Czy wiesz, że...
W klimacie europejskim samce karpia osiągają dojrzałość w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osiąga 18 – 20°C. Następuje jednocześnie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejają się do pędów i liści roślin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 347
 Zalogowani 0
 Wszyscy 347

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18213) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59101) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18213) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18213) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18213) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18213) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18213) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59101) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18213) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18213) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2099
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1963
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1984
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2223
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2054
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2111
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2023
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2062
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2424
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2245
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Karp nadziewany pieczarkami / borowikami
Opublikował 02-04-2003 o godz. 08:04:05 Zespół Redakcyjny
Ryby na stół PMD napisał

Słowo się rzekło. Obiecałem, więc podaję przepis na karpia nadziewanego pieczarkami / borowikami (wybór zależnie od gustu). Przepis dotyczy powszechnie dostępnego dwukilogramowego egzemplarza CYPRINUS CARPIO; w przypadku nadziewania większego egzemplarza należy odpowiednio zmodyfikować przepis.

Ponieważ pieczemy karpia nadziewanego, na wszelki wypadek przypomnę, że nie należy go pozbawiać głowy ani nadmiernie rozcinać. Całość po upieczeniu i podaniu na odpowiednim półmisku prezentuje się nadzwyczaj estetycznie, szczególnie jeżeli jest to sztuka wielkości 4 - 5 kg. Osoby o podwyższonej wrażliwości i estetycznym niedosycie mogą wyżyć się twórczo zdobiąc półmisek zieleninką, owocami itp. I tylko tak dla zasady przypominam, że choć często o karpiu wyrażamy się słowem „prosiaczek”, prosiaczkiem on nie jest. Dlatego też próba udekorowania naszego dania jabłuszkiem wetkniętym w pyszczek będzie już przesadą.

RYBA: Karpia sprawić, oczyścić, wypatroszyć. Obciąć płetwy górne i dolne, usunąć oczy. Rybę opłukać, natrzeć solą na zewnątrz oraz wewnątrz. Napchać farszem, zaszyć (dratwą), piec na ruszcie (nie na rożnie!). Pod ruszt podłożyć blachę i od czasu do czasu polewać karpia ściekającym tłuszczem. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 – 200 stopni Celsjusza.

FARSZ: 15 dkg pieczarek / borowików drobno pokrojonych dusimy z dwoma łyżkami wody, solą i pieprzem przez 10 min. Ucieramy łyżeczkę masła z dwoma żółtkami i mieszamy z pieczarkami oraz dwoma łyżkami bułki tartej. Na koniec dodać pianę ubitą z białek z dwóch jajek.

Smacznego.

PMD


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Zespół Redakcyjny


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Karp nadziewany pieczarkami / borowikami (Wynik: 1)
przez Sazan dnia 02-04-2003 o godz. 08:44:47
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.sazan.com.pl
Rzeczywiście prościutkie do przygotowania! W mojej wyobraźni wygląda apetycznie! Czuję zapach tych grzybów :) Borowiki pewnie lepsze od pieczarek...



Re: Karp nadziewany pieczarkami / borowikami (Wynik: 1)
przez adalin (adalin@poczta.onet.pl) dnia 02-04-2003 o godz. 11:26:13
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.youtube.com/watch?v=2bprl-wGqnc
Jeeeeeeeść!!!!! Ech, te pieczareczki, ten karpik złociutki... Jeeeeść!!! :)))




Re: Karp nadziewany pieczarkami / borowikami (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 03-04-2003 o godz. 05:40:47
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Karp w pieczarkach, w borowikach? To może być bardzo ciekawe.
Jadłem już rybę ( sandacza ) w sosie borowikowym - pycha. Gdzie? Nie powiem :-))



Re: Karp nadziewany pieczarkami / borowikami (Wynik: 1)
przez wobler6 dnia 05-04-2003 o godz. 02:10:37
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ślinka leci sama



Re: Karp nadziewany pieczarkami / borowikami (Wynik: 1)
przez kas-ter dnia 06-04-2003 o godz. 22:41:46
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
świetny przepis ale odnoszę wrażenie że nie wkładasz zbyt dużo serca w tą wspaniałą sztukę jaką jest gotowanie.karp tłuściutki a przepis tak suchy.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 92