Czy wiesz, że...
Podstawowym elementem wyposażenia łodzi wędkarskiej są:
- pasy/kamizelki ratunkowe w ilości odpowiadającej ilości ludzi na łódce;
- koła ratunkowe /z linką o średnicy 8-10 mm i długości 25 m/- łódź z napędem mechanicznym - 1
bez napędu mechanicznego - 2
- gaśnice - gdy łódź nie przekracza 10 m - gaśnica proszkowa 2 kg /1 dla silników 5-100 kW + 1 na każde następne 100 kW/

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 423
 Zalogowani 0
 Wszyscy 423

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2007
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2132
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2069
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Ryba w czosnku - cz. 2
Opublikował 10-03-2004 o godz. 09:00:00 Monk
Ryby na stół Czez napisał

Czas na drugą część opowiastki o rybie i czosnku.
Tym razem ilość czosnku użytego w podanym poniżej przepisie, zapewni Wam 100% bezpieczeństwo, w przypadku kontaktu z siedmiogrodzkim księciem Vladem D., którego personaliów ujawnić tu nie mogę, ze względu na przepisy o ochronie danych osobowych.



Uwagi odnośnie gatunku ryby i formy jej podania pozostają bez zmian w stosunku do opisywanych w tekście "Ryba w czosnku – cz.1."

Składniki:

- 2 pstrągi w całości,
- 5 - 6 główek czosnku „rozebranych” (poszczególnych ząbków nie obieramy!),
- zioła – proponuję tymianek i bazylię, lecz mogą być inne i to zarówno świeże, jak i suszone ( oregano, koper, kolendra itd.),
- sok z cytryny,
- sól i pieprz
- masło – wcześniej wyjęte z lodówki, aby było miękkie,
- kilka kromek białego pieczywa (podpieczonych a la tosty),
- kilka plasterków pomidora.

Przygotowanie:

Ryby sprawiamy i delikatnie (bardzo delikatnie!) nacinamy ukośnie po bokach.
Następnie wcieramy w nie sól, posypujemy pieprzem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Obfitą garść wybranych ziół łączymy z częścią masła tak, aby powstało swego rodzaju masełko ziołowe. Masło przez cały czas utrzymujemy w temperaturze pokojowej.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy nie obrane ząbki czosnku tak, aby dokładnie przykryły całe dno.
Wyjmujemy ryby z lodówki i smarujemy z obydwu stron cienką warstwą ziołowego masełka. Następnie układamy na czosnku i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 – 35 min. bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Pieczoną rybę skrapiamy co jakiś czas sokiem z cytryny i ewentualnie smarujemy resztką masła ziołowego.
Po upieczeniu wykładamy na talerze i przechodzimy do wykorzystania upieczonych ząbków czosnku, których taką ilość szkoda przecież ot, tak sobie, wyrzucić do śmieci. Wszystkich nie zużyjemy, ale kilka może nam dostarczyć niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Podkreślę jeszcze raz, że czosnek poddany dłuższej obróbce cieplnej w połączeniu z sokiem z cytryny traci gros ze swych walorów aromatycznych, a w wypadku tego przepisu, ząbki dodatkowo jeszcze bardzo miękną, dając się rozsmarowywać niczym masło.

A zatem bierzemy kromkę chrupiącego białego pieczywa i rozsmarowujemy na niej ząbek czosnku. Paluchami (wtedy najlepiej smakuje) sięgamy do solniczki i solimy chlebek z czosnkiem, a na koniec kładziemy plasterek pomidora. Rybę spożywamy, przegryzając takie smakowite kanapeczki.

Ponieważ po ostatnim przepisie niektórzy odgrażali się, że zakupią cały wianuszek czosnku, pozwalam sobie podać jeszcze jeden przepis na danie z czosnkiem w roli głównej, a mianowicie katalońską zupę czosnkową.

Danie to było podobno ulubioną potrawą Salvadora Dali. Było czy nie, to nie ma większego znaczenia, w każdym razie jest ono naprawdę smakowite. Wszak Dali był wyznawcą tezy „Lepiej nie jeść nic, niż jeść byle co”.

