SANDACZ:
- Rekord Polski - 15,60 kg
- Złoty medal - od 9,00 kg
- Srebrny medal - od 7,00 kg
- Br±zowy medal - od 5,00 kg
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 334
Zalogowani 0
Wszyscy 334
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym w±tku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18211) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że ¶więto,
¶więtem ...(59101) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18211) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18211) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18211) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18211) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli kto¶ chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18211) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wod±,
oczywi¶cie bez wędki
bym n ...(59101) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18211) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Kto¶
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18211) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: ¦PSPW - paĽdziernik 2005 (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 29-10-2005 o godz. 07:53:53 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Na duże golono, to Ty Johan nie licz w knajpach.
Nie będę pisał o smaku golonka, jakie to było ( wogóle nie napisze, że to było pieczone golonko ), bo po co robić apetyty tym, którzy maj± bardzo daleko do nas.
Jedno było pewne - tam w Jastrzębiu golonko, mimo większej objęto¶ci, podane na kapu¶cie z grzybami, kosztowało mniej niż golonko w Zabrzu, które czuć było malizn±. |
| Nadrzędny |
|
Re: ¦PSPW - paĽdziernik 2005 (Wynik: 1) przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 29-10-2005 o godz. 11:56:44 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Panowie proszę już skończyć z t± golonkow± perwersj±.
Co wy sobie my¶licie? Ileż można katować spokojnych ludzi? Mnie już sliniawki zupełnie wyschły, i gaedło od przełykania boli. No! :-):-):-) Fajnie macie
Pozdrawiam. |
| Nadrzędny |
|
Re: ¦PSPW - paĽdziernik 2005 (Wynik: 1) przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 29-10-2005 o godz. 13:00:15 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Golonko podane na kapusicie napewno musi smakowac. Jestem wstepnie umowiony z Tytoniem w Jastrzebiu miedzy innymi na golonko - zobaczymy kiedy tam dotre,apropo - moj Dziadek urodzil sie w Jastrzebiu. Coprawda nie bylo mi dane jeszcze jesc golonka w Knurowie :)) ale powiem Wam chetnie, gdzie mozna dostac pyszne i olbrzymie. Moj brat zaprosil mnie kiedys na Slowacje twierdzac ze tam podaja najsmaczniejsze i najwieksze golonka - po ichniemu nazywa sie to "Kolano". Faktycznie jak zobaczylem to gigantyczne "kolano" - podane na grubej drewnianej desce to sie przestraszylem. Kiedy wbilem widelec w miekkie mieso i poczulem aromatyczny zapach - zrozumialem ze brat mial racje, a kiedy sprubowalem pioerszy kawalek przestalem bac sie wiekosci owego giganta. Golonko bylo wedzone a potem podgotowane i upieczone - finezja. Kolejny wyjazd na slowackie golonko jest juz ustalony - trzeba tylko zgrac terminy. |
| Nadrzędny |
|
Re: ¦PSPW - paĽdziernik 2005 (Wynik: 1) przez sacha dnia 29-10-2005 o godz. 22:00:47 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Pod koniec lat 90 gdzie¶ wyczytałem że super golonkę podaję we wsi Marcinkowice przy drodze między Mr±gowem a Biskupcem.Jako że ówczas jeszcze jeĽdziłem bardzo często w ok.Piecek mus był sprawdzić.Lokal po byłej "SCh" z lat chyba 60.Podłoga z lastryko,stoły z laminatu,krzesła
rozpadaj±ce się typ:wczesny Gomułka.Bufetowa przyjeła zamówienie i wrzasneła na zaplecze:
-Golonka raz!!!
Czekałem długo ale to co mi zaserwowano warte było czekania 3x dłuższego,i do dzisiaj nie wiem jak taki rezultat osi±gn±ć.
Była to golonka pieczona,wyluzowana ale co było intryguj±ce to że brak było pod skórk± tłuszczyku.
Znaczy był,ale było go 2-3mm a skórka była przypieczona i chrupi±ca.Mięso było takie że nóż
był niepotrzebny,rozpływało się w ustach.
To że ko¶ć usuneli to w porz±dku ale jak usuneli tłuszcz??? |
| Nadrzędny |
|
Re: ¦PSPW - paĽdziernik 2005 (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 30-10-2005 o godz. 01:04:19 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Sacha - to bardzo proste. Najpierw golonko trzeba ugotować do postaci konsystencji jakie sobie kucharz życzy. Jedni wol± twardsze, inni bardziej miękkie, jeszcze inni w fornie aż galaretowatej ( tak mocno ugotowane ). Potem golonko wyjmuje sie i schładza do pokojowej temperatury. Obsypuje warstwa cieniutka papryki słodkiej mielonej, obkłada plastrami cebuli i wkłada do piekarnika 250*C. Jak już się rozgrzeje ( a jeszcze nie upiecze ) nalezy obdziurkować warstwę skórki widelcem. Teraz czekać, aż golonko zacznie maleć, przybieraj±c złocisty kolor i chrupiaca skórkę. Moja mama, nacierała jeszcze delikatnie po upieczeniu cało¶ć czosnkiem. Golonko takie serwowało się do ziemniaczków młodych w cało¶ci w łupinie ( 3-4 sztuki ). Nie bez znaczenia jest też w czym golonko nalezy gotować, ale to już zbyt dużo by pisać jak na taki mały komentarz :-) |
| Nadrzędny |
|
Re: ¦PSPW - paĽdziernik 2005 (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 30-10-2005 o godz. 19:04:36 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Zanim zdradze tajemnice, musze załozyć konto bankowe, uzgodnic cenę i otworzyć dział specjalny dla zainteresowanych. Jednym słowem - cierpliwo¶ci :-) |
| Nadrzędny |
|
|