Czy wiesz, że...
Często zdarza się, że w miejscu, w którym złowiony został większy szczupak, po niedługim czasie pojawia się kolejny.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 258
 Zalogowani 0
 Wszyscy 258

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385073) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385073) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385073) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385073) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385073) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59437) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385073) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59437) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(385073) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(170) Mar 30, @ 08:46:37


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2247
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2016
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2142
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2275
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2106
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2163
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2074
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2116
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2479
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2299
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Wspomnienia z Beloniady 2006 - ¶ledziki Tom_Roy'a
Opublikował 08-03-2007 o godz. 15:15:00 Monk
Ryby na stół Karpiarz napisał

Minęło już sporo czasu od XV zlotu Pogawędek Wędkarskich,
Beloniady - kapitalnej imprezy zorganizowanej przez Tom_Roy’a nad Bałtykiem w Dziwnówku.
Niedawno robi±c porz±dek na twardym dysku mojego laptopa, znalazłem zdjęcia, które przygotowałem sobie zaraz po powrocie, by napisać króciutki artykulik o losach bałtyckich niechcianych ¶ledzi.



Tomek zaopatrywał nas bardzo szczodrze w przynęty i rybki na grilla, m.in. przyniósł parokrotnie wspaniałe płaty ¶ledziowe. Owe płaty spędzały sen z oczu wła¶ciciela domku, bo kto¶ zamroził je w zamrażarce we (wspólnej kuchni) jego domu. Wła¶ciciel nienawidził zapachu ryb i nie wolno nam było piec ich i czy¶cić w kuchni. Każdego dnia kontrolował bardzo dokładnie skład zamrżarki i lodówki, a kiedy Beloniada dobiegła końca i go¶cie zaczęli się rozjeżdżać, z głębokim wyrzutem zwrócił się do mnie – „a co z tymi ¶ledziami w zamrażarce”? Odpowiedziałem mu naturalnie, że zajmę się tym i postanowiłem ¶ledzie dobrze zapakować i zabrać do domu.

Kiedy polewałem zimna wod± talerz by oddzielić od niego zamrożone ¶edzie, do pokoju wszedł nagle wła¶ciciel i zakazał mi tego, „bo będzie ¶mierdziało z umywalki i żebym przypadkiem nie zabrał tego talerza do domu”.

Po powrocie do Aachen, ¶ledziki były nadal zamrożone, więc wyl±dowały znowu w zamrażarce. Po paru tygodniach, gdy już wszyscy zapomnieli o Dziwnówku i o bałtyckich ¶ledziach, odmroziłem je delikatnie i postanowiłem zrobić z nich moje ulubione opiekańce.

Po obmyciu układam płaty aby nieco obeschły. Można też pomóc sobie ręcznikiem kuchennym.

Następnie przyprawiam ¶ledzie sol± i pieprzem, po czym kolejno panieruję je delikatnie w m±ce i układam na rozgrzanej patelni.

Do innych ryb stosuję panierkę z jajek, m±ki i tartej bułki, ale ¶ledzie wolę tylko cieniutko w m±ce.

Filety opiekam po obydwu stronach na złocisty kolor i odkładam, by wystygły.

Następnie przygotowuję zalewę octow±.

Do garnka wkladam pokrojone w plasterki cebule - 3-4 sztuki, parę listków laurowych oraz kilkana¶cie ziarenek ziela angielskiego. Cało¶ć zalewam wod± i zagotowuję, przyprawiaj±c sol±, pieprzem, magi oraz odrobin± cukru.

Zalewę gotuje około 5-6 minut, następnie dodaję ocet i odstawiam pod przykryciem do wystygnięcia. Kiedy zalewa jest zimna, kosztuję j± i ewentualnie dodaję brakuj±cych mi przypraw lub octu i kształtuję jej smak - wcze¶niej nie miało by to sensu, bo ciepła zalewa wydaje się zawsze mocno kwa¶na.

Zalewę robię nieco kwa¶niejsz± niż chcę by smakowały same już ¶ledzie. Filety bowiem i tak wyci±gn± sporo octu z zalewy i czasami nawet muszę go uzupelnić.

Celowo nie podaję żadnych konkretnych ilo¶ci ani octu ani przypraw, bo jest to bardzo indywidualna sprawa. Stosuję jednak zasadę: lepiej mniej niż zbyt dużo, bo zawsze można uzupełnić.

Wychłodzone filety zalewam w szklanej misie również wychłodzon± zalew± i odstawiam do lodówki na 2-3 dni.

Jestem pewien, że tak przyrz±dzone ¶ledzie, na pewno zasmakowałaby nie tylko upierdliwemu wła¶cicielowi domku.
Raz jeszcze wielkie dzięki Tomku!!!

Karpiarz


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - ¶ledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 08-03-2007 o godz. 22:23:22
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
Prze¶ledziłem cały przepis. Smacznie mi się zrobiło... ;)



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - ¶ledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez Barach3 (barach3@poczta.onet.pl) dnia 09-03-2007 o godz. 00:53:22
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://okon.glt.pl
Wszystko pięknie ładnie, tylko szkoda, że spróbować nie można :) Może kto¶, kiedy¶ wymy¶li taki sposób, że i przez Internet będzie można konsumować :) Gdyby tak się wydarzyło, to od razu, zajadał się bym się z wielkim apetytem Twoj± potraw±.



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - ¶ledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez Megalodon dnia 09-03-2007 o godz. 03:46:13
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ale pyszno¶ci. Uwielbiam ¶ledzie. Bardzo smaczny artykuł.



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - ¶ledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 09-03-2007 o godz. 07:10:06
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ja to bym już je zjadl na gor±co, po upieczeniu :-)
A tak na marginesie - kto wie co to s± ''zielone ¶ledzie '' ???



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - ¶ledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez Czez dnia 09-03-2007 o godz. 15:50:21
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Zalewy różni± się w większo¶ci przypadków tylko niuansami, jesli chodzi o sposób ich przygotowania i dobrze, że nie piszesz tutaj dokładnych proporcji :-)

Raz jednak natkn±łem się na zalewę przygotowan± w sposób dalece odbiegaj±cy od standardów, a smaku ryb zrobionych w tej zalewie do tej pory zapomnieć nie mogę. Niestety namiarów na autora nie posiadam. Powiem więcej, facet opowiadał o tak dziwnych przepisach (np. wekowane grzyby uprzednio smażone w głębokim smalcu), że kiedy dostałem od niego w prezencie duży słój rybek, to się zastanawiałem, czy warto go tachać do Wa-wy :-)

Z opowie¶ci ww. pamiętam dwie najważniejsze kwestie. Proporcje ocet 10% - woda 1:1. Zero cukru, tylko bardzo dużo miodu, ale ile i jakiego za cholerę nie pamiętam. Z reszt± jako¶ sobie poradzę :-)

Zna kto¶ podobny przepis????? Będę wdzięczny za informacje :-)



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - ¶ledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez akabar dnia 09-03-2007 o godz. 20:26:58
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Pięknie i smacznie opisane. Jutro wypróbuję przepis. A i co¶ pod ¶ledzika się znajdzie- w końcu rybka lubi pływać. Pozdrawiam.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.09 sekund :: Zapytania do SQL: 94