Czy wiesz, że...
LIN:
- Rekord Polski - 4,50 kg
- Złoty medal - od 2,50 kg
- Srebrny medal - od 2,00 kg
- Br±zowy medal - od 1,50 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 577
 Zalogowani 0
 Wszyscy 577

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym w±tku będę podawał wpłacone kwoty ...(18267) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że ¶więto, ¶więtem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18267) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18267) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18267) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18267) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli kto¶ chce wpłacić,, to proszę blik ...(18267) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wod±, oczywi¶cie bez wędki bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18267) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Kto¶ zapłacił, to trzeba Mu się ...(18267) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1965
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2227
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2114
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2026
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Ryba w czosnku - cz. 1
Opublikował 08-02-2004 o godz. 10:30:00 Jarbas
Ryby na stół Czez napisał

Ryba i czosnek to w zasadzie temat rzeka, także i na opasł± ksi±żkę kucharsk± by wystarczyło. Nie mam jednak zamiaru nikogo z Was zanudzać przepisami kulinarnymi. Dlatego też, postanowiłem wybrać tylko trzy moje ulubione przepisy, których podstawę stanowi rybka i czosnek. Dzisiaj pierwszy.



Wybór gatunku ryby w tym przepisie zależy od indywidualnych upodobań. Może to być płoć, szczupak, leszcz, karp itd. Ja jednak polecam w tym przypadku pstr±ga. Podane zatem poniżej proporcje składników odnosz± się do dwóch "handlowych" pstr±gów. Forma podania ryby w tym przepisie zależy wył±cznie od Waszej inwencji - mog± być płaty, dzwonka. Ja polecam serwowanie ryb w cało¶ci z łbami.

Składniki :
- 2 pstr±gi,
- 20 obranych z±bków czosnku,
- kilka plasterków obranej ze skóry cytryny,
- 0,25 l bulionu drobiowego z kostki,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- m±ka,
- tłuszcz do smażenia,
- pieprz, sól, bazylia, oregano (mog± być i inne zioła wg Waszego gustu),
- cytryna do skrapiania ryby.

Przygotowanie:
Sprawion± rybę solimy, skrapiamy cytryn± i odstawiamy do lodówki.
Do garnka wlewamy bulion i kiedy się już zagotuje dodajemy wszystkie z±bki czosnku. Cało¶ć gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min, tak aby czosnek zmiękł. Cało¶ć miksujemy lub w przypadku braku miksera z±bki czosnku rozgniatamy widelcem, a potem gotujemy jeszcze kilka minut dodaj±c przyprawy.

Ryby panierujemy w m±ce i obsmażamy na tłuszczu. Tylko obsmażamy, pamiętaj±c o tym, że póĽniej ryba będzie jeszcze pieczona. Po obsmażeniu ryby przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i okładamy plasterkami cytryny. Należy pamiętać, że dodanie zbyt dużej ilo¶ci plasterków cytryny może uczynić nasz± potrawę niejadaln± - po prostu gorzk±. Na dwa pstr±gi w zupełno¶ci wystarcza ok. 6 plasterków cytryny.

Na t± sam± patelnię, na której smażyła się ryba, dodajemy troszkę tłuszczu, a następnie wsypujemy łyżkę stołowa m±ki, któr± leciutko rumienimy i rozprowadzamy winem. Na koniec wlewamy sos bulionowo-czosnkowy i cało¶ć doprowadzamy do wrzenia.

Gor±cym sosem polewamy ułożone w naczyniu ryby, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i pieczemy ok. 15-20 min.
Ryby serwujemy z... tym co lubimy najbardziej. Ja uwielbiam to danie z makaronem orzo lub z ryżem (basmati lub ja¶minowym), a do tego suróweczk± oczywi¶cie.

Wszystkich ciężko przestraszonych ilo¶ci± czosnku używanego w tym przepisie zapewniam, że długa obróbka cieplna czosnku plus cytryna pozwol± na poruszanie się ¶rodkami komunikacji miejskiej bez narażania się na k±¶liwe uwagi. Oczywi¶cie nie proponuję spożywania tak przyrz±dzonej rybki tuż przed pierwsz± randk± z nowo poznan± osob±. Nie wolno popadać w przesadę.

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Jarbas


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Ryba w czosnku - cz. 1 (Wynik: 1)
przez Jarbas (Jarbas@hot.pl) dnia 08-02-2004 o godz. 18:57:33
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.jarbas.com.pl
Czez, nie jestem wielbicielem ryb. Jedyne jakie udaje mi się zje¶ć, to morskie. ¦ledzie w wykonaniu proponowanych przez Ciebie „szamałem, aż mi się uszy trzęsły”. My¶lę, że ten przepis również nie minie mojej kuchni ;)



Re: Ryba w czosnku - cz. 1 (Wynik: 1)
przez Brow dnia 08-02-2004 o godz. 21:00:27
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Po przeczytaniu przepisu od razu zrobiłem się głodny. Mam kilka dużych ¶wieżutkich płoci i wła¶nie się zastanawiałem jak je spożyć, tylko nie mam takiej ilo¶ci czosnku w domu, ale pobiegam po s±siadach.
Pozdrawiam i czekam na następne (przepisy).



Re: Ryba w czosnku - cz. 1 (Wynik: 1)
przez wels dnia 09-02-2004 o godz. 12:55:39
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czez pisz dalej prosze Twoje receptury.Z wielkim zainteresowaniem sledze wszystko co piszesz.Dla nie zdecydowanych moge tylko polecic,to jest naprawde bardzo dobre


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.08 sekund :: Zapytania do SQL: 64