Czy wiesz, że...
Od 1 stycznia 2007 roku, na wodach nizinnych, znajdujących się na terenie działania okręgu PZW Katowice zostają wprowadzone następujące zmiany w zasadach wędkowania:
- podwyższa się wymiar ochronny dla następujących gatunków ryb:
- szczupak: 50 cm
- sandacz: 50 cm
Ogranicza się ponadto dobowy limit szczupaka i sandacza do 2 szt. łącznie.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 330
 Zalogowani 0
 Wszyscy 330

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18216) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59101) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18216) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18216) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18216) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18216) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18216) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59101) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18216) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18216) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2100
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1963
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1984
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2223
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2054
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2111
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2023
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2062
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2425
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2245
Ocena: 5.00 Ocen: 3


[< Strona główna galerii | Wyœlij zdjęcie >]
11568 Zdjęcia

Strona główna galerii >> I Galeria — Wędkarskim okiem >> W46 Wędkarskim okiem - 2008 >> Dedykacja

Poprzednie zdjęcie - Dedykacja - Następne zdjęcie

Specjalnie dla Gismo a normalnie dla no-killowców. To nie ryby. Wygląda apetycznie? Połowa a może większość oglądających nie wzięłaby tego do ust. Tymczasem czernidłak kołpakowaty jest bardzo smaczny. Trzeba tylko coś o nim więcej wiedzieć i tyle.

Dodany przezold_rysiu
DodanyOct 13 2008
Obejrzenia1843
Opis Specjalnie dla Gismo a normalnie dla no-killowców. To nie ryby. Wygląda apetycznie? Połowa a może większość oglądających nie wzięłaby tego do ust. Tymczasem czernidłak kołpakowaty jest bardzo smaczny. Trzeba tylko coś o nim więcej wiedzieć i tyle.

Wysłane komentarze

kefaspirit
(2008-10-14)
obejrzałem sobie tego grzybka, troche podobny do czubajki kanii, na moje oko. Ciekawe czy w smaku też jak kania ?
dzepetto
(2008-10-14)
Zawsze bałem się je zbierać. Jak je Oldi przyrządzasz?
jarokowal
(2008-10-14)
W smaku trochę przypomina sromotnika ;-)
Tirith27
(2008-10-14)
Rysiu wyglądają apetycznie ;)
old rysiu
(2008-10-14)
Trzeba zebrać tylko te, które są pod spodem ( czytaj blaszki ) jeszcze białe. Umyć i do panierki, czyli mocno osolone jajko roztrzepane widelcem i do bułki tartej. Tak przygotowane na gorący tłuszcz - przyrumienić tak jak na fotografii. Jeść na gorąco lub zimno. Nadmiar można zalać zalewą octową ale bardzo łagodną. Jest nieco inny w smaku niż kania ( czybajki ) i muchomor czerwonawy. Z tych wszystkich, czerwonawy jest najsmaczniejszy :-)
old rysiu
(2008-10-14)
Jarokowal - o którym grzybie piszesz? Muchomorze sromotnikowym czy o sromotniku bezwstydnym ( smrodlawym) ? Pierwszy - muchomor - jest trujący i jak opisują osoby, które przeżyły, jest bardzo smaczny!!! Drugi jest jadalny - sromotnik - ale w postaci czarciego jaja ( czytaj młody, któremu jeszcze nie wybiła się nózka a ma postać białej kuli). Sam je jadłem i żyję :-)
jarokowal
(2008-10-14)
Oldi, miałem na myśli ten trujący gatunek, ale przyznam że nie miałem pojęcia o istnieniu innego muchomora o podobnej nazwie. Żaden ze mnie grzybiarz ;-)
tomek79
(2008-10-14)
Oldi, w takim razie bardziej trafnym będzie zapytać czy są jakieś grzyby, których ty w ogóle nie spożywałeś? ;) I druga sprawa - Oldi, nie czaruj nas to grzybami bo może smakowo są nie najgorsze, ale czy organizm coś z nich przyswaja tego nie wiem. Wiem natomiast że połknąłem ostatnio sporo podgrzybkowej zasmażki i następnego dnia grzybki dokładnie w takiej postaci w jakiej trafiły do mojego przełyku wyszły "drugą stroną" nietknięte jakąkolwiek obróbką trawienną udowadniając że naprawdę są ciężko strawne :)
Piwoniusz
(2008-10-14)
Tomku, Oldi na pewno nie jadł amerykańskiej wersji kani. Zwie sie tutaj Anioł Zagłady. Właśnie zainteresowałem się internetowo gatunkami grzybów północnoamerykańskich i szybko się odinteresowałem. Ta Kania Niszczyciel powoduje toksynami nieodwracalne uszkodzenie wątroby i schodzi się po dwóch dniach od spożycia ... najczęściej w warunkach szpitalnych. Chyba sobie daruję wyprawę do amerykańskiego lasu.
grubyzwierz
(2008-10-14)
Nie ma rzeczy jadalnej, której bym nie zjadł. No, może jest jedna. To jakieś takie czarne "kable Haribo", chyba lakryce (???). A fotka Old_Rysia jest bardzo apetyczna. Jak smakuje czernidłak? Jak kania? Pozdro.
old rysiu
(2008-10-14)
To dwa różne grzyby. Sromotnik bezwstydny nie jest muchomorem. Ma bardzo seksowny wygląd ale śmierdzi z daleka. To właśnie ten, który wychodzi z czarciego jaja. Jaja czarcie są zaś pyszne i dopuki sromotnik nie pokaże swojej głowy, nic nie śmierdzi. Jeśli ktoś lubi rzodkiewki i kalarepkę młodą na surowo, to wlaśnie taki pośredni smak ma jajo czarcie. Oczywiście jedzone na surowo. Wiele grzybow ma tylko wartości niewielkie takie jak minerały. Pisał o tym kiedyś Gismo. Proponuję jednak wklepać na Google --> boczniak ostrygowaty. Tytaj się zdziwicie jak bardzo jest pożywnym grzybem. Mało tego, posiada związki, które redukują nam wysoką zawartość cholesterolu. Nic więc dziwnego, ze jest chodowany na całym świecie a cena jest odpowienia do jego właściwości. Można go zakupić w sklepach w Polsce na specjalnych tackach. Robi się z niego grzyby ala kotlety, takie jak tutaj na fotografii. Jest nieprawdą, że grzyby nic nam nie dają a jedynie ładnie pachną. Co do Tomkowych powikłań żoładkowych nic nie dodam. Nie tylko u niego można znaleść kompletny brak trawienności grzybów takich jak podgrzybek. Proponuję mu jednak spróbować z boczniakiem ( teraz zaczyna sie sezon w lasach ). Jeśli tego grzyba wydalisz nie strawionego, powinieneś udać się na badania żoładka. To co pisze Piwoniusz - to prawda. Jeden z naszych kolegów posłał nam fotografię grzyba łudzaco podobnego do borowika ceglastoporego. Był tak ładny, że nie zauważyłem wypływajacych z niego malutkich czerwonych kropli. Wydałem zly werdykt ale na szczęście pani doktor mykologii Anna Kujawa od razu sprostowała ten werdykt. Okazało się, że fotka pochodzi z USA a u nas takich grzybów nie ma. Od tego czasu zawsze pytam, skąd grzyb pochodzi. Mogą być tak bardzo podobne, że tylko wiedza o ich pochodzeniu może uniknąć pomyłki. Z grzybami to tak jak z rybami. Trzeba wiedzieć, które są jadalne. W Hiszpanii jadalne są tylko morskie. W USA sazany są niejadalne :-) W Kanadzie - trzeba zapytać Hromehuntera :-)
old rysiu
(2008-10-14)
Grubyzwierzu - lukrecji też nie lubie :-(
Andrzej228
(2008-10-14)
Bardzo apetyczna fotka, nie chciałem dzisiaj smażyć grzybów, ale po obejrzeniu tej fotki to niestety "muszem". :)
adalin
(2008-10-14)

