Na temat tego modelu nie znalazłem wiele (na stronach polskich prawie nic, trochę więcej na zagranicznych).
Wędka ma być do połowu białorybu i okoni.
Żyłka 0.08 do 0.12mm lub plecionka 0.04mm.
Główki jigowe od 0.25 do 1g - malutkie gumeczki i jigi.
Mam do Kolegów pytanie czy kto¶ łowi tak bardzo lekko i jakie s± opinie o takim kiju (1-3g). Proszę też Was o radę w sprawie kupna wędziska do takiego łowienia.
Za wszystkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Wojtek
samara Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Sro Mar 18, 2015 11:39 am Temat postu:
Mam t± Catanę. Nic złego o niej powiedzieć nie można, poza tym że szczytówka niezbyt dobrze, w porównaniu z innymi kijkami, wskazuje brania. Kupowałem go z my¶l± o spiningowaniu na pasty bo chyba do tego jest przeznaczony. Dobrze łowi się tym białoryb na mormyszki. Bior± płotki jazie leszczyki. Ważne, żeby mormyszka była czarna i „dozbrojona” ochotka. Kolor mormyszki ma tu duże znaczenie, ale zależy też i od wody.
Wła¶ciwie na tym kijku nie ma sygnalizacji brań. Co¶ się czepia i już holujesz . Możesz też tym zestawem łowić tęczaki na łowiskach specjalnych używaj±c past. Kupuje się je gotowe produkuje to Berkeley. Nie zd±żyłem jeszcze opanować do końca tej techniki, a pasty już zużyłem do łowienia leszczy z gruntu.(gumowate, fluo, zielone ,różowe, niebieskie, z brokatem). Do spinningowania na paprochy poleciłbym inny kijek.
Po pierwsze jest krótszy, czyli 215 cm. Jest szeroki przy r±czce i ma cieniuteńk± i bardzo wrażliw± szczytówkę. Ta szczytóweczka robi wszystko. Próbowałem na inne kijki o podobnych parametrach rzutowych ale ryby nie s± tak chętne. Chodzi mi oczywi¶cie o kij Kongera Mikros 215 ciężar rzutowy 0,2 do 5 g i co ważne o ten stary typ. Nie wiem czy to wła¶nie ta wiotka szczytówka czy jakie¶ inne względy powoduj±, że ryby chętniej bior± i te brania widać i czuć. Ten wła¶nie Konger nie jest drogi. My¶lę, że s± droższe i dużo lepsze propozycje różnych innych producentów. Ale jak sprawdziłem, poza moim finansowym zasięgiem, wiec niewiele o nich wiem.
Kiedy używasz żyłki nawet 0,8 to musisz zaakceptować niewielk± odległo¶ć rzutu. Na pocz±tku to irytuj±ce. Rzucasz 6 do 8 m. zakładasz cięższ± główkę to trochę dalej , ale orze ci ona dno bo przy brzegu z reguły nie jest głęboko. Polecam nanofile o przekroju 0,02 lub w ostateczno¶ci 0,04. Zdecydowanie wydłużaj± rzuty. Dlatego też główeczki lżejsze niż gram s± trochę irytuj±ce. Powinno się dodać koniecznie przypon ze stalowej lineczki. Przy brzegu jest dużo szczupaków.
Jednak najważniejsze s± gumki. Na wiosnę i na pocz±tku lata wystarcz± takie które kolorem przypominaj± ikrę, ale póĽniej to prawdziwy kłopot, tyle że do¶ć miły w rozwi±zywaniu, wiec nie będę nikomu odbierał tej przyjemno¶ć. Trzeba wynaleĽć samemu.
skuli Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Paczków
Wysłany: Sro Mar 18, 2015 5:57 pm Temat postu:
Samara wielkie dzięki za podpowiedĽ.
Na YouTube znalazłem film o łapaniu pstr±gów na stawie na Catanę.
Do spinningu faktycznie będzie lepszy Konger Mikros.
Znalazłem w katalogu też co¶ takiego:
Konger Ultris Jig Micron długo¶ć 2.32m, waga 115g, ciężar rzutowy 0.5-6g.
Na razie biorę pod uwagę też taki ciężar (głównie łowię w rzece)
Wojtek
Wysłany: Pią Mar 20, 2015 3:09 pm Temat postu:
Witam.
Teraz nabyłem okazyjnie od znajomego Shimano Technium DF BX 240 UL - folia na rękoje¶ci (nie używany).
Wędka ma długo¶ć 2.40m, ciężar rzutowy 2-10g, waga 143g - będzie do większych przynęt i bocznego troka.
Teraz szukam spinningu 0.5-3 lub 4g.
Wojtek
lecek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Wto Mar 24, 2015 10:41 am Temat postu:
A co¶ z Dragona sprawdzałe¶? Ja ma do 7 g. Z tym,że preferuje dłuższe kije na rzekę, min. 2.70m.
Było co¶ takiego Wędka Dragon FISHMAKER jig/FUJI 1.98 m 1-7 g
Ogólnie wędki serii - Fishmaker s± ultra lekkie.
