W klimacie europejskim samce karpia osi±gaj± dojrzało¶ć w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osi±ga 18 – 20°C. Następuje jednocze¶nie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejaj± się do pędów i li¶ci ro¶lin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 593
Zalogowani 0
Wszyscy 593
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385561) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385561) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(385561) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385561) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(385561) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(385561) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(385561) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59445) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
S± dwie faktury, każda
za rok. N ...(385561) Apr 02, @ 17:57:24
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Szczupak w porach
Opublikował 12-11-2002 o godz. 12:58:51 Zespół Redakcyjny |
linisko napisał Jesień - coraz zimniej, coraz chłodniej. Ciepłe gatki i kawa w termosie nie wystarczaj± już ciepłolubnej czę¶ci wędkarskiej braci. Kto wie, może to ostatnie chwile, żeby przed zimow± por± upolować ostatniego, tegorocznego szczupaka? Dla tych, którzy ceni± sobie nie tylko smak póĽnojesiennych łowów, ale również smak własnoręcznie przyrz±dzonego „zębatego”, mamy kolejny przepis, tym razem na szczupaka w porach...
W celu „uporowania” szczupaka należy:
1. złowić szczupaka,
2. sprawić go i wyfiletować,
3. filety obtoczyć w m±ce i usmażyć na patelni,
w międzyczasie:
4. pokroić pora w plasterki,
5. zetrzeć na tarce żółty ser,
6. ¶mietanę wymieszać z jajkiem,
po czym:
7. usmażone filety szczupaka włożyć do wysmarowanej oliw± brytfanki,
8. równomiernie obłożyć je plasterkami pora,
9. posypać żółtym serem,
10. cało¶ć zalać ¶mietan± z jajkiem i zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 20 minut.
I w ten oto sposób stajemy się posiadaczem szczupaka w porach. Smacznego.
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Szczupak w porach (Wynik: 1) przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 12-11-2002 o godz. 13:27:04 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Widzę, że nowy kuchmistrz zawitał do nas. Danie wyglada na apetyczne. Rozumię, że filety powinne być jeszcze gor±ce po zalaniu ¶mietan± i tak włożone do piekarnika. Je¶li się mylę - popraw mnię. Kompozycja smakowa- głównie i por i ¶mietana- chyba słodka - powinna być udana. |
|
|
Re: Szczupak w porach (Wynik: 1) przez czarny dnia 08-01-2003 o godz. 21:33:27 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | hhhhhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmmmmm pycha zrobie jak zlowie szczupłego chyba to dopiero bedzie na wiosne |
|
|
Re: Szczupak w porach (Wynik: 1) przez sandalista dnia 29-05-2003 o godz. 13:32:52 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | koniecznie spróbuję tego samego, ale ... z sandałem lub okoniem, a może nawet pory zast±pię pieczarkami i na górę koniecznie seler naciowy albo pietrucha, mniaaaam |
|
|
|