Warto¶ci± graniczn± tlenu rozpuszczonego w wodzie, poniżej której ryby sn± (w mg/litr) jest dla pstr±ga potokowego 2,2; pstr±ga tęczowego 1,2; leszcza 0,4-0,5; sandacza 0,5-0,8; okonia 0,2 - 0,6, płoci 0,7; szczupaka 0,3- 0,6; karpia 0,2-0,3; lina 0,1-0,2; karasia 0,1.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 425
Zalogowani 0
Wszyscy 425
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
S± dwie faktury, każda
za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24
jjjan: Wszystkim wszystkiego
dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37
krzysztofCz: ¦więta już za pasem
więc... Wszystkim
życzę zdrowych,
wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Grzybki marynowane (Wynik: 1) przez old_rysiu dnia 10-09-2009 o godz. 15:16:32 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Pomysł z miodem bardzo dobry, ale kosztowny :-(
Nie wiem ile dać tego miodu na moje proporcje. Może podpowiesz? Trzeba będzie i z miodem spróbować :-) |
| Nadrzędny |
|
Re: Grzybki marynowane (Wynik: 1) przez kefaspirit dnia 11-09-2009 o godz. 08:06:16 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Marynaty z grzybów podobnie jak z mięsa mog± ulec zepsuciu przez bakterie które wytwarzaj± przetrwalniki-głównie chodzi o Laskę jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum).
Otóż samo zagotowanie, czy usmażenie grzybów przed zalaniem zalew± zabija żywe bakterie, ale równocze¶nie pobudza je do wytworzenia przetrwalników.
Przetrwalniki w temp. pokojowej w ci±gu ok. 12-24 godz. przechodz± w formy wegetatywne (żywe bakterie), i wła¶nie wtedy my je zabijamy temp. ok 100*C w procesie pasteryzacji.
Dla pewno¶ci można ten proces powtórzyć po kolejnych 24h odstania w temp. pokojowej.
Po tych zabiegach mamy już absolutn± pewno¶ć, że nie grozi nam zatrucie po zjedzeniu naszych pysznych grzybków :) |
| Nadrzędny |
|
|