Wg raportu ¦wiatowego Funduszu na Rzecz Dzikich Zwierz±t łoso¶ wygin±ł w co najmniej 300 z około 2000 dorzeczy, w których naturalnie występował. Prawie 90% populacji gatunku żyje w czterech krajach: Norwegii, Irlandii, Islandii i Szkocji. Na skraju wyginięcia jest w: Estonii, Portugalii, USA i Kanadzie. W ostatnich 30 latach połowy dzikich łososi spadły o 80%.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 255
Zalogowani 0
Wszyscy 255
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385073) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(385073) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385073) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(385073) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(385073) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59437) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(385073) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59437) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
S± dwie faktury, każda
za rok. N ...(385073) Apr 02, @ 17:57:24
jjjan: Wszystkim wszystkiego
dobrego ...(170) Mar 30, @ 08:46:37
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Znaczenie konsumpcyjne grzybów (Wynik: 1) przez gismo dnia 08-10-2007 o godz. 00:57:23 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.bez-cisnien.neostrada.pl/ | Bardzo ciekawe pytanie! Po prostu fenomenalne! Ale odpowiedĽ jest prosta :) Można by tu nafilozofować o globulinach, o denaturyzacji, strukturach n-rzędowych białek, temperaturach ich ¶cinania etc. Jestem praktykiem, dlatego uważam, że najlepiej jest po prostu przeprowadzić eksperyment. W warunkach labolatoryjnych byłaby to obserwacja zmian fizycznych skoagulowanej globuliny z alkoholami. Ale możemy tak± reakcję łatwo przeprowadzić w domu. Polecam po prostu ugotować jajko i połowę ugotowanego białka włożyć na kilka godzin do denaturatu. A drug± połówkę odstawić. Po kilku godzinach okaże się, że nie widać jaki¶ szczególnych zmian. Ale zmiany s±. Spróbuj białko, które nie było włożone do denaturatu ugniatać. Białko będzie pękać, ale na pewno nie da się formować. Natomiast z tego białka, które było zanurzone w denaturacie będziesz mógł przy odpowiedniej dozie ostrożno¶ci prawie że zrobić nale¶nik. Zatem białko to będzie dużo bardziej zwarte i z czasem stawać się będzie gumowate, sztywne. Zatem alkohol jeszcze bardziej ¶cina białko. Końcowy wniosek jest taki, że alkohol ma znaczenie także w przypadku grzybów ugotowanych czy marynowanych. Ale pytanie naprawdę z górnej półki i w ogóle wspaniałe spostrzeżenie. :) |
| Nadrzędny |
|
|