Ruki napisał
Danie, które chciałbym dzisiaj Wam przedstawić, jest do¶ć proste w przygotowaniu i jednocze¶nie bardzo smaczne. O tym, że zdrowe i pożywne, nie ma chyba potrzeby pisać. Wszak ryba to ryba, a nie jakie¶ tam parówki...
Składniki:
- 80 dkg dorsza (wypatroszony, pozbawiony głowy) lub 1 kg innej ryby,
- sól,
- kwasek cytrynowy,
- 4 dkg tłuszczu,
- majonez wyborowy.
Przygotowanie:
Dorsza ogolić, usun±ć błonę z jamy brzusznej, opłukać, osolić, skropić kwaskiem cytrynowym. Ułożyć na posmarowanym, ognioodpornym półmisku, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 15 minut.
Podlewać utworzonym sosem. Wyparowany sos uzupełniać wod±. Podpieczona rybę zalać majonezem. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut i zapiec. Podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekała, przybrać zielenin±.
Życzę smacznego.
Ruki