Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bonski ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów
Dołączył: Jun 27, 2006 Posty: 1424
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 8:47 pm Temat postu: Ryba na ¶wi±teczny stół. |
|
|
Jak± potrawę z ryb koledzy wędkarze przygotowujecie na ¶wiateczny stół? Ja osobi¶cie mam zamrożonego szczupaka ok. 1,5 kg. i zamierzam go zrobić według przepisu z WW.Szczupak w grzybach (użyję borowików). |
|
|
Bodzio Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 09, 2005 Posty: 300
Kraj: Polska Miejscowość: Trzebiatów |
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 8:55 pm Temat postu: |
|
|
Ja przygotowuję jak co roku wigilijnego karpia, wędzonego na zimno łososia, oraz także pstr±ga w sosie własnym.
Pozdrawiam |
|
|
Piwoniusz Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Nov 29, 2004 Posty: 1454
Kraj: USA
|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Mam w planie jedn± rybę ale za to w 3 smakach: szprotki w sosie pomidorowym, szprotki w oleju oraz szprotki bez sosu i oleju.
Czez ratuj mój stół !!! ... bo dokupię jeszcze pół basa ... wcale nie wielkogębowego. |
|
|
Bombel Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Dec 27, 2004 Posty: 2062
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 1:05 am Temat postu: |
|
|
Szczupak w galarecie. I dorsz - czę¶ć pójdzie do smażenia, czę¶ć na rybcię faszerowan±.
Obie rybcie zamrożone, czekaj±. |
|
|
Piwoniusz Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Nov 29, 2004 Posty: 1454
Kraj: USA
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 1:45 am Temat postu: |
|
|
OK, teraz na poważnie ... bo ja czasami żartuję a w Wigilię to nawet mówię zwierzęcym głosem. Mam w zamrażalniku pół basa. Poważnie. Ich jest nawet całe stado ale już przekrojone na pół ... filety takie ... własnoręcznie złowione. Chciałbym je zrobić w pomidorach ale żeby były takie jak te rybki w pomidorach z puszki. Znaczy się trochę przegryzione ... że o¶ci można chrupać. Jest na to jaki¶ sposób ? |
|
|
AQUARIUS Dyrygent holu
Dołączył: Mar 29, 2006 Posty: 197
Kraj: USA Miejscowość: Detroit / do 73 Tarnow |
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 7:29 am Temat postu: |
|
|
Piwoniusz Tak na poważnie to jest sposób. Przy wigili usi±ć przy te¶ciowej, poczekaj jak te¶ciowa przegryzie troche te ryby, a wtedy Ty będziesz mógł sobie pochrupać. :o
Ostatnio zmieniony przez AQUARIUS dnia Sob Gru 02, 2006 8:17 am, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
radzio Pogawędkowy twardziel
Dołączył: May 01, 2005 Posty: 1239
Kraj: Polska Miejscowość: Białystok |
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 7:32 am Temat postu: |
|
|
Zgodnie z kilkuletni± tradycj± na Wigilii nie będzie karpia (nikt z mojego otoczenia za nim nie przepada, a ten kto zechce zje¶ć to nie dostanie bo nie będzie : ). Brak karpia zrekompesuj± na pewno: szczupak faszerowany w galarecie, szczupaka smażony marynowany w ziołach, okonie z zalewy octowej, mintaj panierowany z warzywami, pstr±g (z marketu) na słodko : . _________________ Moja strona domowa:
www.barwena.bialystok.pl |
|
|
Piwoniusz Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Nov 29, 2004 Posty: 1454
Kraj: USA
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 7:47 am Temat postu: |
|
|
Aquarius, czy Ty nie szukasz jelenia ? |
|
|
AQUARIUS Dyrygent holu
Dołączył: Mar 29, 2006 Posty: 197
Kraj: USA Miejscowość: Detroit / do 73 Tarnow |
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 8:13 am Temat postu: |
|
|
Znalazłem już jednego jelenia , chyba pamiętasz zdjęcie co z nim zrobiłem |
|
|
SpinerK Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Feb 16, 2005 Posty: 772
Kraj: Polska Miejscowość: Gdańsk |
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 8:04 pm Temat postu: |
|
|
To się jeszcze zobaczy co Liczę na złowienie szczupaka lub sandałka wigilijnego |
|
|
majkel Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jun 19, 2006 Posty: 767
Kraj: Polska Miejscowość: ŁódĽ |
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Karp w galarecie- z rodzynkami, migdałami, czosnkiem, chrzanem i pietrzuszkowym masełkiem.
