Czy wiesz, że...
Statystycznie najwięcej rybiego mięsa spożywaj± mieszkańcy Islandii, Japonii, Korei Południowej, Fidżi oraz Portugalii - prawie 100 kilogramów rocznie.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 541
 Zalogowani 0
 Wszyscy 541

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym w±tku będę podawał wpłacone kwoty ...(18253) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że ¶więto, ¶więtem ...(59108) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18253) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18253) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18253) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18253) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli kto¶ chce wpłacić,, to proszę blik ...(18253) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wod±, oczywi¶cie bez wędki bym n ...(59108) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18253) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Kto¶ zapłacił, to trzeba Mu się ...(18253) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1965
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2226
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2113
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2025
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


¦ledzie w sosie orzechowo - czosnkowym
Opublikował 14-10-2009 o godz. 15:08:36 dzepetto
Ryby na stół Czez napisał

Pal licho ¶ledzia w tym wszystkim, gdyż esencj± przepisu jest sos ...



... Do przedstawionej poniżej receptury sosu dochodziłem "langsam - langsam" - po malutku, zaczynaj±c od sosu czosnkowo - serowego z ksi±żki Hanny Szymanderskiej "Polska Wielkanoc" (Wyd. Watra 1990, str. 107). Przygotowany wg. przepisu ksi±żkowego sos był po prostu zbyt tłusty i niespecjalnie nadawał się do ryb, czego - nota bene - Autorka nie ukrywała. Metod± prób i błędów (z naciskiem na to drugie! ) wypracowałem własny przepis na sos pasuj±cy do zimnych ryb (¶ledzie typu maties, ryby wędzone, w galarecie), mięs, pasztetów, a także jajek na twardo! Przepis można do woli modyfikować w zakresie proporcji użytych składników, jak również przypraw. PrzejdĽmy zatem do samego przepisu.

Składniki :

Proporcje na 6 płatów ¶ledziowych (pokrojonych na kawałki i uprzednio wymoczonych!) typu maties lub, jak woli mój Kolega, "majtas".

    - 6 z±bków czosnku ;
    - 12 obranych orzechów włoskich;
    - łyżka stołowa oliwy z oliwek ekstra dziewica (zastępczo łyżka oleju);
    - sok z 1 cytryny;
    - małe opakowanie ¶mietany 18%;
    - 2 łyżki stołowe majonezu;
    - 2 - 3 łyżki stołowe utartego na najdrobniejszej tarce sera żółtego (opcjonalnie);
    - 2 łyżki stołowe posiekanego ¶wieżego koperku;
    - przyprawy : ¶wieżo mielony pieprz czarny, papryka ostra sproszkowana, zioła wg. uznania (na zdjęciach jest bazylia i oregano ... użyłem, gdyż lubię i miałem pod ręk±)

Przygotowanie :

Przygotowanie jest proste, gdyż niejako wszystko poza proporcjami użytych składników robi za nas mikser.
Do miksera wrzucamy grubo pokrojony czosnek i połamane orzechy, dodajemy oliwę i sok z cytryny.

Produkty miksujemy, ale nie na tzw. "jednolit± masę". Osobi¶cie lubię wyczuwalne grudki zarówno czosnku, jak i orzechów. Można jednak zastosować kombinację typu - najpierw tylko czosnek, a potem przez krótk± chwilę orzechy. Ważne jest, aby na tym etapie uzyskać wła¶ciwy stopień zmiksowania czosnku i orzechów, gdyż potem, w zasadzie, już niczego nie miksujemy, tylko mieszamy składniki.
Osobom, którym kucharzenie jest obce wyja¶niam, że miksowanie nie jest czynno¶ci± ci±gł±. Miksujemy chwilę, przestajemy i zdrapujemy łopatk± produkty ze ¶cianek, po czym znów miksujemy itd.

Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników wraz z przyprawami.

Cało¶ć miksujemy, a w zasadzie mieszamy tylko przez chwilę. Tu już niczego ze ¶cianek zdrapywać nie trzeba.

Do naczynia wkładamy pokrojone i uprzednio wymoczone ¶ledzie.

Na ¶ledzie wykładamy sos i cało¶ć mieszamy.

Gotowe! Cało¶ć musi odstać "swoje" - jakie¶ 12 godzin w lodówce.
Osobom zaskoczonym proporcjami 1 płat ¶ledziowy - 1 z±bek czosnku - 2 orzechy włoskie, wyja¶niam że znam takich, którzy stosuj± 2 z±bki czosnku na płat i/lub 4 orzechy na płat. Tak jak wspomniałem na wstępie, proporcje składników można modyfikować do woli.

Smacznego tudzież miłego całowania się po spożyciu, życzy
Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez dzepetto


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: ¦ledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 15-10-2009 o godz. 14:31:52
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czosnek, ¶wieży koperek, majonez i smietana- taki sos czosnkowy często robię. Będę więc musiał spróbować z orzechami...
Czez, próbowałe¶ też z innymi "nasionami" niż orzechy, np. z pestkami dyni?



Re: ¦ledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez Czez dnia 15-10-2009 o godz. 15:50:45
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
W przypadku tego sosu akurat nie, ale nie widzę przeciwwskazań. Z pestkami dyni robię pesto, gdyż orzeszki piniowe s± w takiej cenie, że nie wyrabiam finansowo :(


]


Re: ¦ledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 15-10-2009 o godz. 16:59:32
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Gdybym zacz±ł wymieniać wszystkie zamienniki, jakie stosuję ze względów finansowych, toby serwer tego nie udĽwign±ł :). W tym roku nawet suszyłem żółte i czerwone pomidorki, bo miałem nadmiar. Wyszły pyszne i ¶wietnie się prezentuj± w słoikach po wymieszaniu kolorów.


]


Re: ¦ledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez Torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 28-03-2010 o godz. 21:01:58
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Spróbuj do pesto dać połowę ilo¶ci pestek z dyni i połowę ze słonecznika :)


]


Re: ¦ledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez Czez dnia 31-03-2010 o godz. 22:55:29
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ponieważ forum mam juz zablokowane, to tak w formie pożegnalnej powiem Ci Marku, że spróbuję mieszankę dyni i słonecznika, choć za słonecznikiem w tej formie, nie przepadam :-)


]


Re: ¦ledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez Zenon dnia 01-04-2010 o godz. 15:54:06
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
czy leci z nami pilot?? spoko to tylko awaria.
u mnie też kłudeczki


]


Re: ¦ledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez sacha dnia 16-10-2009 o godz. 18:34:17
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wykonałem.1 cytryna uznałem że przesada więc dałem pół
z założenia że dopompuję,okazało się że dla mnie wystarczy.12 godzin odstać swoje?Reszta rodziny uznała że 12 minut też wystarczy i wchłoneła :-)))dobre!



Re: ¦ledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez kefaspirit dnia 19-10-2009 o godz. 09:28:09
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Przetestowane na przyjęciu z okazji 5.urodzin mojej córy!
Zaryzykowałem i podałem ten sos jako dip do kurczaka a`la KFC (chrupi±ca panierka z pokruszonych płatków kukurydzianych).
Wrażenia smakowo-estetyczne bardzo pozytywne, z tego wniosek, że ten sos pasuje także do mięs na ciepło! :)
Ale rzeczywi¶cie musiało się "przeżreć" przez noc w lodówce...


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.08 sekund :: Zapytania do SQL: 74