Sympatyczne, niewielkie, futrzaste stworzonka o czarnym lub brunatnym kolorze, pojawiające się często na brzegach wód - to zazwyczaj norki amerykańskie. Są one równocześnie bardzo groźnym drapieżcą, niszczącym ptasie lęgi.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 480 Zalogowani 1 Wszyscy 481
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Lip 10, 2019 8:13 am Temat postu: Lipiec 2019
Zaczynam lipiec. Właśnie wróciłem z zapowiedzianej wyprawy do Laponii. Pojechaliśmy samochodem przez kraje bałtyckie, Helsinki i Rovaniemi do Kittila, a potem jeszcze dalej na północ. Pierwsza rzeka to Kapsajoki zagubiona w Tundrze. Dojazd dość trudny i żyliśmy w strachu czy po deszczach da nam się wrócić. Ogólnie ryby dopisały. Nie było potworów, ale nie o to chodziło. Sporo tamtejszych pstrągów i lipieni. Było ciężko. Zabraliśmy tylko lekkie ubrania i śpiwory. Okazało się, że wpadliśmy w tygodniowy niż. Temperatura nocą spadła do 2 stopni. Przeżyliśmy też atak polarnego huraganu. Trochę cierpieliśmy. W ciągu 14 dni schudłem 11 kilogramów. Rano jedna kanapka. Potem do późnych godzin wędrówki po rzece i obiadokolacja z rybek. Odpoczynek po pierwszym tygodniu nad Simojoki pod Rovaniemi. Szczupaki, lipienie i grube okonie. Za rok powtórka.
_________________ Lecek
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6590
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin
Wysłany: Sro Lip 10, 2019 7:29 pm Temat postu:
SUPER :-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2575
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Lip 16, 2019 4:53 pm Temat postu:
Nooooo... Lecku wiesz jak człowieka zdołować.Zazdraszczam Ci podwójnie, jako wędkarz możliwości wędkowania w tak przecudnej wprost urody przyrodzie, a jako kamperowiec zaliczenia takiej trasy
lecek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1512
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Wto Lip 16, 2019 7:37 pm Temat postu:
Spanko pod namiotem _________________ Lecek
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6590
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin
Wysłany: Wto Lip 23, 2019 5:34 pm Temat postu:
Spędziłem z rodzinką tydzień nad Liwcem i Bugiem, były rybki, był grzybki, klenie prawie doprowadziły mnie do załamania nerwowego, tych najładniejszych 50+ które uwielbiały czerwoną porzeczkę nie dałem rady wyjąc, szły w krzaki i tyle, nic nie mogłem na to poradzić. natomiast szczupaki z Bugu dawały się wyholować bezproblemowo.
Kleniowa miejscówka
Klusek
może to ten sam?
Szczubełek
Drugi
Kureczki
a w tym mieszkaliśmy _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
the_animal Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 11, 2007 Posty: 1971
Kraj: Polska
Wysłany: Piš Sie 23, 2019 9:36 am Temat postu:
Lecek - jak z kosztami takiej wyprawy, jakie rybki prócz lipków, ile zezwolenia itp. ? _________________ www.carpholic.pl www.grubyzwierz.pl
lecek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1512
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Nie Sie 25, 2019 12:15 pm Temat postu:
Z kosztami jest tak. Trzeba się liczyć z tym, że ponad połowa kosztów to wydatki na paliwo. Jadąc za Krąg Polarny powyżej Rovaniemi ( tam i z powrotem - Warszawa) to około 4500 km. Ja mam jeszcze auto na gaz. Z tym, że w Finlandii nie kupisz LPG. Moje wyprawy do Finlandii wyglądają następująco.
1. Wyprawa co najmniej trwa dwa tygodnie. Ostatnio 17 dni. Jechaliśmy dwa dni na miejscówki. Jadę przez kraje bałtyckie na prom do Tallina. Na Litwie, Łotwie i w Estonii jest LPG. Benzyna średnio 1,5 euro. W Finlandii 1,65 euro.
2. Żarcie kupuje w kraju. Na miejscu tylko małe zakupy. Jedziesz w dzicz, więc swój namiot , kuchenka i żarcie.
3. Bilety na prom - ostatnio - dwie osoby plus samochód - w obie strony 100 euro.
4. Teraz braliśmy w Tallinnie tam i z powrotem noclegi. Ale tanio, ze śniadaniami- 43 euro + 55 euro.
5. Dodatkowe ubezpieczenie podróżne - na dwie osoby 230 zł.
6. Co do licencji, to jest tak: Wybierasz sobie okręg w jakim chcesz wędkować i rzeki. Są rzeki licencjonowane, na które kupujesz dedykowane licencje. Od 20 - 30 do 50 euro na tydzień. Są i droższe. Można tez kupić licencje, jedną na kilka rzek i kilka jezior. Też od 30 euro na tydzień.
Lub okręgówkę na jeziora w okolicy. Mogę podesłać strony, z których korzystam. Obecnie licencje kupujesz przez net.
Zakończona wyprawa 17 dni - 12 dni łowienia w okręgu Laponia na dwóch rzekach i całość kosztów, zamknęło około 2500zł na głowę.
Od wyjazdu z domu do powrotu zrobiłem 4700 km.
Co do ryb. To dzielimy na dwie części. Jedna to rzeki nowe, przeważnie szukam lipieni i pstrągów. Potem rzeki gdzie jest sporo grubych szczupaków, okoni jazi. Co do szczupaków to w rzekach udało nam się połowić takie do 90 cm. Większe są w jeziorach. Okonie są wszędzie jak i szczupaki. Proponuję na takie ryby nie pchać sie za daleko. Karelia lub środkowa Finlandia ale powyżej lub na wschód od okręgu Jyväskylä. Ja nie lubię tłoku i komercji na takich wyjazdach. Szukam dziczy i spokoju w naturze _________________ Lecek