Czy wiesz, że...
Doskonałą przynętą na bałtyckie duże leszcze, okonie i węgorze jest garnela – nazywana też bałtycką krewetką. Skorupiak ten dzień spędza zagrzebany w piasku, a na żer wychodzi w nocy i penetruje przybrzeżne płycizny. Można go znaleźć również przy plaży, na co najmniej metrowej wodzie w pobliżu zwalisk kamieni.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 333
 Zalogowani 0
 Wszyscy 333

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18237) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59104) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18237) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18237) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18237) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18237) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18237) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59104) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18237) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18237) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2100
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1963
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1984
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2224
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2054
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2111
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2023
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2062
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2425
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2245
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Ser kozacki
Opublikował 18-09-2009 o godz. 20:58:38 dzepetto
Ryby na stół Czez napisał

- A co Ty robisz? Zapytała mnie żona, świdrując jednocześnie wzrokiem.
- Taki ser… koleżanka dała mi przepis – wydukałem niepewnie.
- Czy Ty nie przesadzasz? Zupa cebulowa, pieczeń, sałatki, śledzie, ozorki w galarecie, a Ty ser biały robisz i to w takiej ilości? Kto Ci to będzie jadł?



Ten krótki dialog miał miejsce kilka lat temu. Ser, który wówczas przygotowałem, był jedynym daniem, które zostało po prostu wymiecione do ostatniej drobinki.
Bez cienia przesady mogę powiedzieć, że mam przyjemność zaprezentować Wam przepis na danie łączące w sobie prostotę składników i przygotowania z FENOMENALNYM wprost smakiem. Te komplementy przychodzą mi z łatwością, gdyż nie jest to moje autorskie danie. Przepis wraz z kokilką tej pyszności dostałem od swojej koleżanki Kasi i jestem jej za to serdecznie wdzięczny po dziś dzień. Nazwa dania tj. "Ser kozacki" jest również autorstwa Kasi.

Składniki :

    - łezka białego sera półtłustego ew. tłustego – ok. 1 kg;
    - 8 średnich ogórków kiszonych;
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.


Marynata :
    - 2 szklanki wody;
    - 2 płaskie łyżki stołowe soli;
    - 2 łyżki sosu sojowego jasnego.


Sos :
    - 5 kopiastych łyżek stołowych majonezu;
    - 1 małe opakowanie śmietany 18%;
    - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę;
    - świeżo mielony czarny pieprz.


Przygotowanie :

Zaczynamy od marynaty. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól, a następnie dodajemy sos sojowy i gasimy ogień. Marynatę odstawiamy aby wystygła.
Kiedy marynata stygnie, kroimy biały ser w półplastry i układamy w naczyniu.

Pokrojony ser zalewamy przestudzoną marynatą (bacząc, aby dokładnie pokryła całość sera) i odstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki. Zdecydowanie polecam jednak marynowanie sera przez 48 godzin.

Po wyjęciu sera z lodówki osączamy go z marynaty i drobimy widelcem.

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ogórki ścieramy na tarce i bardzo dokładnie osączamy. Po osączeniu wręcz wyżymamy ogórki w dłoniach tak aby pozbawić je soku. Jeśli tego nie uczynimy, danie zacznie "podchodzić" sokiem, stając się mało apetyczne.
Przygotowujemy naczynie, w którym podamy ser. Na dnie naczynia układamy warstwę rozdrobnionego sera. Na ser nakładamy starte i wyżęte ogórki. Na ogórki warstwę sosu. Na sos znów ser, potem ogórki i sos. Wreszcie całość wieńczymy serem i sosem oraz posypujemy wierzch natką pietruszki.

Mamy więc następujące warstwy : ser – ogórki – sos – ser – ogórki – sos – ser – sos – natka pietruszki.

Ser spożywamy nie jak sałatkę, tylko raczej jak tort. Czyli nakładając sobie na talerz, zbieramy wszystkie warstwy od wierzchu do dna.

Smacznego życzę.

