Sałatka z mortadeli z papryką
Data: 09-10-2009 o godz. 12:36:02
Temat: Ryby na stół


- ...a Ty Czarek jaką sałatkę lubisz najbardziej?
- Z mortadeli!
- Co? Z mortadeli...?



Mniej więcej w ten sposób wyglądają wszystkie dialogi dotyczące pytania o moją ulubioną sałatkę. A jest nią sałatka z mortadeli. Sałatka prosta w przygotowaniu, tania i niezwykle smaczna. Pomysł na nią zrodził się - jak to często bywa z przypadku - tzn. hmm... pewnego dnia zastałem w lodówce tylko kawałek mortadeli i słoik papryki marynowanej. Na kanapki ochoty nie miałem, więc zacząłem kombinować... i tak powstał przepis na sałatkę z mortadeli z papryką marynowaną. Później czyniłem próby "uszlachetnienia" sałatki zamieniając mortadelę na szynkową, jakieś wędliny drobiowe, a nawet szynkę i z całą stanowczością muszę stwierdzić, że mortadela jest najlepsza!

Produkty :

    - 40 dkg grubo pokrojonej mortadeli;
    - słoik domowej czerwonej papryki marynowanej;
    - łyżka stołowa ketchupu;
    - łyżka stołowa musztardy sarepskiej;
    - 2-3 łyżki stołowe majonezu;
    - przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, papryka ostra w proszku.


Jeśli ktoś lubi więcej papryki marynowanej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do podanej ilości mortadeli dodać dwa słoiki papryki zamiast jednego.
Sałatka powinna mieć ostry smak, więc proponuję nie żałować pieprzu i papryki ostrej. Z solą zalecam ostrożność.

Przygotowanie:

Mortadelę kroimy w zapałkę w sposób przedstawiony na zdjęciu. Jednorazowo na desce kładziemy do krojenia 5 - 6 plastrów mortadeli.

Skrojoną mortadelę wrzucamy do naczynia, dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy.

Całość dokładnie mieszamy, aby dobrze rozprowadzić musztardę, ketchup i przyprawy.

Paprykę kroimy w zapałkę, tak jak mortadelę.

Do mortadeli dodajemy pokrojoną paprykę i majonez.

Całość mieszamy. Gotowe!

Smacznego!

Czez







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1902