Smażony raczej łoso¶, ale to nie postanowione. Niestety, od już chyba pięciu lat, ryby ze sklepu... :oops: |
|
|
akabar Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Aug 03, 2006 Posty: 1181
Kraj: Polska Miejscowość: Olecko na Mazurach |
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 5:22 pm Temat postu: |
|
|
.Karp w sosie greckim - oczywi¶cie fileciki, żeby nie pluć o¶ciami w tak uroczystym dniu:lol:
2. ¦ledzik smażony w cie¶cie.
3. Szczupaczek smażony w czym¶ tam.. musiałbym zapytać się żonuni
No a w I Dzień ¦wi±t przy rodzinnej degustacji C2H5OH otwieram słoiczki a w nim - węgorzyk w occie, mniam, mniam. i płotka również w occie. _________________ Patrz wyżej, sięgaj dalej.
Pozdrowienia z "Mazurowego Wybrzeża"
Krzychu
|
|
|
Papoot Pogawędkowy twardziel
Dołączył: May 21, 2004 Posty: 254
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 1:01 pm Temat postu: |
|
|
Przed ¶więtami raz jeszcze wypuszczę się ze spinem nad Wisełkę. Jak mnie żaden sandacz nie zaszczyci, zaserwuję kostki rybne. Osobi¶cie stawiałbym na kostki.
Taka mrożona kostka na stole wigilijnym jest o tyle dobra, że ¶wietnie nadaje się do zainicjowania rozmowy o zbyt małej częstotliwo¶ci wyjazdów na ryby. |
|
|
kaktus Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Sep 29, 2006 Posty: 357
Kraj: Polska Miejscowość: Legnica |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 2:11 pm Temat postu: |
|
|
łoso¶ (niestety ze sklepu) na surowo z ziołami i cebulk± (co¶ a'al Tatar), carpaccio z łososia własnoręcznie marynowanego, może skusze się jeszcze na dorsza w zalewie z curry (na surowo rzecz jasna). Karpika też mam i zamierzam zrobić z niego ....ciasteczka.
Mój przepis na "ciateczka" z karpia:
- filetujemy i obdzieramy ze skórki
- filety nacieramy wyci¶niętym czosnkiem (nie żałujcie), sol± i pieprzem,
po czym odstawiamy do lodówki (niech przejdzie).
- jak przejdzie wyci±gmy i tniemy na w±skie paski, któremożemy wi±zać w supełki (powstaje co¶ na kształt faworków).
Jeszcze tylko ciacho (odgazwoane piwo, m±ka i jajo) i smażymy na złoto w głębokim oleju. Pychotka )) |
|
|
ziomek Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Nov 25, 2006 Posty: 1546
Kraj: Polska Miejscowość: Tam gdzie Odra i Bóbr |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 2:17 pm Temat postu: |
|
|
A na wigilę mam zamiar usmażyc sandacza.
Tylko mały problem może się pojawic, bo jeszcze go nie mam.
Czyli 22-23.12 zaczynam od wizyty nad Odr±, a dopiero póĽniej ewentualnie do kuchni :-). |
|
|
sigi Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 31, 2002 Posty: 2116
Kraj: Polska Miejscowość: Zabrze |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 4:25 pm Temat postu: Re: Ryba na ¶wi±teczny stół. |
|
|
bonski napisał: |
Jak± potrawę z ryb koledzy wędkarze przygotowujecie na ¶wiateczny stół? Ja osobi¶cie mam zamrożonego szczupaka ok. 1,5 kg. i zamierzam go zrobić według przepisu z WW.Szczupak w grzybach (użyję borowików). |
Karp obowi±zkowo
Niektórzy zapomnieli juz chyba jaki był temat postu. _________________ Oby do jutra...... |
|
|
Darek144 Redaktor Portalu
Dołączył: Jan 10, 2006 Posty: 1400
Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 4:33 pm Temat postu: |
|
|
ziomek napisał: |
Miało być o stole ¶wi±tecznym a wywi±zała się regularna wojna!!
Panowie!
Dajcie spokój!
Albo kłóćcie się np na gg.
Co¶ mi się wydaje, że nie taki był cel autora tego tematu.
Prawda bonski?
Spodziwałe¶ się, że takie piekło rozpętasz? :-)
ech... szkoda słów |
Post nie na temat Czę¶ciowo usunięty.
