Czy wiesz, że...
Znalezione na terenach Polski pierwsze błystki należy datować na wczesne średniowiecze. Z uwagi na korozję wykonywano je z metali kolorowych.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 338
 Zalogowani 0
 Wszyscy 338

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2007
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2132
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2100
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2069
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2473
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2291
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Lin już tuż, tuż - przygotowanie
Opublikował 08-04-2003 o godz. 12:02:59 Zespół Redakcyjny
Spławik i grunt Old_rysiu napisał

Wiosna za pasem. Wędziska wyczyszczone, kołowrotki wysmarowane i tylko pozostaje czekać, aż ruszy się lin.
Nie będę Wam pisał, jak wygląda ta ryba. Wszyscy ją znają. Jednak dla niejednego jest to ryba – marzenie. Aby jednak skutecznie ją łowić, trzeba poświęcić jej więcej czasu. Mało tego, trzeba być systematycznym. Ale po kolei...

Oczekiwanie

Lody szybko topnieją, słonko zaczyna ostro przygrzewać. W domu nie można wytrzymać i człowieka aż rwie nad wodę. Można złapać za bacika, posiedzieć i połowić płoteczki. Można zaczaić się na leszcza, nawet na wczesnowiosenne karpie.

Jeśli chcecie zająć się linem, proponuję zacząć od spacerów wokół wody z wędką spławikową i mierzenia głębokości. Szukamy rozległych płycizn, najlepiej na północnym brzegu. Im większa łacha płycizny, tym lepiej. Omijamy łachy piaszczyste i kamieniste. Może się zdarzyć, że na północnym brzegu takich nie ma. Szukamy więc na wschodnim i zachodnim. Południowy brzeg, wybieramy wtedy, gdy nie ma płycizn na innych.

Łagodne zwiększanie głębokości do 1 m w odległości 20 metrów od brzegu, to już miejsce godne uwagi. Absolutnie nie wybieramy miejsca, gdzie wzdłuż brzegu jest główny ciąg komunikacyjny wędkarzy.

Mamy namierzone miejsca. Teraz już bez wędek przychodzimy na obserwację. Ważne jest, aby woda - dotychczas krystaliczna po zimie - zaczęła tracić przejrzystość. Spowodowane to może być dwoma czynnikami: falowaniem wody w kierunku brzegu lub ryciem dna przez ryby. Obydwa czynniki są godne uwagi i obydwa powinny wpłynąć na wybór łowiska.

Falowanie i podnoszenie osadów z dna nie gwarantuje pobytu tu ryb. Może być jeszcze za wcześnie na nie. Po falowaniu woda szybko się klaruje, po rozpoczęciu żerowania - woda utrzymuje już swój zmącony stan. Jeśli wyśledzimy takie miejsca, a nie były one nęcone, to już mamy zalążek sukcesu. Zbyt wczesne podanie zanęty i nie zjedzenie jej spowoduje skuteczne zepsucie takiego miejsca.

W literaturze podano, że temperatura wody od +11 stopni Celsjusza gwarantuje żerowanie linów. To prawda, ale kto z nas będzie ją mierzył? Zamiast tego wystarczy uważna obserwacja wody.

Przygotowanie łowiska.

Mamy już łowisko rokujące nadzieję. Teraz trzeba popatrzeć, jak wygląda to na miejscu, czyli tam, gdzie spodziewamy się linów. Należy dokładnie poprzeciagać haczykiem cały planowany rejon łowienia, urywając niejeden haczyk i właśnie w ten sposób, jak echosondą, rozpoznać łowisko. Wiemy już, gdzie zagłębienia dna, krzaczki, wysokie trawy i inne szczegóły. Informacje te bardzo się przydają podczas łowienia.

Stanowisko wybieramy tak, aby nasza sylwetka możliwie dobrze wtapiała się w tło brzegowe. Całe nasze stanowisko musi być w jednym miejscu, aby siedząc na stołeczku można było sięgnąć do siatki w wodzie, sięgnąć do wody po rybę, mieć w pobliżu przynęty i co najważniejsze - sucho pod nogami.

