Czy wiesz, że...
Znalezione na terenach Polski pierwsze błystki należy datować na wczesne ¶redniowiecze. Z uwagi na korozję wykonywano je z metali kolorowych.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 5
 Zalogowani 0
 Wszyscy 5

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
lecek: W uzupełnieniu Wrocek na kanale. ...(447) Sep 18, @ 10:02:39

mario_z: Dzisiaj z córk± Natalk± ponownie odwiedzili¶my łowisko w Jedlance ...(447) Sep 16, @ 21:27:09

lecek: Niestety, mój bolek był najmniejszy. 89 miejsce. Gdybym zapun ...(447) Sep 13, @ 09:14:11

lecek: No tak, to my sie nigdy nie stykniemy. ...(447) Sep 12, @ 18:32:15

the_animal: We Wrocku był też Dzepetto i Banio - jakie¶ tam 20ste które¶ miej ...(447) Sep 12, @ 17:04:01

mario_z: No cóż... powiedziałbym, że sytuacja typowa... gdzie Ty tam zwy ...(205) Sep 12, @ 16:16:05

mario_z: Nie jest tak Ľle [quote:98cad1fcd9="lec ek"]Zaliczyłem ...(447) Sep 12, @ 16:10:05

lecek: Super skuteczny k ...(205) Sep 12, @ 13:58:43

lecek: Zaliczyłem w ostatni weekend Street Fishing we Wrocku. Edycja 24 ...(447) Sep 12, @ 13:54:51

lecek: Jak zawsze kolo dał z siebie co mógł. I zwin±ł nagrody. Pewnie ni ...(447) Sep 12, @ 13:49:03


Artykuły komentowali
farti w ''Znowu Ta Szwecja'': Przegl±dałem 3x zdjęcia , czego¶ mi brakowało. Po prostu zabrakło na nich mo...
darogryf w ''Znowu Ta Szwecja'': Krzysiu wielu schowało się pod blatem. i do kraju nie wrócili.
Darek w ''Znowu Ta Szwecja'': Gratuluję udanej wyprawy, tym bardziej że w tym roku Szwecja nie darzy rybam...
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Tyko dla swoich, Kamil, tylko dla swoich... :-)
Tiur w ''Znowu Ta Szwecja'': a co to za skrót nad "nickami"??
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jak miałe¶ dostać jak Cię nie było? Należy Ci się koszulka ale drogo wychodz...
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Nie byłbym rzepem gdybym nie spytał dlaczego ja nie mam takiej koszulki tylk...
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Oprócz wspomnień jeszcze jest schodz±ca tu i tam skóra i br±zowe plamy na s...
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Rób plany, maj już niedługo :)
wlodek w ''Znowu Ta Szwecja'': I nam ta "pi±ta" się podoba! :)

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 246
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 173
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 209
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 374
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 255
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 287
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 245
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 289
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 586
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 457
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Na bezrybiu - może... żabka?
Opublikował 29-09-2003 o godz. 23:10:00 monk
Ryby na stół Old_rysiu napisał
Aż dziw bierze, że dot±d nikt nie opisał sposobu przygotowania specjału kuchni francuskiej, jakim jest żaba. A przecież odwiedzaj± nasz portal Polacy z niemal całego ¶wiata. Żaba - obok ryb - jest towarzyszem prawie wszystkich naszych wędkarskich wypraw. Wyj±tek stanowi± jednak wody francuskie i ten fakt już dzisiaj mnie nie dziwi. Goszcz±c u mojej kuzynki w Dijon, miałem okazję podgl±dać sposób przygotowania żabki. Jest on w sumie bardzo prosty, a możliwo¶ć zakupu "produktu" w naszych marketach, zdopingowała mnie do pokazania Wam całej procedury przyrz±dzenia tego rarytasu.



Żabka po francusku.
Dowolna ilo¶ć żabek mrożonych sprawionych i opakowanych (każda osobno)
¦wieża natka pietruszki
Z±bek czosnku
Mleko
M±ka
Sól
Olej i margaryna
Żabki rozmrażamy i wyjmujemy z torebek foliowych.



Do miseczki nalewamy słodkiego mleka.


Na talerzyk sypiemy m±kę pszenn±.


