Czy wiesz, że...
BRZANA:
- Rekord Polski - 7,00 kg
- Złoty medal - od 4,00 kg
- Srebrny medal - od 3,00 kg
- Br±zowy medal - od 2,50 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 336
 Zalogowani 0
 Wszyscy 336

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym w±tku będę podawał wpłacone kwoty ...(18245) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że ¶więto, ¶więtem ...(59106) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18245) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18245) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18245) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18245) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli kto¶ chce wpłacić,, to proszę blik ...(18245) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wod±, oczywi¶cie bez wędki bym n ...(59106) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18245) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Kto¶ zapłacił, to trzeba Mu się ...(18245) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2101
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1964
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1985
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2225
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2055
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2112
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2024
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2064
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2426
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2246
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Ser kozacki
Opublikował 18-09-2009 o godz. 20:58:38 dzepetto
Ryby na stół Czez napisał

- A co Ty robisz? Zapytała mnie żona, ¶widruj±c jednocze¶nie wzrokiem.
- Taki ser… koleżanka dała mi przepis – wydukałem niepewnie.
- Czy Ty nie przesadzasz? Zupa cebulowa, pieczeń, sałatki, ¶ledzie, ozorki w galarecie, a Ty ser biały robisz i to w takiej ilo¶ci? Kto Ci to będzie jadł?



Ten krótki dialog miał miejsce kilka lat temu. Ser, który wówczas przygotowałem, był jedynym daniem, które zostało po prostu wymiecione do ostatniej drobinki.
Bez cienia przesady mogę powiedzieć, że mam przyjemno¶ć zaprezentować Wam przepis na danie ł±cz±ce w sobie prostotę składników i przygotowania z FENOMENALNYM wprost smakiem. Te komplementy przychodz± mi z łatwo¶ci±, gdyż nie jest to moje autorskie danie. Przepis wraz z kokilk± tej pyszno¶ci dostałem od swojej koleżanki Kasi i jestem jej za to serdecznie wdzięczny po dzi¶ dzień. Nazwa dania tj. "Ser kozacki" jest również autorstwa Kasi.

Składniki :

    - łezka białego sera półtłustego ew. tłustego – ok. 1 kg;
    - 8 ¶rednich ogórków kiszonych;
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.


Marynata :
    - 2 szklanki wody;
    - 2 płaskie łyżki stołowe soli;
    - 2 łyżki sosu sojowego jasnego.


Sos :
    - 5 kopiastych łyżek stołowych majonezu;
    - 1 małe opakowanie ¶mietany 18%;
    - 1 z±bek czosnku przeci¶nięty przez praskę;
    - ¶wieżo mielony czarny pieprz.


Przygotowanie :

Zaczynamy od marynaty. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól, a następnie dodajemy sos sojowy i gasimy ogień. Marynatę odstawiamy aby wystygła.
Kiedy marynata stygnie, kroimy biały ser w półplastry i układamy w naczyniu.

Pokrojony ser zalewamy przestudzon± marynat± (bacz±c, aby dokładnie pokryła cało¶ć sera) i odstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki. Zdecydowanie polecam jednak marynowanie sera przez 48 godzin.

Po wyjęciu sera z lodówki os±czamy go z marynaty i drobimy widelcem.

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ogórki ¶cieramy na tarce i bardzo dokładnie os±czamy. Po os±czeniu wręcz wyżymamy ogórki w dłoniach tak aby pozbawić je soku. Je¶li tego nie uczynimy, danie zacznie "podchodzić" sokiem, staj±c się mało apetyczne.
Przygotowujemy naczynie, w którym podamy ser. Na dnie naczynia układamy warstwę rozdrobnionego sera. Na ser nakładamy starte i wyżęte ogórki. Na ogórki warstwę sosu. Na sos znów ser, potem ogórki i sos. Wreszcie cało¶ć wieńczymy serem i sosem oraz posypujemy wierzch natk± pietruszki.

