Czy wiesz, że...
AMUR:
- Rekord Polski - 39,20 kg
- Złoty medal - od 18,00 kg
- Srebrny medal - od 14,00 kg
- Brązowy medal - od 10,00 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 420
 Zalogowani 0
 Wszyscy 420

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2008
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2134
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2069
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Pstrąg w ziołach
Opublikował 09-07-2007 o godz. 21:50:00 Radzio
Ryby na stół Farti napisał

Jak chyba wszystkim już wiadomo, nie potrafię łowić pstrągów - fachowo. Nadeszła chwila by się przyznać, że to nie jedyna moja ułomność. Kolejną rzeczą jakiej nie potrafię robić fachowo jest gotowanie. Wiem, wiem ... wiele osób pewnie teraz zastanawia się, ile jeszcze rzeczy nie potrafię robić, wedle sztuki ogólnie przyjętej za słuszną. Pozostanie to na razie moją słodką tajemnicą. Powróćmy więc do pitraszenia.



Długo nie należałem do zwolenników przyrządzania ryb w folii. Głównie ze względu na złe doświadczenia w kwestiach smakowych ryb serwowanych w ten sposób. Nigdy wcześniej nie był to pstrąg. Gdy dane mi było spróbować po raz pierwszy pstrąga, przyrządzonego w ten sposób, zmieniło się moje podejście do tego tematu. Postanowiłem tylko trochę zmodyfikować proces przygotowania takiej ryby, z uwzględnieniem oczywiście odpowiedniego zestawu przypraw. Po kilku próbach powstało coś, czym się chcę z Wami podzielić ( i do czego się zobowiązałem Katarinie – tutaj pozdrawiam).

Na początek trzeba zaopatrzyć się w pstrąga. Coś takiego już można uznać za wystarczające. Ale powiem ze skromnego doświadczenia, że od kilograma to już jest naprawdę to!

Pstrąga sprawiam bez skrobania. Jego skóra i tak jest do wyrzucenia, a delikatne mięso ryby bez dodatkowego maltretowania, lepiej zachowuje swoją konsystencję. W dalszym procesie przygotowania, niezbędne są następujące dodatki. Na początek skrapiam solidnie rybkę sokiem z połówki cytryny. Pozwalam jej poleżakować w tym stanie kilkanaście minut. Następnie dodaję trochę soli morskiej i pieprzu kolorowego. Są one świeżo kręcone na rybkę.

Kolejne przydatne przyprawy to: czosnek, mięta i tymianek.

Po tych czynnościach układam rybkę na folii, posypuję przyprawą do grilla na jednym boku, po tym przekręcam na drugi. Kroję 3 - 4 ząbki czosnku na duże kawałki i układam zarówno pod rybą , zarówno w środku niej jak i na wierzchu. Do środka wkładam miętę i trochę tymianku, a także układam je po jej bokach, delikatnie wciskając pod nią by nie wystawały zbyt daleko, co mogło by przeszkadzać przy zawijaniu w folię. Na koniec na wierzchu układam trochę masła. Po zakończeniu tych czynności wygląda to mniej więcej tak.

Dopiero po zawinięciu ryby w folię podłączam piekarnik, by dać trochę czasu na to, aby aromaty przeszły zawartość folii. Czas w piekarniku, w zależności od wielkości ryby, to 30 - 45 minut, przy temperaturze 200 - 220 stopni Celsjusza.

Po wyjęciu z piekarnika ryba wygląda podobnie jak przed, ale zapach........ ech. Do tego tylko jeszcze miłe towarzystwo i coś do popicia. Na koniec należy nacieszyć oczy pięknymi efektami jakie nam zafundowała natura.

I to by było na tyle .....

Farti


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Radzio


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 06-08-2007 o godz. 13:02:13
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
A ja podam Wam lekko zmienioną wersję tego przepisu. Rybę przyprawiam podobnie jak Farti, jednak nie dodaję czosnku, pieprzu i przyprawy do grila(moim zdaniem dla tak delikatnego mięska mają zbyt ostry smak)- tylko cytrynka, sól, mięta i tymianek. Do brzuszków odrobina masła i układam pstrągi w żaroodpornym naczyniu(może też być folia aluminiowa). Następnie na wierzch również odrobina masła i ser pleśniowy rokpol. Po upieczeniu serek wraz z masłem stworzą wspaniałą emulsję którą dodatkowo polewam podane już pstrągi. POLECAM SERDECZNIE, bo nie ma lepiej podanych pstrągów...



Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez odertal dnia 11-07-2007 o godz. 08:50:15
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
No to by było pyszne ale....u mnie pstrąga złowić nie mogę gdyż ich brak :( a te z hiper i super marketów to beee...



Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez ziomek dnia 11-07-2007 o godz. 15:32:41
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
hihi, ja też tak myślałem... ale wygląda, że się myliłem (i nie chodzi mi o markety!)... i to bybyło na tyle póki co... :)


]


Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 10-07-2007 o godz. 09:54:53
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Robiłem - polecam. Dodałem niewielką ilość bazylii, kopru, vegety i czerwonej słodkiej papryki. Czosnku do ryby nie dodawałem, bo podawałem danie z pieczywem czosnkowych i surówką z kiszonej kapusty.



Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 11-07-2007 o godz. 07:11:48
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Też nie dodaje czosnku. Wogóle nie daje obcych ziół i aromatów. Rybkę przygotowuję taką jaka jest. Nasze złowione ryby mają swój własny smak i aromat ( zero doswiadczeń z morskimi rybami złowionymi ), który zawsze rozpoznaję z zawiązanymi oczami :-)


]


Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 11-07-2007 o godz. 08:29:51
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
A i zgadzam się z Tobą w 100%. Nie mniej jednak lubię czasami poeksperymentować, tak?


]


Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez farti dnia 11-07-2007 o godz. 23:14:32
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Rysiu...., ja też znam takich co to tylko ,,po bożemu" i z kalenarzykiem, czyli takie kulinarne -,,sete". :-)
Ale inni wolą trochę to przyprawić. Może nie próbować innaczej jak ,,po bożemu" ,ale przyprawionego należycie? :-)


]


Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez pietruch dnia 11-07-2007 o godz. 18:14:24
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Jak już złowię takiego kilogramowego pstrąga to z pewnością wyrpóbuję.










Mam nadzieję, że do tego czasu z głodu nie padnę ;)



Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez Bombel dnia 16-07-2007 o godz. 15:55:50
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
No dobra. Pstrąga to widziałem wtedy, gdy Torque złowił. Tęczaków nie kupuję, bo to szajs kilka razy zamrażany i rozmrażany.
Więc postawiłem na szczupaka. Przyrządzonego wedle zapodanego przepisu. Bez czosnku, bo nie przepadam. Najwyżej w swojskiej kiełbasie.

Ale świeżutkie gałązki mięty wczoraj przywiozłem. Tymianek zakupiłem. Rybcia właśnie skończyła się piec. Pachnie na całą chałupę:) Smakuje rewelecyjnie:)

Szkoda, że podczas pieczenia w folii nie da się uzyskać chrupiącej skórki. Rybcia wygląda na ugotowaną. Z kolei pieczenie bez folii wyssałoby z niej większość wilgoci, zrobiłaby się sucha.

Jednak pyszne jest! Następnym razem spróbuję z dorszem. Start na Bałtyk już za 5 dni:)



Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez Kowalski dnia 16-07-2007 o godz. 16:58:27
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Zostało coś jeszcze???
PieS
Mam coś do popicia!


]


Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez farti dnia 16-07-2007 o godz. 20:48:05
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Bomnel, następnym razem zapodaj czosnek. Naprawdę warto! :-)


]


Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez farti dnia 16-07-2007 o godz. 20:48:52
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Bombel * oczywiście, sorki :-)


]


Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez Bombel dnia 17-07-2007 o godz. 14:25:28
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Z czonskiem próbowałem. Nie tylko toleruję, ale uwielbiam wyłącznie w swojskiej kiełbasie. W rybach nie.
Mam tu kolesia, który każdą rybę przyprawia wielką ilością czosnku. Do tego jeszcze wyciśnięte pół cytryny. Żre, że aż mu się uszy trzęsą.

Próbowałem. Nie mam pojęcia, ja można to jeść;)

O gustach się nie dyskutuje. Co pamiętam choćby przez wzgląd na pamięć Ojca. Który uwielbiał maślaki w śmietanie. Nikt z rodziny tego nie dotykał. Ojciec potrafił wchłonąć tyle masy pokarmowej, ile ja przez tydzień nie zjem:)


]


Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez katarina (whitehors@wp.pl) dnia 10-07-2007 o godz. 19:34:41
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Farti...świetnie dobrane przyprawy,akurat takie lubię :) jak tylko zaopatrzę się w pstrąga to przyrządze go wg. Twojego przepisu.Miałam przyjemność spróbować lina przygotowanego podobnie (zamiast w piekarniku piekł się na grillu węglowym)... i był przepyszny :)
Pozdrawiam również.... :)



Re: Pstrąg w ziołach (Wynik: 1)
przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 11-07-2007 o godz. 08:57:08
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Wypróbuję i ten zestaw ziół (o ile uda się pozyskać najważniejszy składnik). Wygląda smakowicie.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.10 sekund :: Zapytania do SQL: 110