce – niekupionego w markecie zly: Dlatego, że z marketu w ogóle nie ma smaku, koloru i ¶mierdzi pasz± dla ryb :evil:
Jak już po kilku wyprawach uda się jakiego¶ grubaska kropkowanego złowić i mam zamiar go zabrać z sob± w celu zrobienia z niego tatara, to przede wszystkim (i dotyczy to głownie lata, kiedy jest gor±co) od razu po złowieniu usuwam skrzela i patroszę bez usuwania łusek – zabieg o tyle niepotrzebny, co pożyteczny, bo rybka nie wysycha z zewn±trz, a skóra i tak jest do zdjęcia w domu. Nie płuczę nad wod±, tylko czyszczę w ¶rodku z pozostało¶ci krwi i wkładam do ¶rodka pokrzywy, a z zewn±trz również pokrzywami (s± najlepsze, bo trzymaj± wilgoć – jak nie ma pokrzyw to inne ¶wieżo zerwane chwasty, trawa, dziki chrzan itp.), po czym zawijam w lnian± ¶ciereczkę. Rozpisuję się trochę, lecz chodzi o to, aby rybka jak najdłużej utrzymała naturaln± ¶wieżo¶ć, a z łowiska żal schodzić zaraz po rozpoczęciu łowienia.
A teraz obowi±zki po przyjeĽdzie do domu.
Składniki:

- złowiony wcze¶niej pstr±g
- cebula
- ogórek korniszon (niekiszony!)
- jajko (żółtko)
- natka pietruszki lub innego warzywa czu ¶wieżego zioła do przystrojenia
- sól i pieprz czarny do smaku

Pstr±ga myję w bież±cej zimnej widzie, po czym, po osuszeni ¶ci±gam z niego skórę (czynno¶ć dziecinnie prosta) – bardzo łatwo schodzi.
Filetuję przy pomocy widelca (nigdy nie mielę w maszynce do mięsa!). Poprzez usunięcie kręgosłupa i delikatnych o¶ci szkieletu, czyszczę bardzo dokładnie.
Następnie mięso ręcznie rozgniatam widelcem na talerzu (czasem trzeba bardzo drobno posiekać nożem) w sposób, jaki nie raz robimy to z ugotowanym ziemniakiem.
Bardzo drobno kroję w kostkę cebulę i korniszonka.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam w salaterce, następnie dodaję sól i pieprz – najlepiej ¶wieżo zmielony. Na koniec dodaję żółtko. Cało¶ć jeszcze raz lekko mieszam, przystrajam natk± lub innym ¶wieżym ziołem i odstawiam do lodówki na 2 do 3-ech godzin, celem „schłodzenia” i nazwijmy to – macerowania się potrawy.


Następnie biegnę do piekarni po ¶wieże bułeczki i piwko, (ale to już nie w piekarni)
Jak tatarek jest „schłodzony”, a ja pragnienie ugasiłem „bursztynowym płynem” kroję bułeczki, smaruję je masełkiem (cieniutko, żeby smaczek tatarka był wyrazisty) i na wierzch bułeczki nakładam to, co najlepsze - tatar z pstr±ga.
Mięsko dosłownie rozpływa się w ustach i jak wielokrotnie sprawdziłem - jak kto¶ nie wie, że jest to surowe mięsko z rybki (pstr±ga) – nie uwierzy!

Uwaga: Ilo¶ć składników i przypraw każdy musi dopasować do własnego smaku.

Życzę smacznego lol Warto spróbować lol
_________________
Nigdy nie nurkuj do mętnej wody.
szmundek
Dyrygent holu
Dyrygent holu


Dołączył: Dec 10, 2007
Posty: 199

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 3:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm......
Będę musiał spróbować usmiech Fajna potrawka na spotkanie z kumplami przy piwku.
_________________
http://www.kfe.most.org.pl/
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowość: Łężyca
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 4:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robię w sumie tak samo, tylko że mięso zeskrobuję nożem, a nie rozgniatam widelcem. No i skrapiam jeszcze delikatnie cytryn±, bo pstr±g j± lubi, a może to ja- nie wiem wink: lol
Kamil_M
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 05, 2006
Posty: 677

Kraj: Polska
Miejscowość: okolice Starachowic
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 4:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lubię pstr±ga, okonia, sandacza i szczupaka, za rybami spokojnego żeru nie przepadam. Poza tym jak 2 lata temu zobaczyłem tasiemca :? w dużej płoci podczas sprawiania jej (na szczę¶cie nie przeze mnie), to dostałem pewnego rodzaju wstrętu do jedzenia złowionych ryb, może to i lepiej (dla ryb oczywi¶cie). Od tego czasu z ryb własnoręcznie złowionych, zjadłem tylko 2 szczupaki i 2 pstr±gi.
Rutko
Dyrygent holu
Dyrygent holu