Mamy więc następuj±ce warstwy : ser – ogórki – sos – ser – ogórki – sos – ser – sos – natka pietruszki.

Ser spożywamy nie jak sałatkę, tylko raczej jak tort. Czyli nakładaj±c sobie na talerz, zbieramy wszystkie warstwy od wierzchu do dna.

Smacznego życzę.

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez dzepetto


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez kosewo dnia 18-09-2009 o godz. 21:11:24
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wygl±da zachęcaj±co, ale te czubate łyżki majonezu i ¶mietanka to prawdziwa bomba kaloryczna, niemiej spróbuję. A dla prawdziwych zwolenników białego sera polecam dodać twady pokrojony w kostkę ser, razem z podobnie zpreparowanym czerstwym razowym chlebem i jajkiem do barszczu białego. Polecam i pozdrawiam.



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Monk dnia 18-09-2009 o godz. 21:27:52
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Tak tak Tomu¶ - omijaj bomby wszelkiej ma¶ci "szczupaczku" :)))


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez kosewo dnia 18-09-2009 o godz. 21:33:18
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Przygadał kocioł garnkowi. A ja auż jutro kupuję ser.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Monk dnia 19-09-2009 o godz. 16:50:33
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Hehehehe - jak zrobisz, to wiesz, gdzie mieszkam! :)) A z tym kociołkiem i garnuszkiem, to jużnie te czasy Panie Kolego! :)))


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 18-09-2009 o godz. 21:35:42
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
A jak się liczy kalorie? Ja wczoraj ogl±dałem pod lupa golonkę, żeby te kalorie policzyć, ale nie dostrzegłem ani jednej, więc zabrałem się za konkretn± robotę ;)


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 18-09-2009 o godz. 21:37:10
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Jak preparujesz biały ser żeby był twardy?


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez kosewo dnia 18-09-2009 o godz. 21:39:52
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Trzymam go w lodówce uwolniony od opakowania w lodówce.Należy tylko pamiętać by z tamt±d nie odszedł.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 18-09-2009 o godz. 21:58:14
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
A czy dodanie ciemnego sosu sojowego co¶ radykalnie zmieni ? Jak odróżnić sos ciemny od jasnego - podejrzewam że jak będę miał dwa razem to odróżnię :) Mam w lodówce co¶ na czym pisze " Soya Sauce" ale pod tym s± już tylko "koronkowe" znaczki :) i nie wiem co oznaczaj±. Dla mnie jest on raczej ciemny. Jak odrożnić w sklepie ?


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez sacha dnia 18-09-2009 o godz. 22:59:03
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Obydwa s± ciemne w kolorze ale jasny nie barwi potrawy a ciemny tak i wtedy będziesz miał ser br±zowy.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 18-09-2009 o godz. 23:09:48
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ale smaku nie zmieni ? Jak nie to robię jeszcze jutro z tego co mam by na niedzieln± kolacje był gotowy. Jak zasmakuje rodzince to poszukam jasnego - choć do teraz nie wiem jak :) - Dziękuje za odpowiedĽ.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez jjjan (jjjan@op.pl) dnia 18-09-2009 o godz. 22:53:27
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ogórki na tarce tzn. na drobnej, czy z większymi dziurkami, czy jak?


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 18-09-2009 o godz. 23:06:09
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Też dopytam - maj± być na papkę czy na wiórki :) ?


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2009 o godz. 11:09:50
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Na wiórki i to te większe. Dokładniej, to przeciętna tarka ma 4 ¶cianki - 2 szersze i 2 węższe. 1 węższa jest do krojenia na plasterki, a 2 na małe wiórki. 1 strona szersza jest do ¶cierania na miazgę, a 2 na wiórki większe i to na niej wła¶nie ¶cieramy ogórki. Kwestie sosu sojowego wyjasnił Sacha. Yari masz najprawdopodobniej jasny sos sojowy :-)


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez akabar dnia 19-09-2009 o godz. 08:20:52
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ciekawe.
Tego jeszcze nie jadłem. Brzmi zachęcaj±co. Zobaczymy jak w smaku.
A propos smaku.
Ten " torcik" to pod wódeczkę czy pod piwko.?