Zaczynamy nęcić

Na początek nie można zbytnio szaleć. Najlepiej podawać zanętę bardzo drobną (najtańsza nęta w sklepie wędkarskim ), dodając do niej sporo czerwonych i białych robaczków. Nie zapominajmy o tym, że zależy nam na linach. Do zanęty dodajemy więc kozieradkę. Na 1 kg suchej zanęty zaledwie 20 g kozieradki.

Przez pierwsze dwa dni nęcimy tylko tą zanętą (około 2 kg wystarczy). Najważniejsze, żeby nęcić godzinę przed świtem, kiedy jeszcze jest ciemno. Musicie więc mieć wyrobioną siłę wyrzutu kuli zanętowej, które muszą jak najbliżej siebie lądować w wodzie. Wierzcie mi, że po ciemku jest to bardzo trudne i na dodatek szacowana odległość rzutu jest zupełnie różna od tej podczas dnia. Zostawiamy zatem na początek dwie kule i jak tylko się rozjaśni, z zamkniętymi oczami staramy się je podać w to samo miejsce. Po wpadnięciu kuli niejeden się zdziwi, gdzie te one faktycznie poleciały.

Teraz już wiemy, jak daleko będziemy łowić. Po dwóch dniach zwiększamy dawkę zanęty i trochę ją zmieniamy. Dodajemy ziarna tłuczonej, surowej kukurydzy, mielone biszkopty i coco-belge. Osobiście dodaję też otręby pszenne. Ilości składników bazy może być różna i zależna od zasobności portfela. Ważne jest, aby na kilogram zanęty dodawać ciągle 20 g kozieradki.

Trzeciego dnia wrzucamy już 3 kg zanęty. Jak zwykle godzinę przed świtem. Już po pół godzinie powinno być widać oznaki życia w wodzie: spławianie ryb - głównie karasi. Jeżeli do świtu i nawet godzinę po nim nie zobaczymy na wodzie znaku życia, nie będą wydobywały się bąbelki, znaczy to, że źle wybraliśmy łowisko. Zaczynamy wówczas od nowa w innym miejscu, albo czekamy jeszcze tydzień, wstrzymując się z zanęcaniem.

I tak oto po 5 dniach nęcenia łowisko jest gotowe do wędkowania.

Old_rysiu


 
Pokrewne linki
· Więcej o Spławik i grunt
· Napisane przez Zespół Redakcyjny


Najczęœciej czytany artykuł o Spławik i grunt:
Przepływanka - temat rzeka


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Lin już tuż, tuż - przygotowanie (Wynik: 1)
przez kajko (paprosz@wp.pl) dnia 08-04-2003 o godz. 13:30:37
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Szczerze mówiąc na słowa old_rysia czekałem całą zimę.
Wędkarz ze mnie taki sobie a chciałem iść w ślady mojego dziadka z kozieradką pod rękę.
Nadarzyła mi sie okazja, że będę miał do dyspozycji dwa porządne łowiska z jednego pomostu. Jest tam niestety nieco głębiej niz metr (około 2 m), ale za to jest bardzo dużo kapelonów i muliste dno. Zdarzało sie, że łowiłem tam liny ale jako przyłów do karpia. Pechem jest, że jest to południowo wschodni brzeg, ale mam nadzieję, że z takimi podpowiedziami wpadnie jakiś 1,5 kg linek.
Zdam na pewno całą relację z tego jak mi poszło.
Wierzę w twoją duchową pomoc oldi.



Re: Lin już tuż, tuż - przygotowanie (Wynik: 1)
przez wobler6 dnia 08-04-2003 o godz. 14:51:45
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Oldi pisz dalej żebym juz wiecej nie popelnial; błedow w przygotowaniu łowiska.Żerowisko lina u siebie mam juz zlokalizowane, no ale szpece od linow chyba wprowadzili mnie w blad z tymi żwirowymi plazami, jakoś musze to naprawic.Oldi zdradz mi talemnice co to kozioradka na nasze??
Pozdrówko
ps.
Liny nad Wigrami czekają



Re: Lin już tuż, tuż - przygotowanie (Wynik: 1)
przez adalin (adalin@poczta.onet.pl) dnia 08-04-2003 o godz. 15:39:30
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.youtube.com/watch?v=2bprl-wGqnc
Oldi, jak Ty to robisz? Ilekroć czytam Twoje kolejne teksty lub posty o linach, zawsze dowiaduję się czegoś nowego. Ile jeszcze tych asów masz w rękawie? :)))



[Bez tematu] (Wynik: 1)
przez Pioterek dnia 08-04-2003 o godz. 15:54:13
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
MAm pytanie co to jest i gdzie można to dostać kozieradka????