Każd± żabkę z osobna zamaczamy w mleku i obtaczamy m±k±.


Układamy je na półmisku zwaracaj±c uwagę, aby nie leżały jedna na drugiej.


Umyt± natkę pietruszki i z±bek czosnku...


...miksujemy w młynku.


Na gor±cy tłuszcz - oliwę i margarynę - układamy sprawione żabki.


Podpiekamy je na złocisty kolor i posypujemy rozdrobnion± natk± pietruszki, wymieszan± z czosnkiem.


Przyrumienione żabki obracamy na drug± stronę i obsypujemy natk±.


Gotowe żabki układamy na talerzu, solimy do smaku, nalewamy do dużego kielicha burgundzkiego piwa, ¶wieżutkie pieczywo smarujemy ¶wieżym masełkiem i układamy obok żabek.


A teraz... Pozostaje tylko delektowanie się smakiem.
Warto¶ci smakowe potwierdzić Wam może nasz Kolega Roj, który jako pierwszy zasiadł do zastawy.


Żabki podaje się też jako przystawkę do drinków na bardzo uroczystych kolacjach, które obfituj± w ogromne ilo¶ci przystawek.


Nie trzeba już jechać do Francji. Ruszajcie do marketów!

Smacznego życzy
Old_rysiu


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez PiECIA dnia 29-09-2003 o godz. 23:56:08
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ha, jadłem! Mało tego, kiedy¶ zostałem zaproszony przez znajomego szefa kuchni wietnamskiej na zaplecze jego restauracji i tam serwowano mi rzeczy, od których włos nie jednemu by się zjeżył na głowie (na przykład oczy jakiego¶ gada).Uprzedzę, że żadnych zwierz±t uważanych w Polsce za domowe nie podano. Co do żab, oprócz podobnie przyrz±dzonych do tych tu, jadłem zupę z nich, pływał w talerzu ,obok żabich kończyn, bambus i inne zielsko nie znanego mi pochodzenia ;-) Przeżyłem tamten wieczór jak i następne 24h bez żadnych rewolucji "cielesnych", ale nie powtórzył bym chyba biesiady. Wtedy nie mogłem odmówić.



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 30-09-2003 o godz. 09:40:55
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Wygl±daj± wybornie. Mam jednak zapytanie. Czy solimy dopiero na końcu? Wcze¶niej nic?



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez wookiee dnia 30-09-2003 o godz. 13:30:26
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
W±tpie aby te "smakołyki" mozna było spotkać w naszych supermarketach. Ale będe musiał sie tam wybrac i dokładnie poszukać. Tylko poszukać, bo raczej nie skusze sie na skosztowanie żabki czy innego płaza :)



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 0)
przez Anonim dnia 30-09-2003 o godz. 13:41:27
Ciekawe czemu Roj ma tak± dziwn± mine jak trzyma t± żabke???????



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez Karpiarz dnia 30-09-2003 o godz. 21:33:01
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Fajnie ze podeslales nam ten przepis na zabie udka, zawsze sie zastanawialem jak sie je przyzadza - z cala pewnoscia teraz je sobie kupie i przyzadze w podobny sposob jak nam podales. Zastanawiam sie tylko dlaczego nalezy solic na koncu??? Czy te zabki twrdna tak jak wytroba jak sie je wczesniej posoli? Tak czy siak beda tez popieprzone swierzo zmielonym pieprzem.



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 01-10-2003 o godz. 21:37:48
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie wiem czy sie wstydzic czy byc z siebie dumny ze przez dziewiec lat pobytu,opieralem sie temu kulinarnemu bestselerowi.Byc moze jest to zasluga mojej kochanej polowicy,bo to ona zawiaduje kuchnia.Do tego specjalu odnosi sie mimo wszystko sceptycznie.
Bardziej od zab przekonuja mnie"fruits de mer"- owoce morza.Choc i tu lepiej jest zamknac oczy przed spozyciem co niektorych stworow.
Jednak wartosci smakowe tych ostatnich moga zaskoczyc najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Pomimo wszystko wole smazonego okonia...od pieczonej zabki.
Pozdrawiam.Robert67.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.05 sekund :: Zapytania do SQL: 115