Przeciętna długo¶ć życia wybranych gatunków ryb: sum 60 lat, piskorz 20 lat, sandacz 15 lat, leszcz 14 lat, szczupak 10 lat, okoń 10 lat, węgorz 50 lat, jesiotrowate 100 lat.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 339
Zalogowani 0
Wszyscy 339
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym w±tku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18224) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że ¶więto,
¶więtem ...(59104) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18224) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18224) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18224) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18224) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli kto¶ chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18224) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wod±,
oczywi¶cie bez wędki
bym n ...(59104) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18224) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Kto¶
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18224) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Rybka w folii
Opublikował 06-05-2003 o godz. 20:00:00 Zespół Redakcyjny |
torque napisał Przepis, który przedstawiam, to jeden z najbardziej uniwersalnych przepisów jakie znam. Składniki s± łatwo dostępne, wykonanie banalnie proste, za¶ główn± zalet± dania jest to, że przygotować je można w domu, na działce a nawet nad sam± wod± po zakończonym łowieniu.
Składniki:
1. Ryby: najlepsze s± okonie około 20 cm b±dĽ tej samej wielko¶ci płotki, może też być filecik lub kostka z rybki morskiej (polecam mintaja),
2. Warzywa: marchewka, pietruszka (korzeń i nać) , seler, cebulka,
3. Przyprawy: sól czosnkowa, czerwony delikat, pieprz, tymianek, mięta.
Potrzebujemy też folię żaroodporn±
Wykonanie:
Jeżeli dysponujemy płotk± lub okoniem, to sprawiamy rybki - odcinamy płetwy i łby; jeżeli za¶ rybk± morsk±, to wyjmujemy j± z zamrażalnika. Warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki, natkę pietruszki rozrywamy na mniejsze kawałeczki. Rybki posypujemy przyprawami (z dwóch stron) pamiętaj±c o przyprawieniu brzuszków okoniom i płotkom, warzywa wkładamy do ¶rodka tuszek, b±dĽ układamy na filetach. Tak przygotowane ryby zawijamy szczelnie w folię i odstawiamy na godzinę . Filetów ryb morskich nie trzeba wcze¶niej rozmrażać.
Po godzinie bierzemy rybki i.....
- Będ±c w domu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza,
- Będ±c na działce układamy na grillu,
- Będ±c nad wod± wkładamy w żar ogniska (w tym wypadku proponuje dwie warstwy folii).
Osoby nie przepadaj±ce za typowo duszonymi rybami mog± nakłuć folię po 10 min.
Po 15 min danie jest gotowe.
Danie dobrze smakuje z wiosenn± sałatk± wykonan± z sałaty, rzodkiewki, pomidora, ogórka, szczypiorku z dodatkiem chudej ¶mietany b±dĽ jogurtu naturalnego.
Do picia do duszonych ryb polecam lekkie białe wino:
- Libefraumilch (Bawarskie),
- Kalugierska Izba (Bułgarskie).
Smacznego
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Rybka w folii (Wynik: 1) przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 07-05-2003 o godz. 15:38:02 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Przepis ten znany własnie z prostoty wykonania. Ja za¶ polecam do tego dania piwo. Wybór ryb jest istotny. Skoro już przemęczyłe¶ skrobanie okonia ( a mam leszy sposób bez roboty, znany już wszystkim zlotowcom ) , to jak najbardziej. Mało atrakcyjna ryba w tym daniu to taka, która posiada sporo o¶ci. Jestem propagatorem - kazda rybka ma swój przepis. Wtedy rybki s± smaczne - nawet jazgarki :-) |
|
|
|