Kajko napisał
Lucek zapytał:
Jakich warunków do tarła potrzebuje lipień? Pytam, bo w jednej z krakowskich rzeczek jest trochę tej pięknej ryby i zastanawiam się, czy pochodzi ona wył±cznie z zarybień. Chodzi mi tu o substrat, temp wody itp.
Kajko:
Lipień, jak każda inna ryba, potrzebuje specyficznych dla siebie warunków, aby przyst±pić do tarła. Wszystkie te warunki spełniaj± wody znajduj±ce się w krainie lipienia. Kraina ta charakteryzuje się przede wszystkim spadkiem wody, który mie¶ci się w granicach 7,5-1,5 %o (spadek wody przeliczamy w metrach na km długo¶ci rzeki) oraz maksymalna temperatur± wody – 16 oC (latem).
Co do substratu, czyli podłoża, powinno być ono żwirowate, jednak nie kamieniste. ¦rednica żwiru musi umożliwić samicy lipienia wprowadzenie ikry 3 do 5 cm w gł±b podłoża. Lipienie przystępuj± do tarła już przy temp wody ok. 4-5oC, jednak za optymaln± temperaturę uznaje się ok. 10oC. To tyle w kwestii warunków, jakich lipień potrzebuje do tarła.
Lipień jest ryb± wrażliw± na zanieczyszczenie ¶rodowiska i już niewielkie zmiany w składzie chemicznym wody lub ilo¶ci rozpuszczonego tlenu mog± spowodować wycofanie się ryb ze stanowisk lub w skrajnych przypadkach ich ¶nięcie. Dla porównania można wzi±ć pstr±gi, które s± bardziej odporne od lipieni na takie zmiany.
Pod±żaj±c tym tropem ikra i narybek lipienia s± jeszcze bardziej wrażliwe na niekorzystne warunki ¶rodowiskowe, więc przypuszczam, że czę¶ć populacji z podkrakowskich rzeczek jest zasilana tym gatunkiem poprzez zarybienia, mimo iż warunki widoczne gołym okiem mog± sugerować, że miejsca na tarliska s± dobre. Pozostaje jednak problem wody. Drug± spraw± może być duża presja wędkarska i konieczno¶ć wpuszczania narybku z hodowli w celu wsparcia populacji samoistnej.
Na sam koniec proponuję zasięgn±ć wiadomo¶ci w kołach PZW opiekuj±cych się dan± zlewni±. Powinni udzielić odpowiedzi na nurtuj±ce Cię pytania. (Moja wiara w ludzi z PZW jest niezłomna).