Czy wiesz, że...
Od 01.01.2005 roku obwody rybackie na rzekach oddane s± w użytkowanie osobom fizycznym i prawnym, wyłonionym w drodze konkursu.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 549
 Zalogowani 0
 Wszyscy 549

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(386856) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(386856) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(386856) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(386856) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(386856) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(386856) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(386856) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59445) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(386856) Apr 02, @ 17:57:24


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2261
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2040
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2154
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2290
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2121
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2179
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2086
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2130
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2492
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2314
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Sałatka z mortadeli z papryk±
Opublikował 09-10-2009 o godz. 12:36:02 dzepetto
Ryby na stół Czez napisał

- ...a Ty Czarek jak± sałatkę lubisz najbardziej?
- Z mortadeli!
- Co? Z mortadeli...?



Mniej więcej w ten sposób wygl±daj± wszystkie dialogi dotycz±ce pytania o moj± ulubion± sałatkę. A jest ni± sałatka z mortadeli. Sałatka prosta w przygotowaniu, tania i niezwykle smaczna. Pomysł na ni± zrodził się - jak to często bywa z przypadku - tzn. hmm... pewnego dnia zastałem w lodówce tylko kawałek mortadeli i słoik papryki marynowanej. Na kanapki ochoty nie miałem, więc zacz±łem kombinować... i tak powstał przepis na sałatkę z mortadeli z papryk± marynowan±. PóĽniej czyniłem próby "uszlachetnienia" sałatki zamieniaj±c mortadelę na szynkow±, jakie¶ wędliny drobiowe, a nawet szynkę i z cał± stanowczo¶ci± muszę stwierdzić, że mortadela jest najlepsza!

Produkty :

    - 40 dkg grubo pokrojonej mortadeli;
    - słoik domowej czerwonej papryki marynowanej;
    - łyżka stołowa ketchupu;
    - łyżka stołowa musztardy sarepskiej;
    - 2-3 łyżki stołowe majonezu;
    - przyprawy: sól, pieprz czarny ¶wieżo mielony, papryka ostra w proszku.


Je¶li kto¶ lubi więcej papryki marynowanej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do podanej ilo¶ci mortadeli dodać dwa słoiki papryki zamiast jednego.
Sałatka powinna mieć ostry smak, więc proponuję nie żałować pieprzu i papryki ostrej. Z sol± zalecam ostrożno¶ć.

Przygotowanie:

Mortadelę kroimy w zapałkę w sposób przedstawiony na zdjęciu. Jednorazowo na desce kładziemy do krojenia 5 - 6 plastrów mortadeli.

Skrojon± mortadelę wrzucamy do naczynia, dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy.

Cało¶ć dokładnie mieszamy, aby dobrze rozprowadzić musztardę, ketchup i przyprawy.

Paprykę kroimy w zapałkę, tak jak mortadelę.

Do mortadeli dodajemy pokrojon± paprykę i majonez.

Cało¶ć mieszamy. Gotowe!

Smacznego!

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez dzepetto


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1)
przez JKarp dnia 09-10-2009 o godz. 13:20:57
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie no Czarek - czy Ty chcesz żebym w robocie za¶linił się po...
JKarp



Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1)
przez Zwierzak_02 dnia 09-10-2009 o godz. 14:51:55
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Fajnie, że w końcu pojawiaj± się w końcu potrawy z innych zwierz±t ;p a nie ci±gle ryby i ryby xD
Pozdrawiam



Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1)
przez finepoint dnia 09-10-2009 o godz. 15:27:49
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
+ korniszony i ewentualnie kukurydza i żółty ser w kostke krojony :)



Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1)
przez sacha dnia 09-10-2009 o godz. 15:50:11
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Serek kozacki był robiony 3x,teraz kolej na mortadele,ale nie musi być San Daniele del Friuli?



Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1)
przez markus13 (marekwan@wp.pl) dnia 10-10-2009 o godz. 07:23:29
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wygl±da wspaniale. Ale przy okazji chcialbym wszystkich z zacięciem kulinarnym namówić do spróbowania zrobienia własnych wędlinek. Smak, zapach i duma z samodzielnie zrobionych wędlinek - bezcenna :)
Jeżeli kto¶ od czasu do czasu " obraca się " w kuchni - nie jest to takie trudne.
Pzdr.



Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1)
przez bodzio8247 dnia 10-10-2009 o godz. 18:29:44
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czez to je dobre:)Pzdr



Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1)
przez Jarpo dnia 12-10-2009 o godz. 14:09:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Tak się zastanawiam czy nie lepiej byłoby zamiast w zapałkę pokroić mortadele i paprykę w kostkę? Wydaje mi sie że przy tych samych walorach smakowych estetycznie (przynajmniej dla mnie) wygl±dałoby to lepiej.
Czarek a czy nie próbowałe¶ dodawać do tej sałatki kiszonego ogóreczka? Oczywi¶cie żaden tam małosolny tylko dobrze ukwaszony. Muszę spróbować na dwa sposoby czyli z ogórkiem i bez.



Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1)
przez Jarpo dnia 12-10-2009 o godz. 21:51:09
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czez swoj± sałatk± do której dodaje ketchupu przypomniał mi ogl±dany jaki¶ czas temu odcinek programu Cejrowskiego w którym pokazywał przygotowania do wyprawy w amazońsk± dżunglę.
Pakowali wielkie pojemniki z ketchupem. Po co? Twierdzili, że w dżungli jedzenie jest bez smaku (wręcz niesmaczne) i tym ketchupem zabijaj± jego wła¶ciwy smak i powoduj±, że wszystko w zasadzie da się zje¶ć. Nie twierdzę, że smak mortadeli jest zły, ale w poł±czeniu z dodatkowymi smakami przypraw może być genialny.
Tak się zastanowiłem i ja też mam swoje (ja je wymy¶liłem, ale pewnie kto¶ inny też wpadł na podobny pomysł) danie. Wła¶ciwie jest to danie obiadowe. Takie gdy chcemy zje¶ć co¶ pożywnego i smacznego, a tak wła¶ciwie to gotować nam się zbytnio nie chce, a w lodówce raczej tylko żarówka się ¶wieci.

Na pocz±tek gotujemy makaron, bo to będzie makaron z moim sosem.
Ja po kilku eksperymentach stwierdziłem, ze nie żadne spaghetti ale ¶widerki z Lubelli najbardziej do tego mi pasuj±. Więc gotujemy makaron i po ugotowaniu zostawiamy go aby sobie wystygł.
Teraz zabieramy się za sos.
Do rozgrzanego naczynia (ja używam do tego garnka z stali nierdzewnej) wlewam troszkę oleju słonecznikowego i podsmażamy na nim boczek. Nie wiem ile taki boczek waży (nigdy nie ważyłem) ale kawałek – kostka 10x5x5cm powinno wystarczyć. Podsmażony boczek przekładamy do jakiego¶ naczynia i zaczynamy dusić cebulę. Cebuli dużo, kilka dużych główek. Cebuli nie kroimy w plastry ani w kostkę tylko niedbale w duże kawałki. Po pokrojeniu solimy j± i zostawiamy na przynajmniej kilka minut aby zmiękła i zawarta w niej sól przeszła do całej potrawy.
Soli już więcej nie używamy. Po zmięknięciu dajemy cebulkę do garnka podlewamy olejem i dusimy. Chodzi o to aby cebuli nie przypalić. Ma się udusić i być miękka jak masełko. Pod koniec duszenia cebuli wsypujemy troszkę zmielonej słodkiej papryki (czerwonej oczywi¶cie) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy troszkę sproszkowanego chili i pieprzu (to ma być do¶ć ostry sos) ws

Przeczytaj dalszy ciąg komentarza...


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.13 sekund :: Zapytania do SQL: 98