A wracaj±c do tematu: U mnie na ¶więta to już tradycja : karpik smażony, ryba po grecku i ¶ledzie przyrz±dzane na różne sposoby : _________________ "Zbyt wielu głupców ma się za mówców, ¶mieszne..." |
|
|
Treyk Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jan 05, 2005 Posty: 626
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 4:46 pm Temat postu: |
|
|
A ja się zapytam nie¶miało: robi ktos z was karpia w galarecie? Mój ulubiony przepis rybny. _________________ Ten kto powiedział, że wędkarstwo uspokaja, nigdy nie łowił ryb.
Ostatnio zmieniony przez Treyk dnia Wto Gru 05, 2006 5:00 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Tiur Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Dec 21, 2005 Posty: 974
Kraj: Polska Miejscowość: Żywiec |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 4:50 pm Temat postu: |
|
|
Karpik i co¶ tam jeszcze ale nazwy nie pamiętam : |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
|
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 5:05 pm Temat postu: |
|
|
Piwoniusz napisał: |
Oj, nie umiecie się zachować przy stole ... :oops: |
Zachowanie przy stole to kultura i na pewno sztuka. Jednak gdy mam "tak± sztukę" w w±tku to naprawdę trudno o kulturę.
A stół? Sam jeszcze nie wiem. Może jaki¶ sumik z hodowli, który poudaje karpia. Może co innego. Na pewno nie będę się w tym roku babrał ze ¶wiżymi ¶ledziami. Kupię półprodukt i doprawię. Na pewno będę musiał kupić tuszki karpia, bo żywego nie zabiję za żadne pieni±dze no i traducyjnie ręce odpadn± przy tarciu warzyw do rybki po gracku z filetów pangi albo morszczuka. |
|
|
Jarbas Redaktor Portalu
Dołączył: 24.01.2003 Posty: 4305
Kraj: Polska Miejscowość: Inowrocław |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 5:06 pm Temat postu: |
|
|
O bólu, sexie, gdzie kto chadza lub nie lub jakie ma upodobania kulinarne niech sobie pisze ile chce ale nie w tym w±tku… wydaje mi się, że powyższy w±tek temat ma jasny, zwięzły i konkretny. Posty nie na temat dla przykładu zostały usunięte… Tak dla przykładu
i dla przypomnienia temat to:
Ryba na ¶wi±teczny stół. _________________ http://www.jarbas.com.pl
Zwolennik naturalnej metody planowania rodziny. |
|
|
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołączył: Apr 16, 2006 Posty: 6562
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 5:08 pm Temat postu: |
|
|
U mnie na wigilijnym stole z potraw rybnych będzie: karp smażony w cie¶cie, : rybka po grecku, ¶ledzik marynowany i SANDACZ 8O , chyba smażony. :?: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
|
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 5:13 pm Temat postu: |
|
|
mario-z napisał: |
U mnie na wigilijnym stole z potraw rybnych będzie: karp smażony w cie¶cie, : rybka po grecku, ¶ledzik marynowany i SANDACZ 8O , chyba smażony. :?: |
A jakie robisz ciasto do smażenia? |
|
|
Polaryzator Donosiciel kawy
Dołączył: Nov 26, 2006 Posty: 11
Kraj: Polska Miejscowość: Okolice Leżajska |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 5:16 pm Temat postu: Wigilia |
|
|
Pozdrawiam. Karpik smażony na ma¶le,tego wła¶nie nie będzie .Kiedys rarytas, teraz'' dietka'' gotowany ,ewentualnie wędzony.Oporów przed jedzeniem ryb nie mam ale jak widzialem w markecie żywe to naprawde zrobiło mi się Ich szkoda.Wiadomo co je czeka ważne aby humanitarnie. :roll: |
|
|
Zenon Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 5:26 pm Temat postu: |
|
|
cholera czy musicie już dzisiaj....slinka mi cieknie : |
|
|
awili Operator wioseł
Dołączył: Nov 19, 2006 Posty: 74
Kraj: Polska Miejscowość: Piekary ¦l±skie |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Miało być o kozie, a jest o powrozie.
:oops:
Zgodnie z rodzinn± tradycj± wigilia bez karpia- nie lubię je¶ć, uwielbiam łowić.
