Czy wiesz, że...
PŁOĆ
Rekord Polski - 2,20 kg
Złoty medal - od 1,10 kg
Srebrny medal - 0,90 kg
Brązowy medal - od 0,70 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 223
 Zalogowani 0
 Wszyscy 223

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385064) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385064) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385064) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385064) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385064) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59430) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385064) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59430) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(385064) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(169) Mar 30, @ 08:46:37


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2009
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2136
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2271
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2158
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2071
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2112
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Rybna solanka (soljanka)
Opublikował 11-12-2003 o godz. 10:25:00 docio
Ryby na stół Czez napisał

Za oknem wieje, pada, ślisko, zimno - innymi słowy pogoda paskudna, przynajmniej w chwili, gdy piszę te słowa. Na taką pogodę nie ma nic lepszego (pomijam w rozważaniach płyny o zawartości ok. 40%), jak talerz gorącej, aromatycznej zupy rybnej, a w zasadzie rybnego dania jednogarnkowego. Lojalnie jednak uprzedzam, że nie jest to danie typu "fast food", nie jest przeznaczone dla osób dbających o linię, ani tym bardziej tych, którym cholesterol szkodzi.



Jaką rybę wybrać?
Odpowiedź jest prosta, każda ryba będzie dobra do solanki - zarówno słodkowodna, jak i morska. Ja jednak ze względu na porę roku oraz zakończenie sezonu wędkarskiego korzystam z dobrodziejstwa zakupu żywego karpia w sklepie rybnym. Sklepowych mrożonek, przynajmniej w tej tak zacnej zupie raczej nie polecam.

A zatem kupujemy dwa karpie ok. 1 kg każdy i filetujemy je. Filety kroimy w grubą kostkę i odstawiamy do lodówki skrapiając jedynie cytryną, zaś łby, kręgosłup i płetwy posłużą nam do gotowania tzw. smaku.

Najpierw smak.
Podstawą wielu zup rybnych jest esencjonalny wywar z małych rybek lub resztek ryb dużych, długo gotowanych wraz z różnymi dodatkami. Na przygotowanie smaku do solanki będziemy potrzebowali:
- ww. resztki z odfiletowanych karpi,
- włoszczyznę,
- dużą cebulę pokrojoną w grube plastry i obsmażoną na suchej patelni (chodzi o smażenie bez tłuszczu),
- garść czarnego pieprzu ziarnistego, ziele angielskie, łyżeczkę kminku, 2 - 3 liście laurowe.
Wszystkie ww. składniki wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 - 2 godz. Smaku nie solimy!

Czas na składniki solanki.
Potrzebne składniki to:
- wspomniane karpie pokrojone w kostkę,
- 3 - 4 średniej wielkości ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę,
- szklanka soku z ogórków,
- niepełna szklanka przecieru pomidorowego,
- 25 dag boczku wędzonego,
- 0,5 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków (gotujemy odrębnie),
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- posiekany koper,
- sól, pieprz do smaku,
- śmietana 22%,
- 1 - 2 marchewki wyjęte ze smaku i pokrojone w krążki.
W niektórych przepisach zaleca się dodanie do solanki oliwek i kaparów. Solanka to jednak zupa wschodnia, zaś oliwki i kapary kojarzą mi się przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską, której to kuchni jestem wielkim admiratorem. Innymi słowy oliwek i kaparów do solanki nie dodaję.

Finał przygotowań.
Przystępując do finalizacji naszych kulinarnych poczynań odcedzamy dokładnie smak pozostawiając w garnku esencjonalny wywar. Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, do momentu aż się zrumieni. Do boczku wlewamy przecier pomidorowy i całość dusimy do chwili, aż powstanie dość gęsta masa (innymi słowy odparowujemy nadmiar soku). Całość przekładamy do wywaru.

Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim pokrojone ogórki (ca 2 - 3 min.). Ten zabieg bardzo podkreśla smak ogórków kiszonych i stosuję go nawet podczas przygotowywania tradycyjnej zupy ogórkowej. Podduszone ogórki dodajemy do wywaru. Po opisanych wyżej czynnościach do garnka wrzucamy pokrojonego w kostkę karpia i gotujemy ok. 15 - 20 min. na wolnym ogniu. Proszę się nie obawiać, że ryba się rozpadnie. Zawarte w ogórkach i przecierze pomidorowym kwasy, zdecydowanie spowalniają "rozpadanie się" ryby.

Następnie do gotującego specjału dodajemy ziemniaki. Od tego momentu możemy zacząć przyprawianie solanki. Smakujemy więc czy solanka nie jest zbyt mało kwaśna. Jeżeli tak, ze szklanki dolewamy soku z ogórków. Należy jednak pamiętać, że solanka nie jest zupą ogórkową, ani tym bardziej pomidorową. Meritum sprawy sprowadza się tutaj do zachowania pewnych proporcji tak, aby zupa miała wyrazisty kwaskowy posmak, ale nie przypominała ogórkowej z wkładką rybną. Następnie solankę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koprem. Na koniec zabielamy śmietaną. Aha! Pamiętajcie o marchewce z wywaru!

