Czez napisał
- ...a Ty Czarek jak± sałatkę lubisz najbardziej?
- Z mortadeli!
- Co? Z mortadeli...?
Mniej więcej w ten sposób wygl±daj± wszystkie dialogi dotycz±ce pytania o moj± ulubion± sałatkę. A jest ni± sałatka z mortadeli. Sałatka prosta w przygotowaniu, tania i niezwykle smaczna. Pomysł na ni± zrodził się - jak to często bywa z przypadku - tzn. hmm... pewnego dnia zastałem w lodówce tylko kawałek mortadeli i słoik papryki marynowanej. Na kanapki ochoty nie miałem, więc zacz±łem kombinować... i tak powstał przepis na sałatkę z mortadeli z papryk± marynowan±. PóĽniej czyniłem próby "uszlachetnienia" sałatki zamieniaj±c mortadelę na szynkow±, jakie¶ wędliny drobiowe, a nawet szynkę i z cał± stanowczo¶ci± muszę stwierdzić, że mortadela jest najlepsza!
Produkty :
- 40 dkg grubo pokrojonej mortadeli;
- słoik domowej czerwonej papryki marynowanej;
- łyżka stołowa ketchupu;
- łyżka stołowa musztardy sarepskiej;
- 2-3 łyżki stołowe majonezu;
- przyprawy: sól, pieprz czarny ¶wieżo mielony, papryka ostra w proszku.
Je¶li kto¶ lubi więcej papryki marynowanej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do podanej ilo¶ci mortadeli dodać dwa słoiki papryki zamiast jednego.
Sałatka powinna mieć ostry smak, więc proponuję nie żałować pieprzu i papryki ostrej. Z sol± zalecam ostrożno¶ć.
Przygotowanie:
Mortadelę kroimy w zapałkę w sposób przedstawiony na zdjęciu. Jednorazowo na desce kładziemy do krojenia 5 - 6 plastrów mortadeli.
Skrojon± mortadelę wrzucamy do naczynia, dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy.
Cało¶ć dokładnie mieszamy, aby dobrze rozprowadzić musztardę, ketchup i przyprawy.
Paprykę kroimy w zapałkę, tak jak mortadelę.
Do mortadeli dodajemy pokrojon± paprykę i majonez.
Cało¶ć mieszamy. Gotowe!
Smacznego!
Czez