W literaturze polskiej błystka nosiła następuj±ce nazwy: ble¶nia (Galicja, Wileńszczyzna), oblanka (Wileńszczyzna), oblewka i oblewanka (Kaszuby), błyskawka (okol. Konina, Wielkopolska, Wileńszczyzna), targlica (okol. Augustowa) – nazwa pochodzi od pionowego ruchu błystki czyli targania.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 338
Zalogowani 0
Wszyscy 338
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym w±tku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18213) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że ¶więto,
¶więtem ...(59101) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18213) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18213) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18213) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18213) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli kto¶ chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18213) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wod±,
oczywi¶cie bez wędki
bym n ...(59101) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18213) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Kto¶
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18213) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Kulki proteinowe cz. I
Opublikował 08-11-2006 o godz. 16:00:00 Monk |
Hanibal_lekter napisał
W odpowiedzi na pro¶bę kolegi, pragnę podzielić się kilkoma przepisami na kulki proteinowe. Takie tańsze, droższe, mniej lub więcej skuteczne, łatwiejsze, trudniejsze. Mam to dam. A CO!
Najpierw mieszacie wszystkie sypkie produkty. W osobnym naczyniu miksujecie jajka z dodatkami płynnymi. Dodajecie systematycznie "proszki" do "płynów", ugniataj±c ciasto do takiej konsystencji, aby formowane kulki nie odkształcały się (za mokre), ani nie pękały (za suche). W razie potrzeby dodajecie trochę jajka lub m±ki. Po uformowaniu kulek (bez "rollera" niezła zabawa - ręce chc± odpa¶ć) gotujecie je około 3 minut. Kulki powinny wypłyn±ć na powierzchnię. Lepsze efekty daje parowanie kulek. Potrzeba na to więcej czasu, ale mniejsze s± straty zapachu.
Przepis nr. 1
0,5 kg m±ki pszennej
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
0,25 kg cukru
5 jajek
2 łyżki stołowe miodu lipowego
fiolka olejku anyżowego
barwnik żółty.
Przepis nr. 2
1 kg m±ki tortowej
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
15 dag kazeiny na każdy kilogram
10 jajek
żółty barwnik
wanilia
Przepis nr. 3
1 kg kazeiny
1 kg m±ki tortowej
1, kg m±ki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti
1/4 litra miodu.
Przepis nr. 4
16 jaj
1 kg m±ki kukurydzianej
1/2 kg m±ki tortowej
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa
1/2 szklanki miodu
2 szklanki mleka w proszku.
Przepis nr. 5
12 jaj
żółty lub zielony barwnik
fiolka zapachu waniliowego
miód
3 łyżki oleju słonecznikowego
pół szklanki mleka w proszku
pół szklanki soi proteinowej
czubata łyżka m±ki sojowej
tyle samo m±ki kukurydzianej.
Przepis nr. 6
Dwie szklanki m±ki kukurydzianej
dwie szklanki mleka w proszku
szklanka m±ki pszennej
szklanka kaszy manny
sze¶ć jajek
dwie łyżki stołowe miodu
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego
barwnik spożywczy
atraktor 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).
Przepis nr. 7
100 g kazeiny/mleka w proszku
100 g kaszy manny
100 g m±ki tortowej
100 g m±ki kukurydzianej
150 g konopii Marcela Van Den Eynde
150 g arachidu Marcela Van Den Eynde
250 g m±czki rybnej lub kostnej
50 g suszonej krwi
8-12 jaj
atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex (polecam ten ostatni)
Receptury procentowe:
Przepis nr. 8
40% kazeina
15% kazeinian sodu
10% lactalbumina
20% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny
Przepis nr. 9
50% kazeina
20% lactalbumina
15% kazeinian wapnia
10% gluten pszenny
5% mleko w proszku
Przepis nr. 10
30% kazeina
20% lactalbumina
10% kazeinian wapnia
10% koncentrat sojowy
10% gluten pszenny
20% mleko w proszku
Przepis nr. 11
30% m±czka rybna
20% m±czka sojowa
20% m±czka krewetkowa
20% gluten pszenny