Na zakończenie dodam, że solanka w przeciwieństwie do uchy, czy też mojej ulubionej węgierskiej halaszle, nie jest typowa zupą rybną. Bardziej znana jest w wersji z wkładką mięsną. W takim wypadku ja na przykład gotuję wywar z włoszczyzny, wieprzowiny i żeberek wieprzowych wędzonych (przyprawy pozostają bez zmian, wywar można solić). Po ugotowaniu się mięsiwa wyjmuję je z wywaru i kroję w kostkę, a potem wrzucam z powrotem do garnka. Reszta zabiegów z ogórkami, przecierem, ziemniakami itd. jest dokładnie taka sama jak w przypadku rybnej solanki. Mięsną, dodatkowo przyprawiam jednak czosnkiem, cząbrem i majerankiem, zaś zamiast ziemniaków preferuję kluski łyżką kładzione.

Zarówno rybna, jak mięsna wersja solanki może być oczywiście dowolnie modyfikowana. Elementami, których w solance nie może zabraknąć są jedynie: włoszczyzna, ogórki kiszone i wkładka mięsna lub rybna. Pozostałe składniki niezależnie od podanego wyżej przepisu proponuję dobierać według własnego gustu. Jadałem już solanki z kapustą, plasterkami salami, szynki, zabielane i niezabielane, doprawione natką pietruszki itd. Jeszcze raz natomiast przypomnę, że solanka to nie ogórkowa. Lepiej dodać mniej ogórków, a później dosmaczyć sokiem z tychże, niźli w "stachanowskim" zapale przedobrzyć.

PS. Nawiązując do wspomnianych na wstępie płynów 40%, solanka jest wielce pomocna zarówno w trakcie ich spożycia, jak i "the day after".

Gotował dla Was
Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez docio


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Rybna solanka (soljanka) (Wynik: 1)
przez Jarpo dnia 11-12-2003 o godz. 10:50:09
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Czarku dzięki za ciekawy przepis. Muszę go wypróbować, ale to dopiero w nowym sezonie z użyciem świeżych własnoręcznie złowionych ryb. Może się mylę, ale jakoś dobrze mi z tą zupą kojarzą się kawałki suma. Co ty na to? Jeśli chodzi o cholesterol to uważam, że szkodliwy jest nie tyle sam cholesterol, co strach przed nim. Pozdrawiam Jarek.



Re: Rybna solanka (soljanka) (Wynik: 1)
przez Namarie dnia 11-12-2003 o godz. 11:04:15
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ech, zjadłoby się... Tymczasem "twardym trzeba być, nie miętkim" - dzisiaj jem w pracy tylko owoc.
Ech... (wzdycham żałośnie, wbijając wzrok w malutkie jabłuszko i przełykając głośno ślinkę na myśl o tych wszystkich wkładkach)



Re: Rybna solanka (soljanka) (Wynik: 1)
przez klon dnia 11-12-2003 o godz. 11:23:52
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Czez, Znam ten przepis ale nie jako zupe rybną. Soljanka to bardzo popularna zupa w Rosji i w byłych jej republikach. Ja miałem okazję ją pierwszy raz jeść na Łotwie i bardzo mi smakowała. Bazą dla niej jest wywar mięsny z dodatkiem parówek lub pieczonego kurczaka i w takiej wersji zawsze ją do tej pory gotowałem. Ale zastosowanie ryb wydaje się ciekawą propozycją. Aha i jeszcze jedno. U naszych bratnich sąsiadów zupę podaje się w talerzu w wersji czystej, nie zaprawionej, a śmietanę w oddzielnym naczyniu i każdy sam sobie zabiela. Dlatego istone jest aby śmietana była świerza i osolona.



Re: Rybna solanka (soljanka) (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 11-12-2003 o godz. 12:54:53
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Może dlatego, że nie szwędam się po knajpkach, nie trafiłem nigdzie takiej zupy.
Zupa Twoja mnie zachwyciła ( opisem ) i chociaż nie jestem zwolennikiem zupy ogórkowej, to tutaj jak sam piszesz, ledwo co powinna trącać ogórkiem.
Zastanawiam się też nad nazwą. Dlaczego solanka?
Taka nazwa kojaży mi się z koncentratem solnym do peklowania mięsa. Gdybym w restauracji widział takie danie w menu, nigdy bym go nie zamówił. Tymczasem teraz będę musiał to spróbować. Prawdopodobnie bedę na Litwie w nowym sezonie, więc takie danie mam nadzieję trafić.



Re: Rybna solanka (soljanka) (Wynik: 1)
przez sacha dnia 11-12-2003 o godz. 22:17:03
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
2 lata temu na Krymie w kilku knajpkach próbowałem soljanki.Najlepsza była u Tatarów krymskich na Aj Petri(baraninka).Rybną jadłem w Jałcie,mięso było chyba z makreli,było niezłe.Najpodlejsza była z parówkami i jakąs kiełbasą.



Re: Rybna solanka (soljanka) (Wynik: 1)
przez Karpiarz dnia 13-12-2003 o godz. 19:03:24
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ciekawy przepis i to w sama pore przed swietami - wielkie dzieki. Z cala pewnoscia wyprobuje go - to juz chyba tradycja ze w okresie tym pojawiaja sie wlasnie takie przepisy- super.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.08 sekund :: Zapytania do SQL: 86