Okoń dla osi±gnięcia 15 cm długo¶ci potrzebuje aż 4-5 lat!
20 cm osi±ga po 6 latach, a 30 cm po 8-11 latach.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 338
Zalogowani 1
Wszyscy 339
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym w±tku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18234) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że ¶więto,
¶więtem ...(59104) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18234) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18234) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18234) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18234) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli kto¶ chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18234) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wod±,
oczywi¶cie bez wędki
bym n ...(59104) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18234) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Kto¶
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18234) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Forszmak
Opublikował 07-03-2006 o godz. 09:30:00 Monk |
Czez napisał
Pierwszy raz o forszmaku usłyszałem kilka lat temu, ogl±daj±c jaki¶ program kulinarny w TV. Akcja programu rozgrywała się w kuchni Domu Polonii w Pułtusku, a prowadz±cy program wraz z kucharzem tak zachęcaj±co przedstawili przepis na forszmak, że nie pozostało mi nic innego, jak przyrz±dzić sobie to danie (z pewnymi modyfikacjami, eliminuj±cymi głównie nadmiar tłuszczu i m±kę w potrawie).
Od tego czasu pozostaję wierny forszmakowi szczególnie, gdy w perspektywie mam zamiar spożyć większ± ilo¶ć napojów bezalkoholowych, a i następnego dnia nim nie wzgardzę.
W programie TV przedstawiono wersję „bezrybn±” forszmaku. Z czystej ciekawo¶ci zacz±łem więc poszukiwania forszmaku rybnego i nawet udało mi się znaleĽć jakie¶ przepisy, lecz jak na mój gust nie równały się one z przepisem z Domu Polonii, więc na bazie tegoż forszmaku powstał „mój” forszmak rybny. Dla pełnego obrazu dania podaję tu obydwa przepisy.
Forszmak I
Składniki:
- ok. ¾ kg filetów z dowolnej ryby, pokrojonych w niezbyt duże paski
- ok. ¼ kg boczku wędzonego, pokrojonego w niezbyt duże paski
- 3 - 4 ogórki kiszone ¶redniej wielko¶ci, pokrojone w paski
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- ok. 1 litra bulionu drobiowego
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie
- ¶mietana 22%
- olej
- 2 kopiaste łyżki papryki czerwonej słodkiej
- sól, pieprz, papryka czerwona ostra - do smaku.
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy bulion i pozostawiamy na niewielkim ogniu tak, aby tylko „mrugał”.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy boczek, rumienimy go, a następnie przekładamy łyżk± cedzakow± do bulionu.
3. Na pozostało¶ć tłuszczu po boczku wrzucamy ogórki i na niewielkim ogniu przesmażamy je ok. 2 minuty, a następnie przekładamy do bulionu.
4. Na umyt± patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i rumienimy j±. Patelnię z cebul± zestawiamy z ognia i wsypujemy paprykę czerwon± słodk±. Mieszamy j± z cebul± i przekładamy do bulionu.
5. Cało¶ć gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut, a następnie do garnka wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy dalsze 10 minut.
6. Na koniec danie zaprawiamy ¶mietan± i przyprawiamy sol±, pieprzem i papryk± ostr±.
Forszmak II
Składniki:
Zamiast ryby - ½ kg wieprzowiny (łopatka, szynka) i ¼ kg kiełbasy wieprzowej - pokrojonych w paski (można dać np. po kawałeczku kilku różnych rodzajów kiełbas). Pozostałe składniki pozostaj± bez zmian.
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy bulion i pozostawiamy na niewielkim ogniu, tak aby tylko „mrugał”.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy wieprzowinę, przesmażamy j± i łyżk± cedzakow± przekładamy do bulionu.
3. Na ten sam tłuszcz pozostały po wieprzowinie wrzucamy boczek, rumienimy go i łyżk± cedzakow± przekładamy do bulionu. Następnie na tych samych pozostało¶ciach tłuszczu, przesmażamy kiełbasę i przekładamy do bulionu i to samo robimy z ogórkami kiszonymi.
4. Po około 20 minutach od tych czynno¶ci przechodzimy do dalszych działań opisanych w pkt 4 – 6 przepisu nr 1, pomijaj±c oczywi¶cie dodatek ryby.
