Czy wiesz, że...
W bardzo czystej morskiej wodzie promienie ¶wietlne docieraj± na głęboko¶ć 1100 m, a ¶wiatło księżyca w pełni rozja¶nia wodę do głęboko¶ci 600 m.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 5
 Zalogowani 0
 Wszyscy 5

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
farti: Wszystko ładnie, a gdzie foty ;question ...(4490) May 21, @ 22:56:22

wlodek: Połowiłem na ile zdrowia starczyło! Szkoda, że mnie "połamało". A ...(4490) May 21, @ 22:17:47

Tiur: Potwierdzam słowa Krzysztofa, że było mega pod każdym względem. P ...(4490) May 21, @ 12:58:40

krzysztofCz: No cóż, Beloniada, Beloniada i... po Beloniadzie Pogoda ...(4490) May 21, @ 11:15:24

mario_z: Krzysiu nie ma znowu tego aż tyle bym nie mógł tego policzyć a na ...(1705) May 16, @ 19:14:39

krzysztofCz: Tych mistrzowskich tytułów to już chyba nie zliczysz, a belona je ...(1705) May 16, @ 16:29:45

mario_z: Zazdroszczę [/quote:5fabe 44916] To przyjedĽ na Beloniadę na ...(1705) May 15, @ 15:05:02

krzysztofCz: Będziesz miał okazję podrzucić im ładowarkę ...(1705) May 15, @ 07:46:39

Tiur: Bateria padła 2 dni temu ...(1705) May 14, @ 20:37:44

krzysztofCz: Tiurek, Ty jeszcze masz dodatkowo poł±czenie telefoniczne z belon ...(1705) May 14, @ 20:31:58


Artykuły komentowali
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...
farti w ''Znowu Ta Szwecja'': Nie mówię nie, dajcie znać wcze¶niej. Ale z drugiej strony obiecać tak na 10...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': Się zapisujta chłopy na wyjazd 2018 i jedĽta z nami! :) Będzie więcej gęb do...
Monk w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦więte słowa Farti. Zacne towarzystwo, piękne widoki, rybna woda. Ech = gdzi...
farti w ''Znowu Ta Szwecja'': Przegl±dałem 3x zdjęcia , czego¶ mi brakowało. Po prostu zabrakło na nich mo...
darogryf w ''Znowu Ta Szwecja'': Krzysiu wielu schowało się pod blatem. i do kraju nie wrócili.
Darek w ''Znowu Ta Szwecja'': Gratuluję udanej wyprawy, tym bardziej że w tym roku Szwecja nie darzy rybam...
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Tyko dla swoich, Kamil, tylko dla swoich... :-)

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 444
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 369
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 407
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 569
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 451
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 480
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 445
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 486
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 779
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 649
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Na bezrybiu - może... żabka?
Opublikował 29-09-2003 o godz. 23:10:00 monk
Ryby na stół Old_rysiu napisał
Aż dziw bierze, że dot±d nikt nie opisał sposobu przygotowania specjału kuchni francuskiej, jakim jest żaba. A przecież odwiedzaj± nasz portal Polacy z niemal całego ¶wiata. Żaba - obok ryb - jest towarzyszem prawie wszystkich naszych wędkarskich wypraw. Wyj±tek stanowi± jednak wody francuskie i ten fakt już dzisiaj mnie nie dziwi. Goszcz±c u mojej kuzynki w Dijon, miałem okazję podgl±dać sposób przygotowania żabki. Jest on w sumie bardzo prosty, a możliwo¶ć zakupu "produktu" w naszych marketach, zdopingowała mnie do pokazania Wam całej procedury przyrz±dzenia tego rarytasu.



Żabka po francusku.
Dowolna ilo¶ć żabek mrożonych sprawionych i opakowanych (każda osobno)
¦wieża natka pietruszki
Z±bek czosnku
Mleko
M±ka
Sól
Olej i margaryna
Żabki rozmrażamy i wyjmujemy z torebek foliowych.



Do miseczki nalewamy słodkiego mleka.


Na talerzyk sypiemy m±kę pszenn±.


Każd± żabkę z osobna zamaczamy w mleku i obtaczamy m±k±.