10% kazeina
Przepis nr. 12
20% kazeina
15% kazeinian wapnia
30% m±czka mięsna
10% m±czka z łubinu
10% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny
Przepis nr. 13
1 kg m±ki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg m±ki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik
Przepis nr. 14
350 g m±czka kostna
200 g mleko w proszku
400 g otręby pszenne
30 g cukier
4 jajka
aromat owocowy
Przepis nr. 15
500 g kasza manna
250 g m±ka kukurydziana
100 g m±ka sojowa
100 g mleko w proszku
5-6 jaj
aromat, barwnik
Przepis nr. 16
300 g kazeina
300 g m±ka sojowa
350 g m±ka kukurydziana
30 g miód lub malasa
20 g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy
Przepis nr. 17
250 g kazeina
250 g m±ka sojowa
250 g m±ka pszenna
jaja,aromat
Przepis nr. 18
500 g m±ka kukurydziana
200 g m±ka tortowa
300 g mleko w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja,aromat
Przepis nr. 19
500 g m±ka kostna
(zmielony pokarm dla psów)
300 g mleko w proszku
(kazeina)
200 g m±ka tortowa
barwnik
5-6 jaj
Przepis nr. 20
300 g m±ka pszenna
250 g m±ka ziemniaczana
200 g kasza manna
200 g pokarm dla psów
szczypta soli
jaja
Przepis nr. 21
500 g m±ka pszenna
300 g kasza manna
100 g maka kukurydziana
3-5 op. słodzonego kisielu
owocowego(truskawka)
jaja
Przepis nr. 22
400 g m±ka kukurydziana
400 g m±ka pszenna
150 g kasza manna
50 g cukier puder
suchy atraktor
barwnik
5-6 jaj
Przepis nr. 23
300 g kasza manna
300 g m±ka pszenna
200 g m±ka kukurydziana
100 g m±ka ziemniaczana
barwnik,karmel
jaja
Przepis nr. 24
500 g m±ki pszennej
500 g m±ki kukurydzianej
500 g mleka w proszku
2 łyżki stołowe miodu lipowego
fiolka olejku anyżowego
barwnik żółty
5 jajek
250g cukru
Przepis nr. 25
1000 g m±ki tortowej
500 g m±ki kukurydzianej
500 g mleka w proszku
150 g kazeiny
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek
Tutaj przedstawiam kilka specjalistycznych przepisów do których niezbędne sa gotowe bazy i komponenty uznanych w ¶wiecie producentów.
Składniki znajdziecie na stronach:
www.tandembaits.com.pl
www.mosella.pl
Sposób wykonania
Pierwszym krokiem jest wbicie jaj do odpowiedniej wielko¶ci miseczki. Wszystkie składniki płynne tj. barwnik, aromaty, oleje dodajemy do jaj przed dodaniem miksu. Osobi¶cie stosuję zależno¶ć 2 ml aromatu na jajko, oczywi¶cie uzależnione jest to też od pory roku. Wiosn± i
jesieni± jest to 1-1,5 ml/jajko, latem 2-3 ml/jajko. Dodajemy też inne dodatki, takie jak: wzmacniacze, stymulatory, itd. i rozprowadzamy to równomiernie w rozbitych jajach. Dopiero po całkowitym rozprowadzeniu tych dodatków dodajemy mieszankę. Osobi¶cie nie stosuję zasad - ilo¶ć mieszanki na liczbę jaj (w recepturach podane ilo¶ć orientacyjn±), gdyż
stopniowo dodaj±c mieszankę, jestem w stanie uzyskać odpowiedni± spoisto¶ć ciasta, bez jakichkolwiek zabiegów, jak np.: dodawanie jaj do rozrobionego już ciasta, bo ciasto wyszło za twarde. Bardzo ważne jest dobre wyrobienie ciasta, co ma póĽniej wpływ na trwało¶ć kulek.
Ma to ogromne znaczenie, kiedy łowisko zanęcamy kobr±. Kulki ze Ľle wyrobionego ciasta będ± pękać w locie na pół, a tym samym spadać o kilkana¶cie metrów przed łowiskiem. Kulki przeznaczone do nęcenia gotuję bardzo krótko, tylko do wypłynięcia, natomiast przynętowe jeszcze około 1-2 minuty po wypłynięciu. Tak przygotowanych kulek zanętowych nie
można niestety przechowywać zbyt długo.
c. d. n.
Hanibal_lekter
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Kulki proteinowe cz. I (Wynik: 1) przez Andrzej228 dnia 08-11-2006 o godz. 17:10:07 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | To super artykul .Tydzień temu kolega się pytał o przepis na kulki proteinowe ,a ma kompa to mu te wszystkie przepisy dam na dyskietce .Jak zobaczy tak± ilo¶ć to mu oczy zbielej± . |
|
|
Re: Kulki proteinowe cz. I (Wynik: 1) przez Polaryzator dnia 26-12-2006 o godz. 13:18:39 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Bardzo ciekawe,Kied¶ jak nęciłem kulkami,rcepture miałem jedn± zmieniaj±c kolr i zapach,co ciekawe wyniki mialm przeróżne. |
|
|
|