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2009 o godz. 11:10:57
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Pod herbatę :-)


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 19-09-2009 o godz. 09:17:29
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie jadam sera bialego - to pozostało¶ć z wojska :-( . Żona - owszem o córak, wiec pewno trzeba zrobić to cacko.
1* Ci z tymi ogórkami - jaka tarka - wiórki czy miazga - powinno być wiórki, bo z miazgi chyba nic się nie uzyska :-)
2* Jak kupować ten sos - nie kupowałem jeszcze sosów sojowych a jak czytam jest z tym problem - więc jakie¶ info proszę jak odróznić ten jasny od ciemnego.
3* Jak długo powinien ( może nie musi ) leżakować gotowy już wyrób, jak go przechowywać ( bez problemu w temp. pokojowej, czy w lodówce )?



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2009 o godz. 11:18:07
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Rysiu, już wszystko wyja¶niam :-)

Ad. 1 - wiórki i to większe (powyżej opisuję cał± tarkę, aby nie było w±tpliwo¶ci).

Ad.2 - sos sojowy dostaniesz niemal w każdym sklepie. Najpopularniejszy jest firmy TAO-TAO. Rozróżnienie jest też pro¶ciutkie jesli chodzi o t± firmę. Jasny jest z napisem "Sos sojowy" na czerwonym tle, a ciemny na br±zowym tle. Często ciemne maj± dodatkow± wskazówkę z podpisem grzybowy - mushrooms.

Ad. 3 - zjadany jest od razu ;-) Ale max 2 dni w lodówce.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 21-09-2009 o godz. 10:12:40
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dziękuję - zapisałem :-)


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez sacha dnia 19-09-2009 o godz. 12:45:57
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nastawione i czekam,48h nie będzie się moczyło bo jutro wieczorem konsumpcja.



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 19-09-2009 o godz. 21:45:17
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wła¶nie wróciłem - dziękuję za wszystkie porady. Dzisiaj jeszcze przed rannym wyjazdem nad rzekę zamacerowałem ser - Teraz czekam i jutro na kolację będzie gotowy. :)



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 19-09-2009 o godz. 22:26:31
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ciekawy przepis ale jak niemalze kazdy Twoj Czez pelen sprzecznoci :) - skoro mamy serek przegniesc widelcem. to po cholere wczesniej zalewac go w kawalkach i uzywac duzo wiekszegoa naczynia i wiekszej ilosci maceraty? Te 48 godzin tez nie sa zbyt adekwnte skoro pognieciemy widelcem calosc - sorry Czez ale ja gotuje na codziec wiec patrze na przepisy nieco inaczej - pozdrawiam.



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 19-09-2009 o godz. 22:49:53
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Sorry - pozwolę sobie odpowiedzieć przynajmniej czę¶ciowo, bo my¶lę ze znam odpowiedĽ. Robię to przy okazji bo sam mam jedno pytanie. Zatem ser w kawałkach bo gdyby¶ go rozdrobnił od razu to by się w maceracie rozpu¶cił i powstała by zwyczajna zupa, praktycznie nie do rozdzielenia. Co do tego dlaczego 24-48 godz. to też chyba oczywiste - kto¶ stwierdził że ten czas gwarantuje odpowiednie przemacerowanie się sera. Teraz ja mam pytanie. Czy można sól i sos sojowy rozpu¶cić w letniej przegotowanej wodzie, czy woda musi jak w przepisie, zawrzeć wraz z wszystkimi składnikami ?