Dołączył: Dec 11, 2006
Posty: 183

Kraj: Polska
Miejscowość: Bydgoszcz
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 5:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja z kolei uwielbiam smażonego okonia , takego 20-30dag i oczywi¶cie pod koniec smażenia potraktowanego ¶wieżym masełkiem- delicja. lol
JKarp
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 13, 2002
Posty: 687

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze¶ć
Specjalnie nie czytałem innych opinii wykrzyknik
1. -Sandacz.
2.- Duży leszcz.
3.- Wszystkie inne rybska.
Janusz JKarp
tomek79
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jun 04, 2006
Posty: 927

Kraj: Polska
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rutko napisał:
A ja z kolei uwielbiam smażonego okonia , takego 20-30dag i oczywi¶cie pod koniec smażenia potraktowanego ¶wieżym masełkiem- delicja. lol

Podpisuję się pod tym ręcami i nogami!!!!!!!!

Poza tym, sandacz i okoń - pychotka!!!
Karpiem, leszczem, szczupakiem też nie pogardzę, ale najbardziej podchodz± mi chyba rybki wędzone.
olgierd_sandalista
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 21, 2006
Posty: 209

Kraj: Polska
Miejscowość: Słupca
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 9:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak nie ma to jak ¶wieżutki smażony sandacz, następnie okoń (ale taki powyżej 25 cm mniejszych nie zabieram ).
szmundek
Dyrygent holu
Dyrygent holu


Dołączył: Dec 10, 2007
Posty: 199

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak sobie my¶lę, za rybami nie przepadam , ale zupkę rybn± na ostro zjadł bym ze smakiem.
_________________
http://www.kfe.most.org.pl/
wojto-ryba
Zarzucacz kwalifikowany
Zarzucacz kwalifikowany


Dołączył: Mar 19, 2007
Posty: 169

Kraj: Polska
Miejscowość: Bielsko-Biała
PostWysłany: Sro Lut 13, 2008 11:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szmundek napisał:
Tak sobie my¶lę, za rybami nie przepadam , ale zupkę rybn± na ostro zjadł bym ze smakiem.

Ja też bym zjadł tak± zupkę rybn±, niestety przyjdzie mi poczekać aż do wigilii ponieważ tylko wtedy jest ona u mnie podawana.
A je¶li chodzi o najsmaczniejsze rybki to NR 1- okoń egzeqfo sandacz a póĽniej szczupak, lin, duży leszcz, sum itd.
carpzone
Czy¶ciciel gumiaków
Czy¶ciciel gumiaków


Dołączył: Jan 04, 2008
Posty: 9

Kraj: Polska
Miejscowość: Dolny ¦l±sk
PostWysłany: Czw Lut 14, 2008 12:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O jakich rybach mówicie - ze sklepu, czy złowionych?
szmundek
Dyrygent holu
Dyrygent holu


Dołączył: Dec 10, 2007
Posty: 199

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Czw Lut 14, 2008 10:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

carpzone napisał:
O jakich rybach mówicie - ze sklepu, czy złowionych?


Hahahahaha nigdy nie kupiłem ryby w sklepie i nigdy nie kupię. Widzę te ryby oczyma wyobrazni , zamrażane i odmrażane aż wszystkie się sprzedadz±. Fee potruć się można. Nie ma to jak ¶wieża rybka,. Trolinguj±c po Zatoce Gdańskiej , złowione ryby od razu oprawiamy i chowamy do lodówek, ¶wieższej rybki nie dostaniecie nigdzie.
_________________
http://www.kfe.most.org.pl/
SSG
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 02, 2006
Posty: 4828


PostWysłany: Czw Lut 14, 2008 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szmundek napisał:
carpzone napisał:
O jakich rybach mówicie - ze sklepu, czy złowionych?


Hahahahaha nigdy nie kupiłem ryby w sklepie i nigdy nie kupię. Widzę te ryby oczyma wyobrazni , zamrażane i odmrażane aż wszystkie się sprzedadz±. Fee potruć się można. Nie ma to jak ¶wieża rybka,. Trolinguj±c po Zatoce Gdańskiej , złowione ryby od razu oprawiamy i chowamy do lodówek, ¶wieższej rybki nie dostaniecie nigdzie.


Tak, racja, najlepsze rybki z Zatoki Gdańskiej. No może tylko ustępuj± tym z uj¶cia Odry, bo na pewno ustępuj± tym spod Włocławka. lol
A tak w ogóle cofkę pod Włocławkiem dzierżawi jaka¶ firma energetyczna. Odłowione ryby maj± być zastosowane jako żarówki ekologiczne, bo same ¶wiec±. wink: Maj± jeszcze tylko problem z zapaszkiem. zly:
loniu
Nawijacz żyłek
Nawijacz żyłek


Dołączył: Feb 23, 2007
Posty: 136

Kraj: Polska
Miejscowość: GNIEZNO
PostWysłany: Czw Lut 14, 2008 11:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapomniałem o wędzonej sielawie.! lol
I raz w życiu miałem okazje je¶ć sieje - wspaniała.!
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Idż do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.15 sekund :: Zapytania do SQL: 168