Coś do czezowej karkówki
Data: 11-03-2006 o godz. 13:35:00
Temat: Ryby na stół


Nie pamiętam skąd znam ten przepis - może nawet od Czeza...



Na 0,5 litrowy kubek jogurtu (Bakoma ma właściwą, bo gęsta konsystencję) dajemy 3-4 duże, roztarte z solą ząbki czosnku. Jeden duży ogórek ścieram na tarce, solę i wrzucam na sito, żeby obciekł, łączę z jogurtem. Na koniec dodać posiekane oregano. Jak będzie suszone to trudno, też się nadaje.

A teraz coś na czas oczekiwania na karkówkę. Rozmrozić na patelni paczkę szpinaku, wrzucić na sito żeby obciekł. Wrzucić na patelnię i dodać 0,5 l jogurtu Bakomy. Rozetrzeć z solą 3-4 ząbki czosnku, dodać do szpinaku. 2-3 łyżeczki łagodnego curry Kamisu + 1 (max!!!) łyżeczka curry czerwonego w paście (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną). Podgrzewając, wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać odsączone pomidory krojone z puszki. Nie gotować - wystarczy, żeby poszły leciutkie bąbelki. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Można to zrobić dzień wcześniej - wtedy można zabrać na Beloniadę w jakimś plastikowym pojemniku. W takim dipie maczać można kawałki bagietki, pity czy też kawałki warzyw surowych. Gdyba naszło was na jeszcze jakiegoś grilla, to można też "kawiorek".

Problemem jest w zasadzie kupno naprawdę dobrej kaszanki. Jak jeździłem na działkę, to gość przywoził cud-kaszankę i kiełbasę. Czy miał zezwolenia PIH czy SANEPiD-u??? Wątpię - robił to w domu, ale za to co za smak!!!

Surowy boczek o szerokości 4-5 cm kroimy w 0,5 cm plastry. Długości powinny mieć tyle, ile kawałki kaszanki.Posypujemy przyprawą do grilla, na to krążki cebuli też takie po 0,5 cm grubości, solimy i dodajemy przyprawę do grilla. Na to 15-20 cm kawałek kaszanki, lekko nakłuty widelcem. Całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową i na ok. 40-50 minut układamy na grillu. Najlepiej byłoby gdyby żar nie był już zbyt duży.
Smacznego.

Sacha







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1321