A co wtym roku, nie wiem. Może panga w kaparowym ma¶le, sandacz po polsku, halibut w sosie pesto- na pewno będie pysznie. Smacznego. |
|
|
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołączył: Apr 16, 2006 Posty: 6562
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 5:52 pm Temat postu: |
|
|
SSG napisał: |
mario-z napisał: |
U mnie na wigilijnym stole z potraw rybnych będzie: karp smażony w cie¶cie, : rybka po grecku, ¶ledzik marynowany i SANDACZ 8O , chyba smażony. :?: |
A jakie robisz ciasto do smażenia? |
: Docio dokładnie to karp w cie¶cie nale¶nikowym (ciasto troszkę gęstsze niż na nale¶niki żeby nie spłynęło podczas smażenia), 8O porcje karpia obtaczasz w m±ce następnie zanurzasz w cie¶cie i na patelnię, po obsmażeniu taki karpik leżakuje jeszcze ok., 30 minut w nagrzanym piekarniku tak na wszelki wypadek żeby nie był surowy w ¶rodku. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
|
wolff ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów
Dołączył: Aug 24, 2004 Posty: 1430
Kraj: Polska Miejscowość: Bytom Górniki |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Karp smażony na ma¶le, karp w galarecie, zupka rybna z karpia oczywi¶cie i karp, karp i jeszcze raz karp a jak nam się już przeje, to mam jeszcze karpia smażonego, na zimno pychota, zwłaszcza ta skórka - mocniejsza od gumy w stacjonarnej procy własno¶ci Sigi. _________________ Irek
------------------------------------------------
¦pieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodz±. |
|
|
Polaryzator Donosiciel kawy
Dołączył: Nov 26, 2006 Posty: 11
Kraj: Polska Miejscowość: Okolice Leżajska |
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 9:29 pm Temat postu: Wigilia |
|
|
Wszystko juz przerabiałem'' smaczne''oczywi¶cie.Ja osobi¶cie prweferuję eksperymenty.Przy wedzeniu kiełbasy dołozylem karpia (wcze¶niej marynowany).Co ja będę pisał,kwestia gustu ,karpia juz nie ma a kiełbasa owszem ,chyba dlatedo ze bylo więcej.Kombinujcie -względem tego co lubicie.Pozdrawiam. |
|
|
Czez Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Oct 17, 2003 Posty: 2600
|
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 9:01 am Temat postu: |
|
|
Moje typowe wigilijne dania, które co roku sam przygotowuję to :
RYBNA ROLADA
¦LEDZIE
Do tego te¶ciowa robi znakomitego karpia w galarecie.
Z kolei ja w tym roku postanowiłem wrócić do mojej tradycji rodzinnej i przygotować karpia w ciemnym piwie (w zasadzie ładniej brzmi w czarnym sosie : ). Przepis wrzucę niebawem na PW, zgodnie z obietnic± złożon± kolegom zza wielkiej wody ...Howgh |
|
|
Milan Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 18, 2003 Posty: 1890
Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba |
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 11:55 am Temat postu: |
|
|
U mnie na pewno bedzie karp smażony na złoto, karp w smietanie, no i jakas inna rybka może amur ale wolę suma w pieczarkach z sosem. Zobaczymy co wyjdzie. Będe walczył o swojego suma z rodzicami:D:D _________________ Bieroo Paniee??? |
|
|
bonski ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów
Dołączył: Jun 27, 2006 Posty: 1424
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Szukam jeszcze przepisu na przygotowanie okoni, połowiłem w sobotę takich ppasiaków 25-29 cm. po oskrobaniu wyszło ok. 1 kg. czystych tuszy. Nie chcę ich podać na ¶wi±teczny stół w najprostszy sposób tzn. tylko usmażonych, ale jako¶ tak super.
Proszę o radę jak okonie przygotować, żeby było bardzo smakowicie. |
|
|
wobler123 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Sep 19, 2006 Posty: 336
Kraj: Polska Miejscowość: Ostrołęka |
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 7:06 pm Temat postu: |
|
|
Osobi¶cie nie lubię je¶ć ryb. Czasami bywa że co¶ zjem ale to od ¶więta natomiast żona i dzieciaki to już inna sprawa ale ¶więta bez Karpia Te¶ciowej co to za ¶więta. Panowie Te¶ciowa musi strzelić karpia _________________ Pozwalaj±c na pojawienie się człowieka, natura popełniła co¶ więcej niż bł±d: zamach na siebie sam±.
|
|
|
|