Gdyby sprzęt zapewniał złowienie ryb za każdym razem i w każdych warunkach, wędkarstwo straciłoby swój urok.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 263
Zalogowani 0
Wszyscy 263
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385074) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(385074) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385074) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(385074) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(385074) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59440) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(385074) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59440) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
S± dwie faktury, każda
za rok. N ...(385074) Apr 02, @ 17:57:24
jjjan: Wszystkim wszystkiego
dobrego ...(170) Mar 30, @ 08:46:37
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Co¶ na upały
Opublikował 07-07-2006 o godz. 17:10:00 Monk |
Czez napisał
Nie wiem jak Wy, ale ja się przy tej pogodzie po prostu roztapiam. Pozwolę sobie zatem tym razem nie do¶ć, że bezrybnie, to i bezmięsnie, podać dwa przepisy na takie upały, jakich obecnie do¶wiadczamy. A je¶li kto¶ ma ochotę na golonkę, to Jego sprawa.
Chłodnik hiszpański – Gazpacho (czytaj: gaspaczo)
Składniki:
- sok pomidorowy w kartonie
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 1 z±bek czosnku
- 1 mała cebula czerwona
- 5-6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego z białego wina
- grzanki z chleba (niekoniecznie)
- sól i pieprz
Przygotowanie
Mały kawałek ogórka, papryki i cebuli kroimy w drobn± kostkę. Posłuży nam to póĽniej do przybrania chłodnika.
Pozostałe kawałki ogórka, papryki, cebuli oraz inne składniki - poza sokiem pomidorowym - wrzucamy do miksera i miksujemy. Następnie dodajemy do soku pomidorowego i cało¶ć starannie mieszamy.
Gazpacho wkładamy do lodówki na 2 – 3 godz. i po nalaniu na talerze, posypujemy posiekanymi w kostkę warzywami oraz grzankami z chleba.
W niektórych przepisach, zaleca się wrzucanie do gazpacho kostek lodu. Zdecydowanie odradzam takie zabiegi.
Chłodnik „bliskowschodni”
Składniki:
- 1l jogurtu naturalnego
- 1 starty i odci¶nięty na sicie ogórek
- 1 z±bek czosnku, przeci¶nięty przez praskę
- 2 łyżki ¶mietany 18%
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- li¶cie ¶wieżej mięty lub łyżeczka suszonej
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Gotowe.
Miało być, proste, łatwe i na upały. Mam nadzieję, że się udało. Z ryb± by się nie udało. Niestety.
Czez
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Co¶ na upały (Wynik: 1) przez old_rysiu dnia 07-07-2006 o godz. 18:02:31 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Nie przepadam za chłodnikami. Mama robiła z wi¶ni lub jagód le¶nych. Nie przepadałem za nimi. Na upały najlepsze chłodne piwo. Jak dotychczas, zupki tej, zwanej chmielow±, nie przeskoczy żaden inny przepis :-) |
|
|
Re: Co¶ na upały (Wynik: 1) przez sacha dnia 08-07-2006 o godz. 10:59:01 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Bułgarzy dorzucaj± do tego drugiego tłuczone orzechy włoskie i chyba nie mięta a cz±ber i nazywaj± to tarator. |
|
|
Re: Co¶ na upały (Wynik: 1) przez sandal dnia 08-07-2006 o godz. 22:00:12 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Schłodzony kompocik z truskawek i do tego makaron ot cały chłodnik:)) Truskawek teraz wysyp a makaronu pod dostatkiem :)) |
|
|
Re: Co¶ na upały (Wynik: 1) przez artur (artkie@wp.pl) dnia 10-07-2006 o godz. 10:53:10 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Nie ma to jak chłodne ssiadłe mleczko z koperkiem. wszystko inne wysiada :):):). mleczko obowi±zkowo ¶wieże od mućki i nastawione na ssiadłe mniam mniam mniam :):):):) |
|
|
Re: Co¶ na upały (Wynik: 1) przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 10-07-2006 o godz. 10:31:05 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com | A może poprostu:
ogórek, rzodkiewka, szczypior, sałata, cebulka dymka, woda, ¶mietana albo jogurt, szczypta soli, pieprzu, cukru, i kilka kropel octu lub cytryny.
Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na grubej tarce, cebule, sałatę i szczypiorek drobno posiekać, zalać ¶mietan± (jogurtem), wod± i dodać przyprawy. Do lodówki na 2-3 godz.
|
|
|
Re: Co¶ na upały (Wynik: 1) przez dexpert dnia 11-07-2006 o godz. 11:05:56 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Tak, dzi¶ na obiad gazpacho. Już czytaj±c przepis ¶linka mi leci. A wieczorkiem drineczek MOJITO lub CAIPIRINHA...;-). Ot jak przeżyć taki dzień jak dzi¶. |
|
|
Re: Co¶ na upały (Wynik: 1) przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 16-07-2006 o godz. 00:57:39 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Zupy trzeba lubiec - ja bardzo je lubie wiec sposoby obydwa napewno wyprobuje - tak niby od niechcenia dodam przepis na inny "chlodnik" tez oparty na bazie soku pomidorowego - 3/4 szklanki zimnego soko pomidorowego, 50 ml czystej wodki, dwie lyzki soku cytrynowego, sol pieprz swierzo zmielony i pare kropel tabasco - pycha - ale ostroznie - zasypia sie po tym chlodniku predzej niz po piwie :)). |
|
|
|