Kajko napisał
Zabrze zapytał:
Chciałbym zarybić szczupakiem mały staw, w którym występuje bardzo duża ilo¶ć drobnicy. Jakiego rodzaju najlepiej wpu¶cić szczupaka? Czy należy wpu¶cić mały narybek, czy też kroczka, czy nie ma to żadnej różnicy? W tym stawie występuj± nieliczne okazy szczupaka, czy może to co¶ zagrozić małemu szczupakowi?
Kajko:
Mały staw to pojęcie względne, więc podam Ci tylko takie informacje, jakie mog± okazać się przydatne. Osobi¶cie uważam, że do małych zbiorników powinno wpuszczać się narybek jesienny, już podchowany. Powodów jest parę…
Po pierwsze - narybek szczupaka w mocno już zarybionym stawie może stać się pokarmem nie tylko dorosłych szczupaków, u których kanibalizm jest bardzo często spotykany, ale i innych ryb jak i owadów.
Po drugie - podro¶nięte szczupaczki będ± miały wrogów jedynie w¶ród dorosłych osobników tego samego gatunku.
Po trzecie - przy podro¶niętym materiale zarybieniowym popełnisz najmniejsz± ilo¶ć błędów, a te, które popełnisz, będ± wybaczone przez silniejsze od narybku podro¶nięte szczupaczki.
Napisałe¶, że w Twoim stawie jest bardzo duża ilo¶ć drobnicy, czyli potencjalnego pokarmu szczupaka. S±dzę więc, że ta woda należy do wód żyznych, obfituj±cych w pokarm zarówno dla białej ryby jak i dla drapieżników. W takich wodach stanowiska szczupaka przy linii brzegowej okre¶la się na 5-8 m. Co znaczy, że np. co 7,5 m wzdłuż brzegu, gdzie¶ w wodzie czai się szczupak. Je¶li więc Twoja woda jest żyzna lub raczej rybna, to proponuję zastosowanie wła¶nie takiego schematu.
W przypadku, gdy posiadasz naprawdę mały staw, taki np. 20x20 m, proponuję dodatkowo zarybienie akwenu już podro¶niętym szczupakiem, nawet takim w okolicach 35 cm. Warto zawrócić sobie głowę i „skombinować” 15 podro¶niętych szczupaków, choć nie będzie to proste. Jeżeli jednak nie uda ci się pozyskać takich szczupaków, postaraj się o narybek jesienny, z którym nie powinno być kłopotu.
Nie znam wymiarów Twojego stawu, więc trudno mi co¶ powiedzieć o obsadzie. Może pomocna będzie Ci wiadomo¶ć, że na 1 ha jeziora powinno przypadać 50-70 szt. szczupaka. To tyle. A skoro jesień za pasem, proponuję wzi±ć się ¶miało do roboty. Powodzenia.