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez sacha dnia 19-09-2009 o godz. 22:55:58
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czarek napisał,rozpu¶cić sól w wodzie,zestawić,dodać sos sojowy.Miałem w±tpliwo¶ci co do 2 łyżek soli na pół litra bo pół litra to jednak mało(mierzyłem kuflem),dałem trochę mniej zobaczymy co będzie.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 19-09-2009 o godz. 23:31:41
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Sacha - przeczytaj dokładnie jak napisał :) Mnie się akurat rano cholernie spieszyło, chciałem przed wyj¶ciem wstawić do lodówki ( trzeba dobrze wychłodzić a to trwa ). St±d to pytanie. Normalnie to bym się chyba nad tym nie zastanawiał.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez sacha dnia 19-09-2009 o godz. 22:52:17
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Janusz,ja też gotuję na co dzień,Czez też.Nastawiłem,zobaczymy co z tego wyjdzie ale nie jest to pierwszy przepis Czeza który stosuję więc mogę założyć
że da się zje¶ć ze smakiem.Mało tego,miałem okazję próbować tego co Czez potrafi i zapewniam że konsumpcja odbywała się jeszcze na trzeĽwo więc (powrót do domu już niekoniecznie)kubki smakowe pracowały prawidłowo.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 20-09-2009 o godz. 10:05:03
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czekam zatem na Twoje przepisy bez sprzeczno¶ci :-) Zawsze chętnie się uczę :-)

Co do marynowania w kawałkach, to sprawę wyja¶nił Yari, jak chcesz mieć zupę to marynuj sobie zgnieciony. Dodam tylko, że ciężko Ci będzie go os±czyć z marynaty :-) Marynuj±c w kawałkach, po prostu przechylam naczynie nad zlewem i zlewam marynatę. Marynata nie jest ani droga, ani chyba zbyt skomplikowana ;-)))) więc jej ilo¶ć dla mnie nie jest problemem i wylewam j± bez rojenia krokodylich łez ;-)

Pytania/stwierdzenia co do adekwatno¶ci 48 godzin, a drobienia sera widelcem kompletnie nie rozumiem :( To brzmi mniej więcej tak jakby stwierdzić, po co marynować pieczeń w cało¶ci, skoro póĽniej jest krojona :-DDD

Powodzenia w gotowaniu na co dzień życzę :-) Mnie go nie brakuje :-)


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 20-09-2009 o godz. 21:46:41
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Moi drodzy, sorry ze takiego zamieszania narobilem :) ale, chyba nie do konca sie zrozumielismy. Tez korzystam z przepisow Ceza bo sa swietne, tyle ze pewne rzeczy uproszczam - tak jak w matematyce sie skraca. W tym momencie wroce do sera, ser nie absorbuje i nie rozpuszcza sie - wiec nie bedzie rzadnej zupy, no chyba ze potraktujesz go kwasem :). Jezeli rozdrobnie ser widelcem, to macerata zadziala o 300% lepiej niz w kawalkach i przejdzie byskawicznie i nie bede musial czekac 48 godzin, potem calosc wleje na sito i mam to samo za dwie godziny to co Ty ewentualnie osiagniesz za 48 godz.Mieso tez marynuje w kawalkach, a nie w calosci Cez....... i nie chcialbym zeby nasze odmienne zdania doprowadzily do eksplozji w komentarzach. pozdrawiam ciebie serdecznie i czekam na nowy przepis - Cez ja zmieniam kazdy przepis - zapytaj Jadzika :). A traz z innej beczki - w Niemczech kiedys utarlo sie ze mieso z grila lepsze jest ja,k sie je wczesniej pogotuje w piwie - jakie jest twoje zdanie na ten temat - bo ja swoje znam i znam zdanie innych - pozdrawiam.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 21-09-2009 o godz. 08:47:09
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Z serem zrobisz jak chcesz, ja zdecydowanie odradzam kruszenie, a pod pojęciem zupy nie kryje się całkowite rozpuszczenie sera jak w kwasie, tylko sama konsystencja tego sera ;-) Potem będziesz musiał to wyżymać przez gazę lub jak±¶ ¶cierkę, aby danie nie podchodziło ciecz± juz po jego ostatecznym przygotowaniu. Moim zdaniem nic sobie nie upraszczasz, ale wręcz komplikujesz. Te 48 godzin to dla mnie żaden problem, bo to nie jest danie na już :-)