Gruby_zwierzu - a szczeżuje jadłeś? Walą trochę mułem, ale na surowo są lepsze niż z grilla :)

Oldi - z tym seksownym sromotnikiem to pojechałeś po wirażu :)))

old rysiu
(2008-10-14)
No nie da się ukryć :-)
grubyzwierz
(2008-10-14)
Adalin - tej małżownicy jeszcze nie jadłem, wszystko więc przede mną :) A co do bezwstydnego... postaram się wrzucić fotę do galerii. :) POZDRO!
gismo
(2008-10-15)
To wygląda po prostu przepysznie. Niezależnie od tego, co jest w środku. Z Twojej patelni, Oldi, zjadłbym wszystko :)
gismo
(2008-10-15)
Nie skłamię dodając, że nawet muchomora ;)
Malgi
(2011-04-13)
Oldi, te czernidlaki smakują najlepiej w cieście (takim jak naleśnikowe)! A amerykańskie grzyby (właściwie kanadyjskie) zbierałam, jadłam i żyję! Może nie trafiłam na kanie, ale zaliczyłam nawet purchawki - o leśnych gigantycznych rurkowych i rydzach nawet nie wspomnę! A kanie nawet w Polsce bywają trujące - to czubajki czerwieniejące rosnące na wysypiskach śmieci - nawet tych zasypanych, albo czubajki ogrodowe, które też potrafią zawierać w sobie toksyny takie same jak ma muchomor sromotnikowy! Dlatego jak nie jesteś pewny środowiska i gatunku grzyba na 200% - to lepiej zostaw go w lesie rosnącego!

Chcesz skomentować? Najpierw musisz się zarejestrować!


Powered by: My_eGallery 2.7.9 AddOn Modules
© 2001 Copyright MarsIsHere.net

Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.14 sekund :: Zapytania do SQL: 24