Ryba zapiekana w sosie
Data: 10-06-2003 o godz. 06:00:00
Temat: Ryby na stół



Danie, które chciałbym dzisiaj Wam przedstawić, jest dość proste w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczne. O tym, że zdrowe i pożywne, nie ma chyba potrzeby pisać. Wszak ryba to ryba, a nie jakieś tam parówki...

Składniki:

- 80 dkg dorsza (wypatroszony, pozbawiony głowy) lub 1 kg innej ryby,
- sól,
- kwasek cytrynowy,
- 4 dkg tłuszczu,
- majonez wyborowy.

Przygotowanie:

Dorsza ogolić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, osolić, skropić kwaskiem cytrynowym. Ułożyć na posmarowanym, ognioodpornym półmisku, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 15 minut.

Podlewać utworzonym sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Podpieczona rybę zalać majonezem. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut i zapiec. Podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekała, przybrać zieleniną.

Życzę smacznego.

Ruki







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=400