Re: Lin już tuż, tuż - przygotowanie (Wynik: 1)
przez Sazan dnia 08-04-2003 o godz. 17:33:02
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.sazan.com.pl
Brawo, Oldi! Nareszcie, prócz o tym cholernym piwie jest jeszcze tu możliwość i o wędkarskich sprawach poczytać. Oczywiście popijając piwkiem... :)



Re: Lin już tuż, tuż - przygotowanie (Wynik: 1)
przez orzech dnia 09-04-2003 o godz. 10:51:52
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Dzięki, dzięki. Jestem trochę zaskoczony tymi stronami świata. Hm, nie myślałem, że to ma znaczenie. Bardzo interesujące. Mam nadzieję, że napiszesz też jak go wywabić z grążela wczesnym latem. Teraz w maju spróbuję go złowić tam, gdzie latem rośnie pałno liści grążela. Co o tym sądzisz? I czy lepiej go szukać na 1 metrze czy głębiej?



Re: Lin już tuż, tuż - przygotowanie (Wynik: 1)
przez sandal (rzeszpa@interia.pl) dnia 09-04-2003 o godz. 15:26:21
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Oldi jeśli nęcenie lina ma tyle trwać , to pewnie już Adalina przekupiłeś coby przed zlotem zanęcał?:)) P. S . Fajne i ciekawe są te twoje wywody o linach.

Podrówko -- Sandal



Re: Lin już tuż, tuż - przygotowanie (Wynik: 0)
przez Anonim dnia 09-04-2003 o godz. 19:44:06
Oldi - podziwiam Cie za te fascynacje dlo lina. Mam nadzieje ze nalapiesz ich sporo w tym sezonie - chetnie bym sprobowal jak smakuje Twoj lin w smietanie :).



Re: Lin już tuż, tuż - przygotowanie (Wynik: 1)
przez Silnikowy dnia 12-04-2003 o godz. 08:49:38
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Nooooooo. Nareszcie znalazłem troszeczkę czasu aby przysiąść do kompa i wejść w PW. Niestety, jak to mówią - "praca nie drużba". Czy inaczej. A tu taka uczta. Przyznaję się bez bicia. Nigdy nie brałem się za łowienie, (co tam) za próby łowienia lina. Gdy patrzyłem na mojego kolegę-nauczyciela (wędkarskiego) to po plecach przechodziły mi ciarki. Ile to zachodu, ile to żmudnych przygotowań. A ile potrzeba cierpliwości. Dzięki, dzięki Old_Rysiu. W tym roku miałem zamiar po tej ciężkiej zimie trochę "pobiczować" jeziorko. Pewnikiem ruszą się drapiezniki, lecz po tej lekturze zacznę od ........ lina. Nie mylić z "klinem". Tak mi zostało po tych artykułach piwnych. Ten artykuł-wykład nadaje się jako wzorzec na Wyższą Uczelnię Wędkowania. Szkoda, że takiej nie ma. No cóż wypada tylko dodać, że na łowisku linowym nie należy umawiać sie na spotkania towarzyskie, bo to straaaaaaaasznie płochliwa i mądra ryba. Powodzenia linowcy. Serdecznie pozdrawiam.
Silnikowy.
Ps. Już nie mogę się doczekać kiedy założę na łódź silnik i wyruszę na jezioro.



Re: Lin już tuż, tuż - przygotowanie (Wynik: 1)
przez Krzywikk dnia 12-02-2006 o godz. 09:29:14
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
a co jeżeli wiesz że one tam są a nie masz tyle czasu na nęcenie? czy masz jakiś alternatywny sposób? WSZYSTKO JEST PIĘKNIE JEŻELI JEST URLOP I WODA BLISKO.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.16 sekund :: Zapytania do SQL: 155