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez dzepetto


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez kosewo dnia 18-09-2009 o godz. 21:11:24
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Wygląda zachęcająco, ale te czubate łyżki majonezu i śmietanka to prawdziwa bomba kaloryczna, niemiej spróbuję. A dla prawdziwych zwolenników białego sera polecam dodać twady pokrojony w kostkę ser, razem z podobnie zpreparowanym czerstwym razowym chlebem i jajkiem do barszczu białego. Polecam i pozdrawiam.



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez akabar dnia 19-09-2009 o godz. 08:20:52
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ciekawe.
Tego jeszcze nie jadłem. Brzmi zachęcająco. Zobaczymy jak w smaku.
A propos smaku.
Ten " torcik" to pod wódeczkę czy pod piwko.?



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 19-09-2009 o godz. 09:17:29
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Nie jadam sera bialego - to pozostałość z wojska :-( . Żona - owszem o córak, wiec pewno trzeba zrobić to cacko.
1* Ci z tymi ogórkami - jaka tarka - wiórki czy miazga - powinno być wiórki, bo z miazgi chyba nic się nie uzyska :-)
2* Jak kupować ten sos - nie kupowałem jeszcze sosów sojowych a jak czytam jest z tym problem - więc jakieś info proszę jak odróznić ten jasny od ciemnego.
3* Jak długo powinien ( może nie musi ) leżakować gotowy już wyrób, jak go przechowywać ( bez problemu w temp. pokojowej, czy w lodówce )?



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez sacha dnia 19-09-2009 o godz. 12:45:57
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Nastawione i czekam,48h nie będzie się moczyło bo jutro wieczorem konsumpcja.



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez yari (angler_59@o2.pl) dnia 19-09-2009 o godz. 21:45:17
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Właśnie wróciłem - dziękuję za wszystkie porady. Dzisiaj jeszcze przed rannym wyjazdem nad rzekę zamacerowałem ser - Teraz czekam i jutro na kolację będzie gotowy. :)



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 19-09-2009 o godz. 22:26:31
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ciekawy przepis ale jak niemalze kazdy Twoj Czez pelen sprzecznoci :) - skoro mamy serek przegniesc widelcem. to po cholere wczesniej zalewac go w kawalkach i uzywac duzo wiekszegoa naczynia i wiekszej ilosci maceraty? Te 48 godzin tez nie sa zbyt adekwnte skoro pognieciemy widelcem calosc - sorry Czez ale ja gotuje na codziec wiec patrze na przepisy nieco inaczej - pozdrawiam.



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez sacha dnia 20-09-2009 o godz. 21:38:21
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ser kozacki był i się zmył,została nędzna resztka i o ile nikt w nocy nie wyżre to będzie po łyżeczce na śniadanie.
Tylko zastanawia mnie skąd kozacy mieli sos sojowy?bo cała reszta była dostępna w rejonie ich operowania.
Czy to jest tak jak z "rybą po grecku" u nas podawaną a nieznaną w Grecji?



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 11-10-2009 o godz. 21:22:54
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Dzisiaj mialem nareszcie przyjemnosc wyprobowac Twoj przepis Czez. Naturalnie zrobilem po swojemu i nieco pozmienialem. Do maceraty dodalem 4 zabki czosnku, sol,pieprz i ostra papryke - naturalnie ser pogniotlem zeby szybciej i dokladniej przeszedl. Odcedzenie sera zabralo mi sporo mniej czasu niz odcedzanie ogorkow, ktore notabene nie zcieralem tylko zmielilem elektryczna maszynka do miesa razem z cebula, bo uwazam ze bardrdzo pasuje do ogorkow. Do sosu uzylem 10% smietanki i dodalem 2 zabki czosnku,so i swierzo zmielony pieprz. Smakowalo nam i cieszymy sie ze zostalo na jutro jeszcze - niezly przepis Czez



Re: Ser kozacki (Wynik: 1)
przez Waldi dnia 19-10-2009 o godz. 12:33:59
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Wykonałem ten serek. Potrawa owszem smaczna. Szału natomiast nie ma. Moim zdaniem marynowanie w zalewie z dodatkiem sosu sojowego nic nie dało, majonez i ogórki i tak dominują w smaku. To taki twarożek z sosem majonezowo-czosnkowym.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.15 sekund :: Zapytania do SQL: 156