Mięso na pieczeń marynuje się cało¶ci, a ja pisałem o mięsie na pieczeń, a nie np. grilla, czy panierowane kotlety :-) Na kebab też marynuje się całymi płatami, a potem kroi na malutkie kawałeczki :-)

Alkohol w przypadku dań mięsnych ma do spełnienia co najmniej dwa zadania : dać aromat i skruszyć mięso. Nigdy nie gotowałem żadnego mięsa w piwie. Marynowałem i owszem, tudzież podlewałem piek±ce się golonki, co można nazwać duszeniem w piwie.
Gotowanie mięsa przed jego grillowaniem jest raczej zwi±zane z czasem jego obróbki termicznej. Przykładem mog± być np. spore golonki lub większe i grube kawałki żeberek. Tego typu mięsa najpierw gotuję (dla miękko¶ci i smaku), potem wkładam do marynaty (dla dodatkowego aromatu), a na końcu grilluję. Myslę, że Niemcy upraszczaj± sobie sprawę i gotuj±c w piwie załatwiaj± gotowanie z marynat± czyli uzyskuj± miękko¶ć i smak za jednym zamachem :-) Czy dobrze my¶lę, tego nie wiem :-) ZdradĽ tajemnicę :-)


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 22-09-2009 o godz. 00:36:56
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Gotowanie w piwie, lub macerowanie w zlotym plynie nie daje kompletnie nic, mieso ani nie kruszeje, ani nie zmienia smaku ( zawracanie glowy) - sprawdzalem i zgadzam sie z expertami - pozdrawiam.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 22-09-2009 o godz. 08:30:19
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Pisałem ogólnie o alkoholu nie zas tylko o piwie. Widać mamy inne kubki smakowe, że nie wyczuwasz marynowania w piwie. Z tym Twoim"nie daje kompletnie nic", zupełnie się nie zgadzam, bo jest to choćby kolor w przypadku użycia ciemnego piwa, skoro ze smakami masz trudno¶ci :-). Nie odpowiedziałe¶ na pytanie dlaczego Niemcy to robi± i nie chcę juz odpowiedzi na to pytanie. Wystarczyło zerkn±ć do internetu i zapoznac się z badaniami, że mięso marynowane w piwie przed grillowaniem zmniejsza ryzyko nowotworów. Wisi tych linków od groma. Tego nie wiedziałem.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez sacha dnia 22-09-2009 o godz. 18:25:42
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wtr±cę się "między wódkę a zak±skę".Azjaci maj± do mięsa specjaln± wódkę o mocy od 24 do 28% (co to za wódka?) ale nie do picia tylko do moczenia mięsa krojonego w paski,no i wódka jest słona ale do np. soku pomidorowego się nadaje tylko moc mała ;-)))
Mocz± to swoje mięso ok. 30minut a póĽniej wrzucaj± do woka,pytałem co to daje?Jest bardziej miękkie i smaży się szybciej bo w takiej typowej azjatyckiej garkuchni nie ma czasu na pieszczoty.A tak na marginesie,ichniej wódki pod tytułem Mao Tai nie polecam,raz w życiu piłem i więcej do ustów nie wezmę.Nasza najtańsza i najgorsza gorzała jest przy tym rarytasem


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez sacha dnia 20-09-2009 o godz. 21:38:21
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ser kozacki był i się zmył,została nędzna resztka i o ile nikt w nocy nie wyżre to będzie po łyżeczce na ¶niadanie.
Tylko zastanawia mnie sk±d kozacy mieli sos sojowy?bo cała reszta była dostępna w rejonie ich operowania.
Czy to jest tak jak z "ryb± po grecku" u nas podawan± a nieznan± w Grecji?



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 20-09-2009 o godz. 22:37:49
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Kurde a mnie to wyszło cholernie słone :( Sprawdziłem jeszcze raz i proporcje dałem dobre. Co spieprzyłem ?


