Od 1 stycznia 2007 roku, na wodach nizinnych, znajdujących się na terenie działania okręgu PZW Katowice zostają wprowadzone następujące zmiany w zasadach wędkowania:
- podwyższa się wymiar ochronny dla następujących gatunków ryb:
- szczupak: 50 cm
- sandacz: 50 cm
Ogranicza się ponadto dobowy limit szczupaka i sandacza do 2 szt. łącznie.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 330
Zalogowani 0
Wszyscy 330
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym wątku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18216) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że święto,
świętem ...(59101) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18216) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18216) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18216) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18216) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli ktoś chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18216) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wodą,
oczywiście bez wędki
bym n ...(59101) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18216) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Ktoś
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18216) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
[< Strona główna galerii | Wylij zdjęcie >] 11568 Zdjęcia - Dedykacja -
|
Opis | Specjalnie dla Gismo a normalnie dla no-killowców. To nie ryby. Wygląda apetycznie? Połowa a może większość oglądających nie wzięłaby tego do ust. Tymczasem czernidłak kołpakowaty jest bardzo smaczny. Trzeba tylko coś o nim więcej wiedzieć i tyle. |
|
Wysłane komentarze kefaspirit (2008-10-14) | obejrzałem sobie tego grzybka, troche podobny do czubajki kanii, na moje oko.
Ciekawe czy w smaku też jak kania ?
| | | dzepetto (2008-10-14) | Zawsze bałem się je zbierać. Jak je Oldi przyrządzasz? | | | jarokowal (2008-10-14) | W smaku trochę przypomina sromotnika ;-) | | | Tirith27 (2008-10-14) | Rysiu wyglądają apetycznie ;) | | | old rysiu (2008-10-14) | Trzeba zebrać tylko te, które są pod spodem ( czytaj blaszki ) jeszcze białe. Umyć i do panierki, czyli mocno osolone jajko roztrzepane widelcem i do bułki tartej. Tak przygotowane na gorący tłuszcz - przyrumienić tak jak na fotografii. Jeść na gorąco lub zimno. Nadmiar można zalać zalewą octową ale bardzo łagodną.
Jest nieco inny w smaku niż kania ( czybajki ) i muchomor czerwonawy. Z tych wszystkich, czerwonawy jest najsmaczniejszy :-) | | | old rysiu (2008-10-14) | Jarokowal - o którym grzybie piszesz? Muchomorze sromotnikowym czy o sromotniku bezwstydnym ( smrodlawym) ?
Pierwszy - muchomor - jest trujący i jak opisują osoby, które przeżyły, jest bardzo smaczny!!!
Drugi jest jadalny - sromotnik - ale w postaci czarciego jaja ( czytaj młody, któremu jeszcze nie wybiła się nózka a ma postać białej kuli). Sam je jadłem i żyję :-) | | | jarokowal (2008-10-14) | Oldi, miałem na myśli ten trujący gatunek, ale przyznam że nie miałem pojęcia o istnieniu innego muchomora o podobnej nazwie. Żaden ze mnie grzybiarz ;-) | | | tomek79 (2008-10-14) | Oldi, w takim razie bardziej trafnym będzie zapytać czy są jakieś grzyby, których ty w ogóle nie spożywałeś? ;) I druga sprawa - Oldi, nie czaruj nas to grzybami bo może smakowo są nie najgorsze, ale czy organizm coś z nich przyswaja tego nie wiem. Wiem natomiast że połknąłem ostatnio sporo podgrzybkowej zasmażki i następnego dnia grzybki dokładnie w takiej postaci w jakiej trafiły do mojego przełyku wyszły "drugą stroną" nietknięte jakąkolwiek obróbką trawienną udowadniając że naprawdę są ciężko strawne :) | | | Piwoniusz (2008-10-14) | Tomku, Oldi na pewno nie jadł amerykańskiej wersji kani. Zwie sie tutaj Anioł Zagłady. Właśnie zainteresowałem się internetowo gatunkami grzybów północnoamerykańskich i szybko się odinteresowałem. Ta Kania Niszczyciel powoduje toksynami nieodwracalne uszkodzenie wątroby i schodzi się po dwóch dniach od spożycia ... najczęściej w warunkach szpitalnych. Chyba sobie daruję wyprawę do amerykańskiego lasu. | | | grubyzwierz (2008-10-14) | Nie ma rzeczy jadalnej, której bym nie zjadł. No, może jest jedna. To jakieś takie czarne "kable Haribo", chyba lakryce (???). A fotka Old_Rysia jest bardzo apetyczna. Jak smakuje czernidłak? Jak kania? Pozdro. | | | old rysiu (2008-10-14) | To dwa różne grzyby. Sromotnik bezwstydny nie jest muchomorem. Ma bardzo seksowny wygląd ale śmierdzi z daleka. To właśnie ten, który wychodzi z czarciego jaja. Jaja czarcie są zaś pyszne i dopuki sromotnik nie pokaże swojej głowy, nic nie śmierdzi. Jeśli ktoś lubi rzodkiewki i kalarepkę młodą na surowo, to wlaśnie taki pośredni smak ma jajo czarcie. Oczywiście jedzone na surowo.
