Czez napisał
Pal licho ¶ledzia w tym wszystkim, gdyż esencj± przepisu jest sos ...
... Do przedstawionej poniżej receptury sosu dochodziłem "langsam - langsam" - po malutku, zaczynaj±c od sosu czosnkowo - serowego z ksi±żki Hanny Szymanderskiej "Polska Wielkanoc" (Wyd. Watra 1990, str. 107). Przygotowany wg. przepisu ksi±żkowego sos był po prostu zbyt tłusty i niespecjalnie nadawał się do ryb, czego - nota bene - Autorka nie ukrywała. Metod± prób i błędów (z naciskiem na to drugie! ) wypracowałem własny przepis na sos pasuj±cy do zimnych ryb (¶ledzie typu maties, ryby wędzone, w galarecie), mięs, pasztetów, a także jajek na twardo! Przepis można do woli modyfikować w zakresie proporcji użytych składników, jak również przypraw. PrzejdĽmy zatem do samego przepisu.
Składniki :
Proporcje na 6 płatów ¶ledziowych (pokrojonych na kawałki i uprzednio wymoczonych!) typu maties lub, jak woli mój Kolega, "majtas".
- 6 z±bków czosnku ;
- 12 obranych orzechów włoskich;
- łyżka stołowa oliwy z oliwek ekstra dziewica (zastępczo łyżka oleju);
- sok z 1 cytryny;
- małe opakowanie ¶mietany 18%;
- 2 łyżki stołowe majonezu;
- 2 - 3 łyżki stołowe utartego na najdrobniejszej tarce sera żółtego (opcjonalnie);
- 2 łyżki stołowe posiekanego ¶wieżego koperku;
- przyprawy : ¶wieżo mielony pieprz czarny, papryka ostra sproszkowana, zioła wg. uznania (na zdjęciach jest bazylia i oregano ... użyłem, gdyż lubię i miałem pod ręk±)
Przygotowanie :
Przygotowanie jest proste, gdyż niejako wszystko poza proporcjami użytych składników robi za nas mikser.
Do miksera wrzucamy grubo pokrojony czosnek i połamane orzechy, dodajemy oliwę i sok z cytryny.
Produkty miksujemy, ale nie na tzw. "jednolit± masę". Osobi¶cie lubię wyczuwalne grudki zarówno czosnku, jak i orzechów. Można jednak zastosować kombinację typu - najpierw tylko czosnek, a potem przez krótk± chwilę orzechy. Ważne jest, aby na tym etapie uzyskać wła¶ciwy stopień zmiksowania czosnku i orzechów, gdyż potem, w zasadzie, już niczego nie miksujemy, tylko mieszamy składniki.
Osobom, którym kucharzenie jest obce wyja¶niam, że miksowanie nie jest czynno¶ci± ci±gł±. Miksujemy chwilę, przestajemy i zdrapujemy łopatk± produkty ze ¶cianek, po czym znów miksujemy itd.
Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników wraz z przyprawami.
Cało¶ć miksujemy, a w zasadzie mieszamy tylko przez chwilę. Tu już niczego ze ¶cianek zdrapywać nie trzeba.
Do naczynia wkładamy pokrojone i uprzednio wymoczone ¶ledzie.
Na ¶ledzie wykładamy sos i cało¶ć mieszamy.
Gotowe! Cało¶ć musi odstać "swoje" - jakie¶ 12 godzin w lodówce.
Osobom zaskoczonym proporcjami 1 płat ¶ledziowy - 1 z±bek czosnku - 2 orzechy włoskie, wyja¶niam że znam takich, którzy stosuj± 2 z±bki czosnku na płat i/lub 4 orzechy na płat. Tak jak wspomniałem na wstępie, proporcje składników można modyfikować do woli.
Smacznego tudzież miłego całowania się po spożyciu, życzy
Czez