Kulki proteinowe cz. I
Data: 08-11-2006 o godz. 16:00:00
Temat: Karpiomania


W odpowiedzi na pro¶bę kolegi, pragnę podzielić się kilkoma przepisami na kulki proteinowe. Takie tańsze, droższe, mniej lub więcej skuteczne, łatwiejsze, trudniejsze. Mam to dam. A CO!



Najpierw mieszacie wszystkie sypkie produkty. W osobnym naczyniu miksujecie jajka z dodatkami płynnymi. Dodajecie systematycznie "proszki" do "płynów", ugniataj±c ciasto do takiej konsystencji, aby formowane kulki nie odkształcały się (za mokre), ani nie pękały (za suche). W razie potrzeby dodajecie trochę jajka lub m±ki. Po uformowaniu kulek (bez "rollera" niezła zabawa - ręce chc± odpa¶ć) gotujecie je około 3 minut. Kulki powinny wypłyn±ć na powierzchnię. Lepsze efekty daje parowanie kulek. Potrzeba na to więcej czasu, ale mniejsze s± straty zapachu.

Przepis nr. 1

    0,5 kg m±ki pszennej
    0,5 kg m±ki kukurydzianej
    0,5 kg mleka w proszku
    0,25 kg cukru
    5 jajek
    2 łyżki stołowe miodu lipowego
    fiolka olejku anyżowego
    barwnik żółty.
Przepis nr. 2
    1 kg m±ki tortowej
    0,5 kg m±ki kukurydzianej
    0,5 kg mleka w proszku
    15 dag kazeiny na każdy kilogram
    10 jajek
    żółty barwnik
    wanilia
Przepis nr. 3
    1 kg kazeiny
    1 kg m±ki tortowej
    1, kg m±ki kukurydzianej
    25 jaj
    1/2 torebki wanilii lub tutti frutti
    1/4 litra miodu.
Przepis nr. 4
    16 jaj
    1 kg m±ki kukurydzianej
    1/2 kg m±ki tortowej
    łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa
    1/2 szklanki miodu
    2 szklanki mleka w proszku.
Przepis nr. 5
    12 jaj
    żółty lub zielony barwnik
    fiolka zapachu waniliowego
    miód
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    pół szklanki mleka w proszku
    pół szklanki soi proteinowej
    czubata łyżka m±ki sojowej
    tyle samo m±ki kukurydzianej.
Przepis nr. 6
    Dwie szklanki m±ki kukurydzianej
    dwie szklanki mleka w proszku
    szklanka m±ki pszennej
    szklanka kaszy manny
    sze¶ć jajek
    dwie łyżki stołowe miodu
    dwie łyżki stołowe oleju jadalnego
    barwnik spożywczy
    atraktor 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).
Przepis nr. 7
    100 g kazeiny/mleka w proszku
    100 g kaszy manny
    100 g m±ki tortowej
    100 g m±ki kukurydzianej
    150 g konopii Marcela Van Den Eynde
    150 g arachidu Marcela Van Den Eynde
    250 g m±czki rybnej lub kostnej
    50 g suszonej krwi
    8-12 jaj
    atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex (polecam ten ostatni)
Receptury procentowe:

Przepis nr. 8
    40% kazeina
    15% kazeinian sodu
    10% lactalbumina
    20% koncentrat sojowy
    15% gluten pszenny
Przepis nr. 9
    50% kazeina
    20% lactalbumina
    15% kazeinian wapnia
    10% gluten pszenny
    5% mleko w proszku
Przepis nr. 10
    30% kazeina
    20% lactalbumina
    10% kazeinian wapnia
    10% koncentrat sojowy
    10% gluten pszenny
    20% mleko w proszku
Przepis nr. 11
    30% m±czka rybna
    20% m±czka sojowa
    20% m±czka krewetkowa
    20% gluten pszenny
    10% kazeina
Przepis nr. 12
    20% kazeina
    15% kazeinian wapnia
    30% m±czka mięsna
    10% m±czka z łubinu
    10% koncentrat sojowy
    15% gluten pszenny
Przepis nr. 13
    1 kg m±ki kukurydzianej
    1 kg kaszy manny
    1 kg m±ki sojowej
    35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
    40 ml oleju słonecznikowego
    jajka i barwnik
Przepis nr. 14
    350 g m±czka kostna
    200 g mleko w proszku
    400 g otręby pszenne
    30 g cukier
    4 jajka
    aromat owocowy
Przepis nr. 15
    500 g kasza manna
    250 g m±ka kukurydziana
    100 g m±ka sojowa
    100 g mleko w proszku
    5-6 jaj
    aromat, barwnik
Przepis nr. 16
    300 g kazeina
    300 g m±ka sojowa
    350 g m±ka kukurydziana
    30 g miód lub malasa
    20 g skorupy z jaj
    4-5 jaj
    aromat waniliowy
Przepis nr. 17
    250 g kazeina
    250 g m±ka sojowa
    250 g m±ka pszenna
    jaja,aromat
Przepis nr. 18
    500 g m±ka kukurydziana
    200 g m±ka tortowa
    300 g mleko w proszku
    1-2 łyżki stołowe miodu
    jaja,aromat
Przepis nr. 19
    500 g m±ka kostna
    (zmielony pokarm dla psów)
    300 g mleko w proszku
    (kazeina)
    200 g m±ka tortowa
    barwnik
    5-6 jaj
Przepis nr. 20
    300 g m±ka pszenna
    250 g m±ka ziemniaczana
    200 g kasza manna
    200 g pokarm dla psów
    szczypta soli
    jaja
Przepis nr. 21
    500 g m±ka pszenna
    300 g kasza manna
    100 g maka kukurydziana
    3-5 op. słodzonego kisielu owocowego(truskawka)
    jaja
Przepis nr. 22
    400 g m±ka kukurydziana
    400 g m±ka pszenna
    150 g kasza manna
    50 g cukier puder
    suchy atraktor
    barwnik
    5-6 jaj
Przepis nr. 23
    300 g kasza manna
    300 g m±ka pszenna
    200 g m±ka kukurydziana
    100 g m±ka ziemniaczana
    barwnik,karmel
    jaja
Przepis nr. 24
    500 g m±ki pszennej
    500 g m±ki kukurydzianej
    500 g mleka w proszku
    2 łyżki stołowe miodu lipowego
    fiolka olejku anyżowego
    barwnik żółty
    5 jajek
    250g cukru
Przepis nr. 25
    1000 g m±ki tortowej
    500 g m±ki kukurydzianej
    500 g mleka w proszku
    150 g kazeiny
    wanilia Marcela Van Den Eynde
    żółty barwnik
    10 jajek
Tutaj przedstawiam kilka specjalistycznych przepisów do których niezbędne sa gotowe bazy i komponenty uznanych w ¶wiecie producentów.

Składniki znajdziecie na stronach:
    www.tandembaits.com.pl
    www.mosella.pl
Sposób wykonania

Pierwszym krokiem jest wbicie jaj do odpowiedniej wielko¶ci miseczki. Wszystkie składniki płynne tj. barwnik, aromaty, oleje dodajemy do jaj przed dodaniem miksu. Osobi¶cie stosuję zależno¶ć 2 ml aromatu na jajko, oczywi¶cie uzależnione jest to też od pory roku. Wiosn± i jesieni± jest to 1-1,5 ml/jajko, latem 2-3 ml/jajko. Dodajemy też inne dodatki, takie jak: wzmacniacze, stymulatory, itd. i rozprowadzamy to równomiernie w rozbitych jajach. Dopiero po całkowitym rozprowadzeniu tych dodatków dodajemy mieszankę. Osobi¶cie nie stosuję zasad - ilo¶ć mieszanki na liczbę jaj (w recepturach podane ilo¶ć orientacyjn±), gdyż stopniowo dodaj±c mieszankę, jestem w stanie uzyskać odpowiedni± spoisto¶ć ciasta, bez jakichkolwiek zabiegów, jak np.: dodawanie jaj do rozrobionego już ciasta, bo ciasto wyszło za twarde. Bardzo ważne jest dobre wyrobienie ciasta, co ma póĽniej wpływ na trwało¶ć kulek. Ma to ogromne znaczenie, kiedy łowisko zanęcamy kobr±. Kulki ze Ľle wyrobionego ciasta będ± pękać w locie na pół, a tym samym spadać o kilkana¶cie metrów przed łowiskiem. Kulki przeznaczone do nęcenia gotuję bardzo krótko, tylko do wypłynięcia, natomiast przynętowe jeszcze około 1-2 minuty po wypłynięciu. Tak przygotowanych kulek zanętowych nie można niestety przechowywać zbyt długo.

c. d. n.

Hanibal_lekter







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1456