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez sacha dnia 21-09-2009 o godz. 07:30:55
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Mnie się wydawało że 2 łyżki soli będzie za dużo i dałem 2 łyżeczki soli,ogórki też miałem mniej słone niż zazwyczaj się kupuje.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 21-09-2009 o godz. 08:31:46
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Przykro mi Yari :( Widzę tu co najmniej 3 możliwo¶ci lub ich kumualcję. Proporcje stosuję od kilku lat - dokładnie takie same jak podała mi koleżanka , ser jadło w tym czasie z 50 osób i żadna nie stwierdziła że był za słony. On ma być słonawy, ale w żadnym wypadku za słony.

A teraz mozliwe przyczyny :

1. Ja kupuję mazowiecki biały ser, konkretnie z Garwolina. Jest zupełnie niesłony. Jak robię kanapki z chleba razowego, masła i sera to lubię go lekko posolić. Nie wiem jakie sery białe s± w Wielkopolsce.

2. Sos sojowy. S± bardzo rózne sosy, a w zasadzie stopień ich słono¶ci jest różny. Używam TAO-TAO, ale kiedy¶ np. uzywałem japońskiego, gdzie jedna łyżeczka = 2 łyżki TAO-TAO.

3. Ogórki - bywa, że s± przesolone.

4. Kumulacja 3 ww.

No i na koniec pytaniem, czy z przyzwyczajenia/przez zapomnienie nie posoliłe¶ np. sosu? W przepisie sól dodaje się TYLKO do marynaty.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 21-09-2009 o godz. 21:29:02
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dorobiłem (dodałem) do tego co zostało ok 30% sera + sos i jest OK ! Jest 21:30 - 3 godz po i wszyscy żyj± ;). Jak na to, że to ja sam własnymi "ryncami" :) To już i tak sukces. :) Zrobimy powtórkę z jedn± łyżk± soli. :)

Może my tu takie jakie¶ "małosolne" s± ;):)


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 21-09-2009 o godz. 08:21:15
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Kozacki jest dlatego, że ma KOZACKI smak :-)))) a nie dlatego, że takowy robili Kozacy ;-)


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 11-10-2009 o godz. 21:22:54
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dzisiaj mialem nareszcie przyjemnosc wyprobowac Twoj przepis Czez. Naturalnie zrobilem po swojemu i nieco pozmienialem. Do maceraty dodalem 4 zabki czosnku, sol,pieprz i ostra papryke - naturalnie ser pogniotlem zeby szybciej i dokladniej przeszedl. Odcedzenie sera zabralo mi sporo mniej czasu niz odcedzanie ogorkow, ktore notabene nie zcieralem tylko zmielilem elektryczna maszynka do miesa razem z cebula, bo uwazam ze bardrdzo pasuje do ogorkow. Do sosu uzylem 10% smietanki i dodalem 2 zabki czosnku,so i swierzo zmielony pieprz. Smakowalo nam i cieszymy sie ze zostalo na jutro jeszcze - niezly przepis Czez



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Czez dnia 12-10-2009 o godz. 20:39:10
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dziękuję, ale to nie mój przepis o czym piszę w tre¶ci artykułu, tylko mojej koleżanki Kasi. Przekażę jej podziękowania :-)


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Waldi dnia 19-10-2009 o godz. 12:33:59
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wykonałem ten serek. Potrawa owszem smaczna. Szału natomiast nie ma. Moim zdaniem marynowanie w zalewie z dodatkiem sosu sojowego nic nie dało, majonez i ogórki i tak dominuj± w smaku. To taki twarożek z sosem majonezowo-czosnkowym.



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 19-10-2009 o godz. 18:35:49
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nastepnym razem dodaj do marynaty pare zabkow czosnku,ostra papryke i wrzuc tez pare oliwek, swietnie pasuja do smaku sera i ladnie nimi ozdobisz calosc - smacznego.


]


Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Waldi dnia 19-10-2009 o godz. 19:09:24
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
A dziękuję, na pewno skorzystam z rady.


]

Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.11 sekund :: Zapytania do SQL: 222