Składniki:

- bulion wołowy (w ostateczności z kostki),
- kilkanaście ząbków czosnku,
- 2 rozkłócone jajka,
- 1 kopiasta łyżka mielonej papryki czerwonej słodkiej,
- kilka kromek bagietki,
- starty ser żółty,
- oliwa z oliwek,
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz.

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy w całości ząbki czosnku.
Gdy czosnek się lekko zrumieni, wyjmujemy go łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Rondel zdejmujemy z ognia i do oliwy wsypujemy paprykę czerwoną słodką, krótko mieszamy i rozprowadzamy niewielką ilością bulionu wołowego. Dopiero potem wstawiamy z powrotem na ogień i dolewamy resztę bulionu. Ta czynność (tj. odstawienie z ognia) jest niezwykle ważna. Papryka bardzo szybko się karmelizuje i zmienia kolor na czarny. Pozostawienie papryki wrzuconej do naczynia stojącego na ogniu po prostu zepsuje nam smak potrawy.

Ząbki czosnku rozgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 15 min. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem, a następnie powoli i bardzo wąskim strumieniem wlewamy do niej jajka. Gdy jajka się zetną zupę posypujemy natką pietruszki.
Powyższe 15 min. – tj. czas, gdy zupa się gotuje – wykorzystujemy na przygotowanie czosnkowych zapiekanek.

Kromki bagietki smarujemy oliwą z roztartym czosnkiem i posypujemy startym serem. Wstawiamy tuż przed zakończeniem gotowania zupy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia.
Zapiekanki - np. po 2 szt. - kładziemy na dnie talerza i zalewamy gorącą zupą, bądź po prostu zupę nimi zagryzamy (ja tak wolę).

Po spożyciu takiego dwudaniowego obiadku teściową całujemy z dubeltówki.

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Ryba w czosnku - cz. 2 (Wynik: 1)
przez wels dnia 10-03-2004 o godz. 09:39:11
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Czez,ty masz glowe do tych przepisow.Gdzie ty sie tego wszystkiego nauczyles?
Mysle ze sobota bedzie odpowiednim dniem do przetestowania tego nowego przepisu.



Re: Ryba w czosnku - cz. 2 (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 10-03-2004 o godz. 09:49:22
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Fajny przepis na tego pstrąga. Mam pytanie. Nie obrane ząbki czosnku znajdują się w naczyniu. Na nie układasz rybę. Co stanie się z nie obranymi łupkami czosnkowymi? No i nastepne pytanie. Zaprawiasz rybę bardzo silnymi zapachowo ziołami. Na dodatek serwujesz czosnek. Biorąc pod uwagę, że taki czosnek już nie bedzie pachniał po obróbce cieplnej, zapachy ziół zaczynają atakować rybę. Po coż zatem ten czosnek na dole?. Żeby posmarować nim chlebek ?



Re: Ryba w czosnku - cz. 2 (Wynik: 1)
przez Jarpo (jarpo.64@wp.pl) dnia 10-03-2004 o godz. 10:22:42
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Czarku ty się marnujesz!!
Nie myślałeś o własnym programie kulinarnym w TV?



Re: Ryba w czosnku - cz. 2 (Wynik: 1)
przez Kuba (kuba@wcwi.net.pl) dnia 10-03-2004 o godz. 16:04:29
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Interesujace. Caly smak pstraga prawdopodobnie diabli wezma. To jest, chcialem powiedziec, czosnek...
Ogólnie mówiac, nie jestem zwolennikiem histerycznego przyprawiania ryb. Tak jak i nie toleruje bialych win o mocnym aromacie serwowanych do ryb. Ryba to ryba, broni sie sama. Chyba ze to paluszki z mintaja o smaku kraba. Ale temu tu juz nic nie pomoze.



Re: Ryba w czosnku - cz. 2 (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 11-03-2004 o godz. 14:17:22
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Już wiem jaka ryba i w jaki sposób przyrządzona będzie u mnie w niedziele na obiad.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 114