Baczni obserwatorzy zauważyli z pewno¶ci±, że w podanych wyżej przepisach nie ma ani słowa o dodatku jakiegokolwiek zioła, czy to ¶wieżego, czy suszonego. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale zapewniam, że danie bez ziółek też jest znakomite.
Czez
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Czez dnia 07-03-2006 o godz. 10:29:35 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Eeee no tym razem niezupełnie moja, tylko kucharzy z Domu Polonii, ale faktycznie troszkę to zmodyfikowałem :-) |
]
|
|
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Czez dnia 07-03-2006 o godz. 11:15:45 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Wiem, że ryb nie jadasz, ale czy innego mięsa też nie? No bo tu jest i z i bez ryby :-) Je¶li to miałby być przepis czysto wegetariański to proponuję np. hiszpańsk± tortillę (w ludzkim języku jakby Oldi powiedział ;-))) to w uproszczeniu omlet z ziemniakami i cebul± smażony dwustronnie - podawany na gor±co lub zimno), albo buccattini aglio e olio (w ludzkim języku - długi cienki makaron z "dziurk±", podawany z oliw±, czosnkiem i natk± pietruszki). Może być? ;-)))) |
]
]
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Czez dnia 07-03-2006 o godz. 11:43:47 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | No to już nie wiem, przecież w forszmaku "bezrybnym" mięsa dostatek :-)
Mięsnych potraw w moim menu mnogo i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zapodać przepis dla jedynego prawdziwego nokilowca :-) Tylko tenże musi powiedzieć o co mu chodzi (np. drób z grilla, pieczeń wołowa, gulasz wołowy, karkówka z grilla etc.). |
]
]
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Czez dnia 07-03-2006 o godz. 12:07:21 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Dobrze :-) W przyszłym tygodniu wrzucę przepisy na PW...oczywi¶cie z dedykacj± dla jedynego prawdziwego nokilowca ;-)))
PS. Na beloniadzie to będziemy ćwiczyć belony z grilla (mam nadzieję) i ¶ledzie smażone na smalcu, panierowane w kaloczańskiej papryce, któr± tam przywiozę (mam 99% pewno¶ć) :-D |
]
]
|
|
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Piwoniusz dnia 07-03-2006 o godz. 19:28:43 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com | Niepokoi mnie nazwa tej potrawy - zwlaszcza ze zostala wynaleziona w Domu Poloni w Pultusku, gdzie zapewne bywaja rozne "szmaki" z anglojezycznej czesci swiata. Otoz w moich okolicach "for schmuck" (czytaj: for szmak) oznacza: "dla gamonia" .... hmmm ... Smacznego ;>) |
]
]
|
|
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 07-03-2006 o godz. 20:12:22 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Danie wykonalem w wersji z rybka - wyszlo pysznie - polecam. Niebylbym soba gdybym nie przyrzadzil po swojemu - dodalem wiec nieco czosnku i pieprzu Chayen - rewelka. |
|
|
]
]
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Esox dnia 07-03-2006 o godz. 22:30:39 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Temu to tylko jedno w głowie! Zameczku - odchudzamy się! :)))
No ale... Takie ¶więto... Zlot... Cholercia... Jakie¶ warsztaciki malutkie... A jak wygl±da kwestia warunków do przeprowadzenia takich warsztatów? :) |
]
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Czez dnia 08-03-2006 o godz. 08:52:24 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Jestem jak najbardziej za warsztatami, degustacjami tudzież spożyciem itd. ale podobnie jak Esiu mam w±tpliwo¶ci czy będziemy miec do tego warunki.
Ze swej strony mogę zapewnić kilka różnych "dziwnych" przypraw, a o paprykę kaloczańsk± proszę się nie martwić gdyż niedawno przywieziono mi z Węgier 1 kg ostrej i słodkiej... |
]
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Woytas dnia 07-03-2006 o godz. 21:18:36 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Zamki :)
Się u¶miałem z tego co napisałe¶ :)
Wiozłe¶ te jajka, żeby ... skrobać? hi hi hi :) |
]
]
|
|
|