Układamy je na półmisku zwaracaj±c uwagę, aby nie leżały jedna na drugiej.


Umyt± natkę pietruszki i z±bek czosnku...


...miksujemy w młynku.


Na gor±cy tłuszcz - oliwę i margarynę - układamy sprawione żabki.


Podpiekamy je na złocisty kolor i posypujemy rozdrobnion± natk± pietruszki, wymieszan± z czosnkiem.


Przyrumienione żabki obracamy na drug± stronę i obsypujemy natk±.


Gotowe żabki układamy na talerzu, solimy do smaku, nalewamy do dużego kielicha burgundzkiego piwa, ¶wieżutkie pieczywo smarujemy ¶wieżym masełkiem i układamy obok żabek.


A teraz... Pozostaje tylko delektowanie się smakiem.
Warto¶ci smakowe potwierdzić Wam może nasz Kolega Roj, który jako pierwszy zasiadł do zastawy.


Żabki podaje się też jako przystawkę do drinków na bardzo uroczystych kolacjach, które obfituj± w ogromne ilo¶ci przystawek.


Nie trzeba już jechać do Francji. Ruszajcie do marketów!

Smacznego życzy
Old_rysiu


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez PiECIA dnia 29-09-2003 o godz. 23:56:08
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ha, jadłem! Mało tego, kiedy¶ zostałem zaproszony przez znajomego szefa kuchni wietnamskiej na zaplecze jego restauracji i tam serwowano mi rzeczy, od których włos nie jednemu by się zjeżył na głowie (na przykład oczy jakiego¶ gada).Uprzedzę, że żadnych zwierz±t uważanych w Polsce za domowe nie podano. Co do żab, oprócz podobnie przyrz±dzonych do tych tu, jadłem zupę z nich, pływał w talerzu ,obok żabich kończyn, bambus i inne zielsko nie znanego mi pochodzenia ;-) Przeżyłem tamten wieczór jak i następne 24h bez żadnych rewolucji "cielesnych", ale nie powtórzył bym chyba biesiady. Wtedy nie mogłem odmówić.



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 30-09-2003 o godz. 09:40:55
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Wygl±daj± wybornie. Mam jednak zapytanie. Czy solimy dopiero na końcu? Wcze¶niej nic?



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez wookiee dnia 30-09-2003 o godz. 13:30:26
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
W±tpie aby te "smakołyki" mozna było spotkać w naszych supermarketach. Ale będe musiał sie tam wybrac i dokładnie poszukać. Tylko poszukać, bo raczej nie skusze sie na skosztowanie żabki czy innego płaza :)



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 0)
przez Anonim dnia 30-09-2003 o godz. 13:41:27
Ciekawe czemu Roj ma tak± dziwn± mine jak trzyma t± żabke???????



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez Karpiarz dnia 30-09-2003 o godz. 21:33:01
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Fajnie ze podeslales nam ten przepis na zabie udka, zawsze sie zastanawialem jak sie je przyzadza - z cala pewnoscia teraz je sobie kupie i przyzadze w podobny sposob jak nam podales. Zastanawiam sie tylko dlaczego nalezy solic na koncu??? Czy te zabki twrdna tak jak wytroba jak sie je wczesniej posoli? Tak czy siak beda tez popieprzone swierzo zmielonym pieprzem.



Re: Na bezrybiu - może... żabka? (Wynik: 1)
przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 01-10-2003 o godz. 21:37:48
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie wiem czy sie wstydzic czy byc z siebie dumny ze przez dziewiec lat pobytu,opieralem sie temu kulinarnemu bestselerowi.Byc moze jest to zasluga mojej kochanej polowicy,bo to ona zawiaduje kuchnia.Do tego specjalu odnosi sie mimo wszystko sceptycznie.
Bardziej od zab przekonuja mnie"fruits de mer"- owoce morza.Choc i tu lepiej jest zamknac oczy przed spozyciem co niektorych stworow.
Jednak wartosci smakowe tych ostatnich moga zaskoczyc najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Pomimo wszystko wole smazonego okonia...od pieczonej zabki.
Pozdrawiam.Robert67.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.18 sekund :: Zapytania do SQL: 115