Rybami słodkowodnymi, które w Polsce osiągają największe rozmiary są sum i jesiotr zachodni. Sum może osiągać ponad dwa metry długości i ponad sto kilogramów wagi.
Jesiotr zachodni jest bjęty programem restytucji do polskich wód. Może osiągać rozmiary jescze większe niż sum. Może dorosnąć nawet do dwóch i pół metra długości, a jego waga może osiągnąć nawet trzysta kilogramów. jjj
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 493 Zalogowani 0 Wszyscy 493
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Wto Gru 17, 2019 2:58 pm Temat postu: Listopad
Jak wspominałem, od dwóch lat nalezę do okręgu Ciechanów. W listopadzie na Wkrze zorganizowano zawody muchowe (druga tura w tym roku). Tym razem na szczupaku. Nigdy specjalnie nie przykładałem się do muchowania szczupaków, to też miałem mieszane odczucia. Mimo to uzbroiłem się i wygrzebałem jakieś tam muchy, ala szczupakowe. Jak było. ano cienko. Ja i jeszcze dwóch kolegów bez ryby. Inni spoko, po kilka ryb.. Największy szczupak 63 cm. Jednak nie ma tego złego. Porozmawiałem, wymieniłem informacje i na pewno zdobyłem trochę nowego doświadczenia. Jedno. Ryby są. Ja niestety zbyt szybko się zniechęciłem, przezbroiłem i próbowałem zapunktować innymi rybami. Nie udało się.
_________________ Lecek
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2574
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Gru 17, 2019 6:28 pm Temat postu:
Liczy się udział i fajna atmosfera
Rozjechałeś Lecku tym wielkim szczupakiem stronę... a twierdzisz, że malutki był
lecek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1511
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Wto Gru 17, 2019 8:34 pm Temat postu:
Kurna wlepiłem bezpośrednio ze strony Okręgu. Tu na forum nie da się (chyba, ja nie wiem) zmniejszyć zdjęcie i wkleić np.z pulpitu swojego kompa. Trzeba z jakieś strony www. A tam ciężko o odpowiedni rozmiar. Przepraszam. Przeważnie robię to wklejając fotki w album na NK, a potem transfer na PW. Tym razem tak nie zrobiłem. Nie chcę ciągle "wieszać"fotek na NK. _________________ Lecek
jjjan Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Gru 18, 2019 8:48 pm Temat postu:
Twoje łowienie było na tyle inne, że zszedłeś bez ryby? W czym była ta różnica?
Zapomnijcie o jakimś "rozjeżdżaniu" forum. Ja patrzę z przyjemnością na to "rozjechanie"
Wysłany: Czw Gru 19, 2019 2:16 pm Temat postu:
[quote="jjjan"]Twoje łowienie było na tyle inne, że zszedłeś bez ryby? W czym była ta różnica? _________________ Lecek
Ostatnio zmieniony przez lecek dnia Czw Gru 19, 2019 2:24 pm, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Czw Gru 19, 2019 2:22 pm Temat postu:
Trochę to nie koszerne, ale muszę niestety "zwalić" na kolegę. Stary bywalec, ale spinningista. Zabrał mnie na początku zawodów na dwie znane mu miejscówki, które były od rana oblegane przez spinningistów i kilku na żywca. Strata czasu, sił i chęci. Po za tym nie wytrwałem w działaniu. Zamiast do końca walczyć ze szczupakami, przewiązałem się lżej licząc na klenie czy jazie. Nic z tego nie wyszło. Nieznajomość rzeki. Brak wiary w przynęty i, że praca przyniesie efekty. _________________ Lecek