Wiele grzybow ma tylko wartości niewielkie takie jak minerały. Pisał o tym kiedyś Gismo. Proponuję jednak wklepać na Google --> boczniak ostrygowaty. Tytaj się zdziwicie jak bardzo jest pożywnym grzybem. Mało tego, posiada związki, które redukują nam wysoką zawartość cholesterolu. Nic więc dziwnego, ze jest chodowany na całym świecie a cena jest odpowienia do jego właściwości. Można go zakupić w sklepach w Polsce na specjalnych tackach. Robi się z niego grzyby ala kotlety, takie jak tutaj na fotografii.
Jest nieprawdą, że grzyby nic nam nie dają a jedynie ładnie pachną. Co do Tomkowych powikłań żoładkowych nic nie dodam. Nie tylko u niego można znaleść kompletny brak trawienności grzybów takich jak podgrzybek. Proponuję mu jednak spróbować z boczniakiem ( teraz zaczyna sie sezon w lasach ). Jeśli tego grzyba wydalisz nie strawionego, powinieneś udać się na badania żoładka.
To co pisze Piwoniusz - to prawda. Jeden z naszych kolegów posłał nam fotografię grzyba łudzaco podobnego do borowika ceglastoporego. Był tak ładny, że nie zauważyłem wypływajacych z niego malutkich czerwonych kropli. Wydałem zly werdykt ale na szczęście pani doktor mykologii Anna Kujawa od razu sprostowała ten werdykt. Okazało się, że fotka pochodzi z USA a u nas takich grzybów nie ma. Od tego czasu zawsze pytam, skąd grzyb pochodzi. Mogą być tak bardzo podobne, że tylko wiedza o ich pochodzeniu może uniknąć pomyłki.
Z grzybami to tak jak z rybami. Trzeba wiedzieć, które są jadalne. W Hiszpanii jadalne są tylko morskie. W USA sazany są niejadalne :-) W Kanadzie - trzeba zapytać Hromehuntera :-) | | | old rysiu (2008-10-14) | Grubyzwierzu - lukrecji też nie lubie :-( | | | Andrzej228 (2008-10-14) | Bardzo apetyczna fotka, nie chciałem dzisiaj smażyć grzybów, ale po obejrzeniu tej fotki to niestety "muszem". :) | | | adalin (2008-10-14) | Gruby_zwierzu - a szczeżuje jadłeś? Walą trochę mułem, ale na surowo są lepsze niż z grilla :)
Oldi - z tym seksownym sromotnikiem to pojechałeś po wirażu :))) | | | old rysiu (2008-10-14) | No nie da się ukryć :-) | | | grubyzwierz (2008-10-14) | Adalin - tej małżownicy jeszcze nie jadłem, wszystko więc przede mną :)
A co do bezwstydnego... postaram się wrzucić fotę do galerii. :) POZDRO! | | | gismo (2008-10-15) | To wygląda po prostu przepysznie. Niezależnie od tego, co jest w środku. Z Twojej patelni, Oldi, zjadłbym wszystko :) | | | gismo (2008-10-15) | Nie skłamię dodając, że nawet muchomora ;) | | | Malgi (2011-04-13) | Oldi, te czernidlaki smakują najlepiej w cieście (takim jak naleśnikowe)!
A amerykańskie grzyby (właściwie kanadyjskie) zbierałam, jadłam i żyję!
Może nie trafiłam na kanie, ale zaliczyłam nawet purchawki - o leśnych gigantycznych rurkowych i rydzach nawet nie wspomnę!
A kanie nawet w Polsce bywają trujące - to czubajki czerwieniejące rosnące na wysypiskach śmieci - nawet tych zasypanych, albo czubajki ogrodowe, które też potrafią zawierać w sobie toksyny takie same jak ma muchomor sromotnikowy!
Dlatego jak nie jesteś pewny środowiska i gatunku grzyba na 200% - to lepiej zostaw go w lesie rosnącego! | | |
Chcesz skomentować? Najpierw musisz się zarejestrować! |
|
|
Powered by: My_eGallery 2.7.9 AddOn Modules © 2001 Copyright MarsIsHere.net |