Czy wiesz, że...
KARAŚ:
- Rekord Polski - 4,05 kg
- Złoty medal - od 1,50 kg
- Srebrny medal - od 1,20 kg
- Brązowy medal - od 1,00 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 331
 Zalogowani 1
 Wszyscy 332

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18234) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59104) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18234) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18234) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18234) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18234) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18234) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59104) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18234) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18234) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2100
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1963
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1984
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2223
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2054
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2111
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2023
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2062
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2425
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2245
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Wigilijne śledzie
Opublikował 16-12-2003 o godz. 09:19:36 Esox
Ryby na stół Czez napisał

Od razu chciałbym zastrzec, że nie mam zamiaru ingerować w menu wigilijnej wieczerzy kogokolwiek z Was. Ponieważ jednak śledzie goszczą na wigilijnych stołach w wielu domach, pozwalam sobie przedstawić dwa, jak mi się wydaje warte uwagi przepisy. Śledzie przygotowane w opisany poniżej sposób, od wielu lat są nieodłącznym "składnikiem" mojego wigilijnego (i nie tylko) menu, ciesząc podniebienie moje i moich gości.



Obydwa przedstawione poniżej przepisy zakładają proporcje składników przeznaczone na 6 płatów matjasów każdy. Matjasy powinny być oczywiście uprzednio odpowiednio przygotowane - wymoczone lub umyte (w zależności od rodzaju) pod zimna wodą, a następnie pokrojone w dzwonka.

Śledź po raz pierwszy

Przedstawiony poniżej przepis w znacznej części (mowa o składnikach) pochodzi z doskonałej książki H. Szymanderskiej - "Polska Wigilia" (Wyd. Watra, Warszawa, 1990).

Składniki:
- średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę;
- 3-4 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku;
- łyżeczka swieżo zmielonego pieprzu;
- 2-3 łyżeczki majeranku przetartego pomiędzy palcami;
- garść miękkich (wybieramy z opakowania tylko takie) rozgniecionych pomiędzy palcami jagód jałowca;
- łyżeczka startej gałki muszkatałowej;
- 2-3 liście laurowe niezbyt drobno pokruszone;
- kilkanaście papryczek piri-piri ze słoiczka (opcjonalnie);
- sok z jednej cytryny;
- olej.

Przygotowanie:
W słoiku o szerokim "wlocie" układamy warstwę śledzi (tak aby na siebie nie zachodziły) i przyprawiamy odpowiednią ilością ww. składników. Innymi słowy sypiemy szczyptę majeranku, pieprzu, gałki, dodajemy cebulę, czosnek, wrzucamy 2-3 ziarna jałowca, 2-3 papryczki, kawałek liścia laurowego i skrapiamy cytryną. Układamy nową warstwę śledzi i całą czynność powtarzamy, aż do wyczerpania śledzi i przypraw. Po ułożeniu dwóch warstw można zacząć podlewać śledzie olejem. Jeśli bowiem olej zaczniemy wlewać dopiero po napełnieniu słoika śledziami, to część przypraw "spłynie" nam na dno słoika i śledzie będą nierównomiernie przyprawione.

I jeszcze jedna uwaga, aby ułatwić sobie przyprawiane śledzi, poszczególne składniki warto wykładać na małe talerzyki (osobno!). Wtedy po daną przyprawę sięgamy łyżeczką nie brudząc sobie przy tym rąk i nie zawracając sobie głowy tym, że na przykład majeranek przykleił nam się do paluchów mokrych od układanego śledzia.

Po zakończeniu całej procedury śledzie na dwa dni odstawiamy do lodówki.

Śledź po raz drugi.

Proces przygotowanie tych śledzi jest odrobinę bardziej złożony, lecz zaręczam, że wysiłek weń włożony stokrotnie się nam opłaci. Sprawą kluczową jest tutaj przyrządzenie marynaty, a w zasadzie ocet, którego użyjemy w tej marynacie. Najlepszy byłby ocet owocowy powstały w wyniku zalania suszonych i świeżych owoców octem 10%. Problem polega na tym, że aby uzyskać taki ocet wspomniane owoce należy trzymać w zalewie co najmniej trzy miesiące. No na Wielkanoc to zdążycie, lecz o Wigilii nie ma co myśleć. Alternatywą dla tego rozwiązania jest użycie octu z domowych owowcowych marynat np. śliwek, gruszek itp. Dla Tych co przetworów nie robią, a o owocowym occie też nie słyszeli przedstawiam rozwiązanie zamienne.

