Czy wiesz, że...
Młody sandacz w okresie odżywiania się skorupiakami zjada ich dziennie o 20% więcej niż sam waży. Po przejściu na pokarmy rybi sandacz zjada go w ilości 20% masy ciała. Kiedy osiąga zaś 35 cm - zaczyna zerować na leszczu i karpiu.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 551
 Zalogowani 0
 Wszyscy 551

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18267) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18267) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18267) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18267) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18267) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18267) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18267) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18267) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1965
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2227
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2114
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2026
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Frikadelle z ryby
Opublikował 13-04-2004 o godz. 08:00:00 Jarbas
Ryby na stół wojtass napisał

Witam wszystkich! Za oknem zimno i pada więc na ryby się nie wybieram, dlatego w tej sytuacji postanowiłem napisać dla Was przepis na kotleciki rybne (frikadelle). Mam nadzieję, że będą smakowały i wam. A oto przepis...



Potrzebne składniki:
- 1 kg mięsa ryby (już oczyszczonego)
- 3-4 większe marchewki
- 1 por
- 3 cebule
- 3 jaja
- 2 ząbki czosnku
- 10 dkg pieczarek

Sposób przyrządzenia:
Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić w półplastry, cebulę pokroić w kostkę (drobną), pieczarki pokroić drobno i czosnek również drobniusieńko. To wszystko smażymy na maśle. Kiedy już jest usmażone, dodajemy to (po ostudzeniu) do zmielonych ryb. Teraz należy dodać jajka i bułkę tartą. Następnie dodajemy przyprawy: odrobinę natki pietruszki, koper, no i oczywiście sól i pieprz do smaku. Później trzeba tylko uformować kotleciki wielkości dorodnego orzecha włoskiego, opanierować w bułce i smażyć.

Smacznego!

Wojtass


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Jarbas


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Frikadelle z ryby (Wynik: 1)
przez wels dnia 13-04-2004 o godz. 12:56:58
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Mozna to tez do zalewy octowej dac?



Re: Frikadelle z ryby (Wynik: 1)
przez Czez dnia 13-04-2004 o godz. 13:00:37
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Jestem wielkim admiratorem wszelkiego jadła z mielonego mięska oczywiście w wydaniu domowym (knajpa = przegląd tygodnia ;-)). Więc jeszcze jeden przepis do kolekcji nie zawadzi :-)

Niemniej jednak jestem dosyć mocno zaskoczony proporcjami proponowanych przez Ciebie składników. Jeżeli pominiemy jajka, to dodatki do mięsa dadzą nam ca. 60 dkg. Czyli wychodzi nam, że na 1 kg mięsa mamy 60 dkg dodatków. Nawet jeśli po podduszeniu wagowo te proporcje się zmniejszą to i tak ilość dodatków jest procentowo bardzo wysoka, a objętościowo...;-)
Nic nie piszesz o ich osączaniu, ale zakładam, że po podduszeniu je osączasz. I teraz pytanie, czy ta ilość dodatków nie wpływa na spoistość kotlecików ? Czy dla ich spoistości nie nalezy dodawać zbyt dużych ilości bułki tartej ?
I wreszcie ostatnie pytanie...co ma dawać tutaj marchew i dlaczego jest jej tak dużo ?
PS.
A i mam nadzieję, że po wymieszaniu dodatków z mięsem całość pakujesz do lodówki żeby stężała, bo tak z marszu to trudno jest formować kotleciki :-)



Re: Frikadelle z ryby (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 14-04-2004 o godz. 06:01:58
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Zgadzam się z Cezem. Marchewka musi być usunięta. Na 1 kg mięsa, nie dawałbym 3 jajek - to zupełnie spapci wszystko. Dwa żółtka ( bez białka - owszem).
Po zmieleniu ryby i odczekaniu kilku minut, na dnie miseczki pojawi się płyn. Najlepiej go odlać. Do uzyskania dobrej konsystencji całości, wsypujemy do środka bułkę tartą, która wchłania wilgoś z masy i pozwoli ją potem formować w kulki.
Czez - można z marszu to robić i nie trzeba czekać aż stężeje.
Ktoś pytał o zalewę octową - owszem nadaje się do zalewy taka gotowa zimna już kuleczka ( kulki ). Zalewa musi być o smaku łagodnym - słodko-kwaśna.
I jeszcze jedna uwaga. Surowe kulki nie koniecznie trzeba smażyć. Nadają się również do gotowania w wywarze z jarzyn. Szczególnie polecam dla tych, którzy już nie mogą jeść nic smażonego.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 64