Znalazłem jeszcze DRAGON NanoLITE XT80C Spinn 10 2.13 m 1-10 g
Je¶li chodzi o dłuższe wędziska to używam Wędka Dragon MODERATE 3,05 m 3-15 g _________________ Lecek
Wysłany: Sro Mar 25, 2015 7:23 pm Temat postu:
lecek z Dragona nie sprawdzałem
Ogl±dałem w katalogu Mistrall, Konger i Shimano.
U mnie w sklepie taki sprzęt sprowadzaj± pod zamówienie (podaje się z katalogu typ wędki, jej numer katalogowy i stronę). Zaliczka, zamówienie do dostawcy i czeka się na odbiór.
Niektóre z tych modeli miałem w ręce (łapi± na nie moi znajomi).
Na rzekę używaj± długo¶ć od 2.60, 2.70. 2.75 (Mistrall Amundson). 2.80 i 3,00, Ciężar wyrzutu to 10, 14, 15 i 18g do lekkiego łowienia. S± to przeważnie wklejanki.
Ostatnio łowiłem na kij Jaxona Variant Pro Jig Spin długo¶ć 2.70m, c.w. 5-15g - wklejanka. Szczytówka jak igła (węglowa), bardzo dobre czucie przynęty. W pr±dzie pracuje tylko szczytówka (czuć jak lekki ripperek obija się o kamienie). Pod ryb± go jeszcze nie sprawdziłem.
Nie wiem czy kije 1-5g s± dłuższe niż 2.40m sprzedawane w sklepach (robione w pracowni tak).
Wojtek
kamase Młodszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: ŁódĽ
Wysłany: Czw Mar 26, 2015 10:59 am Temat postu:
Ja od siebie dorzucę info.
Na ten moment korzystam z Dragona Millenium HD Perch 2,6 i 2,9 do 18g. Posiadałem również 2,75 ale mi ukradziono.
2,6 na rzekę z brzegu za krótka za to 2,9 leci na pysk strasznie. 2,75 był najlpiej zestrojony. Do jako¶ci blanków nie ma co się czepiać.
Ale mam jeszcze pierwsz± wędkę (od 8lat), wklejankę Kongera Tiger maxx 2,7 do 18g i to jest super czuły kijek, wklejanka oczywi¶cie. Porównuj±c do tych powyżej, jest najczulszy, najlżejszy i najczę¶ciej na niego łapię.
Wysłany: Czw Mar 26, 2015 6:52 pm Temat postu:
kamase napisał:
Posiadałem również 2,75 ale mi ukradziono.
Posiadam taki kijek. Ale to nie ja go tobie ten tego zajumał _________________ Lecek
kamase Młodszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: ŁódĽ
Wysłany: Czw Mar 26, 2015 10:17 pm Temat postu:
lecek napisał:
kamase napisał:
Posiadałem również 2,75 ale mi ukradziono.
Posiadam taki kijek. Ale to nie ja go tobie ten tego zajumał
Stawiam, że na pewno 8) A jakie s± Twoje odczucia tego blanku?
samara Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Pią Mar 27, 2015 3:13 am Temat postu:
kamase napisał:
Ja od siebie dorzucę info.
Na ten moment korzystam z Dragona Millenium HD Perch 2,6 i 2,9 do 18g. Posiadałem również 2,75 ale mi ukradziono.
2,6 na rzekę z brzegu za krótka za to 2,9 leci na pysk strasznie. 2,75 był najlpiej zestrojony. Do jako¶ci blanków nie ma co się czepiać.
Ale mam jeszcze pierwsz± wędkę (od 8lat), wklejankę Kongera Tiger maxx 2,7 do 18g i to jest super czuły kijek, wklejanka oczywi¶cie. Porównuj±c do tych powyżej, jest najczulszy, najlżejszy i najczę¶ciej na niego łapię.
Miałem także Dragona Milenium 2,70. Mogłem też porównać ten kijek do Diamonda 240 i 270 cw 12g i Lexusa 260 cw 13g. Dragon w porównaniu z nimi jest w odczuwalny sposób przyciężki.
Wysłany: Pią Mar 27, 2015 10:03 am Temat postu:
Należy wzi±ć pod uwagę, że ten Dragon jest z serii MILENIUM, czyli w technologii o dekadę w tył. Jego zalet± dla mnie jest, że to nie wklejanka, tylko "pełny" blank. Co do ciężaru, bez przesady. Kij bardzo czujny, dobrze się prowadzi przynęty. Jak do swojej gramatury do¶ć wytrzymały na przeci±żenia, a nawet inne udary mechaniczne. Dobrze trzyma rybę. I to od przeciętnych do sporych sztuk. Jedynie, to ze względu na swoje przeznaczenie i "starsze- tańsze" przelotki należy sie dobrze przykładać do daaalekich rzutów. Jednak na rzeczkach pstr±gowych lub nawet dużych, przy łowieniu na ¶rednie odległo¶ci ultra lekkimi przynętami, czy bocznym trokiem, sprawdza się wzorowo. Teraz to mój zapasowy na duże rzeki. Ale gdy wybieram się na pstr±gi lub okonie, zawsze jest przy mnie :P _________________ Lecek