Ser kozacki
Data: 18-09-2009 o godz. 20:58:38
Temat: Ryby na stół


- A co Ty robisz? Zapytała mnie żona, świdrując jednocześnie wzrokiem.
- Taki ser… koleżanka dała mi przepis – wydukałem niepewnie.
- Czy Ty nie przesadzasz? Zupa cebulowa, pieczeń, sałatki, śledzie, ozorki w galarecie, a Ty ser biały robisz i to w takiej ilości? Kto Ci to będzie jadł?



Ten krótki dialog miał miejsce kilka lat temu. Ser, który wówczas przygotowałem, był jedynym daniem, które zostało po prostu wymiecione do ostatniej drobinki.
Bez cienia przesady mogę powiedzieć, że mam przyjemność zaprezentować Wam przepis na danie łączące w sobie prostotę składników i przygotowania z FENOMENALNYM wprost smakiem. Te komplementy przychodzą mi z łatwością, gdyż nie jest to moje autorskie danie. Przepis wraz z kokilką tej pyszności dostałem od swojej koleżanki Kasi i jestem jej za to serdecznie wdzięczny po dziś dzień. Nazwa dania tj. "Ser kozacki" jest również autorstwa Kasi.

Składniki :

    - łezka białego sera półtłustego ew. tłustego – ok. 1 kg;
    - 8 średnich ogórków kiszonych;
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.


Marynata :
    - 2 szklanki wody;
    - 2 płaskie łyżki stołowe soli;
    - 2 łyżki sosu sojowego jasnego.


Sos :
    - 5 kopiastych łyżek stołowych majonezu;
    - 1 małe opakowanie śmietany 18%;
    - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę;
    - świeżo mielony czarny pieprz.


Przygotowanie :

Zaczynamy od marynaty. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól, a następnie dodajemy sos sojowy i gasimy ogień. Marynatę odstawiamy aby wystygła.
Kiedy marynata stygnie, kroimy biały ser w półplastry i układamy w naczyniu.

Pokrojony ser zalewamy przestudzoną marynatą (bacząc, aby dokładnie pokryła całość sera) i odstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki. Zdecydowanie polecam jednak marynowanie sera przez 48 godzin.

Po wyjęciu sera z lodówki osączamy go z marynaty i drobimy widelcem.

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ogórki ścieramy na tarce i bardzo dokładnie osączamy. Po osączeniu wręcz wyżymamy ogórki w dłoniach tak aby pozbawić je soku. Jeśli tego nie uczynimy, danie zacznie "podchodzić" sokiem, stając się mało apetyczne.
Przygotowujemy naczynie, w którym podamy ser. Na dnie naczynia układamy warstwę rozdrobnionego sera. Na ser nakładamy starte i wyżęte ogórki. Na ogórki warstwę sosu. Na sos znów ser, potem ogórki i sos. Wreszcie całość wieńczymy serem i sosem oraz posypujemy wierzch natką pietruszki.

Mamy więc następujące warstwy : ser – ogórki – sos – ser – ogórki – sos – ser – sos – natka pietruszki.

Ser spożywamy nie jak sałatkę, tylko raczej jak tort. Czyli nakładając sobie na talerz, zbieramy wszystkie warstwy od wierzchu do dna.

Smacznego życzę.

Czez







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1897