Czy wiesz, że...
Statystycznie najwięcej rybiego mięsa spożywają mieszkańcy Islandii, Japonii, Korei Południowej, Fidżi oraz Portugalii - prawie 100 kilogramów rocznie.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 268
 Zalogowani 0
 Wszyscy 268

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385064) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385064) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385064) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385064) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385064) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59430) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385064) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59430) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(385064) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(169) Mar 30, @ 08:46:37


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2009
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2136
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2271
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2158
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2071
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2112
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Tajskie sosy do ryb i nie tylko...
Opublikował 25-05-2004 o godz. 08:00:00 Monk
Ryby na stół Czez napisał

Tym razem małe „co nieco” z kuchni orientalnej. Podane poniżej przepisy dostałem od pracującego w Polsce tajskiego kucharza. Gwarantuję ich niepowtarzalność, a zarazem z góry uprzedzam, że nie mają one nic wspólnego z daniami (sosami), serwowanymi w tak licznych w naszym kulinarnym krajobrazie tzw. budach (określenie bardzo adekwatne do jakości posiłków) z orientalnym jadłem.



Z kuchnią tajską zetknąłem się stosunkowo niedawno, ot kilka lat temu, a w zasadzie tajskie specjały same trafiły na mój stół, za sprawą pojawienia się pod moim domem niewielkiego lokalu specjalizującego się w tej kuchni, stanowiącego swego rodzaju filię dużej restauracji zlokalizowanej w centrum Warszawy. Powiem krótko – to była miłość od pierwszego wejrzenia. Aromat mleczka kokosowego, świeżej kolendry, sosu rybnego, pikantnych past curry, trawy cytrynowej, czosnku, ostrych papryczek i bazylii powoduje, że ta miłość - choć wcale nie stara - absolutnie nie rdzewieje.

Zanim przejdę do samych przepisów chciałbym tylko pokrótce opowiedzieć o jednym z produktów, który bardzo powszechnie jest używany w kuchni tajskiej, a mianowicie sosie rybnym. Produkt ten jest już od około 2 – 3 lat powszechnie dostępny na polskim rynku, ale jak mniemam, nie wszyscy w przeciwieństwie do sosu sojowego go znają. Sos ma lekko brązowawa barwę (miodową) i jest wyrabiany z fermentujących na słońcu rybek i owoców morza (jest też podobnie jak sos sojowy bardzo słony). Z tego powodu ma bardzo intensywny zapach, który nie dla każdego może być przyjemny. Nie należy się tym jednak przejmować. Po zmieszaniu go z innymi składnikami dania, czy też przyprawami lub sosami ten aromat w znacznej mierze znika. Nie oznacza to jednak, że należy ten specjał stosować w nadmiarze.


Sos I

Składniki:

- 3 łyżki stołowe sosu rybnego;
- 3 łyżki stołowe cukru;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 1 - 2 drobno posiekane ząbki czosnku;
- 1 kopiasta łyżka stołowa drobno posiekanej świeżej kolendry;
- 1 płaska łyżka stołowa drobno posiekanej czerwonej papryczki chili.

Na wstępie jedna bardzo ważna uwaga: otóż w tym i poniższym przepisie MUSI być użyta świeża kolendra. Usiłowanie „zastąpienia” świeżej ziarenkami kolendry jest nieporozumieniem. To tak, jakby próbować zastąpić biały barszcz, barszczem czerwonym.

Przygotowanie

Do niewielkiego garnuszka wsypujemy cukier i wlewamy sos rybny. Całość na bardzo małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając łyżką do momentu, kiedy płyn nie zacznie się pienić. Wtedy przerywamy podgrzewanie i za chwilę ponownie podgrzewamy. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Powstały płyn przelewamy do kokilki, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy płyn ostygnie dodajemy pozostałe składniki. Sos wkładamy do lodówki na 30 minut, aby składniki się „przegryzły” i już jest gotowy.
Po wyjęciu z lodówki sos będzie bardzo gęsty, ale przy zetknięciu z ciepłym daniem natychmiast zmieni swoją konsystencję.

Sos II

Składniki:

- 3 łyżki stołowe sosu rybnego;
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego (rodzaj wg uznania);
- 1 kopiasta łyżka stołowa drobno posiekanej świeżej kolendry;

Przygotowanie

Sosy mieszamy ze sobą w kokilce i dodajemy kolendrę. Proste, nieprawdaż?

Na koniec słów kilka o wykorzystaniu ww. sosów. Sos nr II to dla mnie typowy sos do ryb i owoców morza, choć niektórzy moi znajomi wykorzystują go do innych dań. Sos nr I, to dla mnie w ogóle orientalny sos nr I. Poza zastosowaniem w wielu przepisach kuchni orientalnej (ryż smażony, curry, makarony, ryby, sałatki) w mojej kuchni jest podawany w charakterze tzw. sosu do maczania, także do dań z grilla np. kurzych skrzydełek lub pałeczek. W każdym razie gwarantuję, że podane sosy nawet z kostki mintaja uczynią danie godne uwagi.


Czez


P.S. Dysputę ze wspomnianym tajskim kucharzem odczułem w postaci zakwasów w ramionach... tak się nagadaliśmy!


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Tajskie sosy do ryb i nie tylko... (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 25-05-2004 o godz. 15:42:02
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Trochę Ci zazdroszczę, ze jestes taki podatny na obce kuchnie. Ja jestem ze śląska i od wieków mamy swoje regionalne potrawy. Widocznie bardzo są dobre i tajskie jedzonko, ma małą siłę przebicia na naszych stołach. Moja żona pochodzi spod Łodzi. Mieszka tutaj już od ponad 30 lat. Niestety nawet jej regionalne dania, nie bardzo pasują na naszym stole.
Nie zaprzeczam, że sosy te są smakowite. Musiałbym spróbować jakiś gdzieś na grilu w Twoim towarzystwie. Może uda nam się spotkać na jakimś zlocie i zaserwujesz nam taki sos do rybki z grila. :-)



Re: Tajskie sosy do ryb i nie tylko... (Wynik: 1)
przez sacha dnia 25-05-2004 o godz. 19:58:23
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Tajska kuchnie jest podobna do malajskiej
i jest super,ale oczywiście orginalna.W restauracjach mają do wyboru:dla bialych,medium
i standard.Dla bialych brał nie będę-a co,kozak jestem,standarta mi kelner odradzil,wziąłem medium,butelka wina białego do jednej potrawy albo wiadro wody to minimum.Czarek,chyba na WCWI ktoś pytał o dip(ale chodzilo mu chyba o kulki)podałem pzrepis na hinduski dip-spróbuj.
.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.09 sekund :: Zapytania do SQL: 56