Składniki marynaty:
- 1/2 szklanki octu 10%;
- 2 szklanki wody;
- 2-3 śliwki i 2-3 morele suszone (jeśli chodzi o śliwki to tylko nasze "węgierki" odymione, a nie "kalifornijki");
- trochę ziaren pieprzu, ziela angielskiego;
- liść laurowy;
- odrobina cukru;
- cała cebula;
- 2-3 ponacinane ząbki czosnku.

Marynatę gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Następnie przecedzamy, studzimy i zimną zalewamy śledzie. Zamarynowane śledzie odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy je i osuszamy na sicie.

Składniki sosu:
- 3 łyżki śmietany 22%;
- 3 łyżki majonezu;
- 1 łyżka musztardy (ja preferuję "Sarepską");
- 2 łyżki posiekanego koperku;
- 1 średniej wielkości czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę;
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę;
- 1 łyżka posiekanych kaparów;
- 1 łyżeczka soku z cytryny.

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na śledzie ułożone na półmisku. I to by było na tyle - pozostaje życzyć smacznego.

Korzystając z okazji chciałbym złożyć wszystkim Pogawędkowiczom, Ich rodzinom, i w ogóle wszystkim wędkarzom internautom serdeczne życzenia zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia.

"Śledził" Was
Czez

P.S.
Kulinarne walory śledzi nie podlegają dyskusji, ale niewielu zna również wędkarskie walory tej wspaniałej ryby. Na początku przyszłego roku postaram się opisać jak złowić śledzia podczas wakacyjnego wypadu nad Bałtyk. Wcześniej jeszcze opiszę jak zrobić samemu zestaw do połowu śledzi tzw. choinkę.


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Esox


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Wigilijne śledzie (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 16-12-2003 o godz. 09:37:31
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Widzę, że lubisz kuchmarzyć. To tak jak ja. Szczególnie dania z ryb są dla mnie zawsze atrakcją. Obym nie doczekał czasów, kiedy no kill będzie obowiązkowe. :-)



Re: Wigilijne śledzie (Wynik: 1)
przez Esox dnia 16-12-2003 o godz. 10:32:23
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Oho - czyżby powstawał mały klub miłośników kulinariów? Ja też kocham przyrządzać i jeść potrawy z ryb i nie tylko z ryb. Przepisy na śledzie wypróbuję. Osobiście zajadam się śledziami z czosnkiem, śledziami w korzennym sosie pomidorowym, śledziami z marynowanymi grzybkami i klasycznym śledziem w oliwce, z cebulką. Śledziem pod pierzynką także i śledziem w śmietanie. Nie mówiąc o świeżym, smażonym śledziku. No i masz... Dostałem ślinotoku...



Re: Wigilijne śledzie (Wynik: 1)
przez sacha dnia 16-12-2003 o godz. 11:08:55
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
O dzieki Ci Panie!!!Losos marynowany koniakiem idzie w tym roku w kat!I zwykle sledzie tez.Jak znajde pozniej troche czasu podam Wam przepis na kurczaka z rodzynkami i morelami(jadlem to w jakiejs knajpce,chyba kreolskiej czy karaibskiej)odpowiedni na swiateczny obiad.



Re: Wigilijne śledzie (Wynik: 1)
przez Jarpo dnia 17-12-2003 o godz. 07:35:47
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Tak się rozpędziłem, że zjadłem kanapki przeznaczone na pierwsze i drugie śniadanie za jednym podejściem. Wygląda na to, że dzisiaj trzecie (nieplanowane) śniadanie zjem w bufecie.



Re: Wigilijne śledzie (Wynik: 1)
przez wels dnia 17-12-2003 o godz. 12:40:00
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
To bylo SUPER.Czegos takiego szukalem.Gdyby jednak ktos podal jeszcze przepis na sledzie w sosie musztardowym i czosnkowym to moje podniebienie bylo by juz w raju.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.09 sekund :: Zapytania do SQL: 96