Czy wiesz, że...
Okoń dla osi±gnięcia 15 cm długo¶ci potrzebuje aż 4-5 lat! 20 cm osi±ga po 6 latach, a 30 cm po 8-11 latach.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 278
 Zalogowani 1
 Wszyscy 279

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: ¦więta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2007
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2132
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2100
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2069
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2473
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2291
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Czosnkowy ¶ledzik
Opublikował 10-04-2006 o godz. 18:00:00 Monk
Ryby na stół Esox napisał

Dla nikogo nie jest chyba tajemnic±, że przy mojej znajomo¶ci wędkarstwa morskiego, a zarazem kucharskiej pasji, pisać o ¶ledziach mogę tylko w aspekcie kulinarnym. Być może moja wiedza o ¶ledziach pogłębi się podczas Beloniady PW, ale w oczekiwaniu na to pozwoliłem sobie pokazać, co zrobiłem biednym ¶ledziom z tacki Lisnera, we ¶ledziowej ż±dzy pochwyconym.



Jaki¶ czas temu, we szwedzkim sklepiku w Ikei, nabyłem ¶ledzie w czosnkowym sosie firmy Abba, które bardzo mi posmakowały. Miały jednakowoż dwie wady. Po pierwsze - nie u¶miechało mi się jeĽdzić po nie taki kawał (w naszym handlu ich nie widać - s± innych firm, ale się nie umywaj±). Tym bardziej, że nie da się najukochańszej z żon wytłumaczyć, że wypad do Ikei odbędzie się li tylko celem pozyskania ¶ledzia. Po drugie - jakkolwiek głodny i bez butów - odpukać - nie chodzę, to cena produktu wydała mi się mało atrakcyjna w stosunku do wielko¶ci opakowania.

Przypomniałem sobie Gravlax, przypomniałem sobie szwedzkie smaki, przede wszystkim za¶, przypomniałem sobie swój ulubiony sos do ryby gotowanej z warzywami na parze. I postanowiłem przeprowadzić eksperyment.

Głównym bohaterem była tacka ¶ledzi Lisnera (to z lenistwa - mog± być klasyczne płaty ¶ledziowe, ale dobrze by je było najpierw wymoczyć w mleku). Do udziału w przedsięwzięciu zaprosiłem także: ¶mietanę 18%, majonez, ¶wieżo mielony pieprz, limonkę, koperek, cukier no i czosnek oczywi¶cie.

Dzieło rozpocz±łem od umycia i pokrojenia ¶ledziowych filetów (250 g) na mniamu¶ne paski. Wielko¶ć mniamu¶nych pasków jest tutaj kwesti± bardzo dowoln±. Jeden lubi drobno cięte, drugi chętnie zagryzie cały filet bez krojenia. Na pewno jednak drobniej pokrojone szybciej złapi± szlachetny smak, o który nam chodzi.

Pokrojone paski wrzuciłem do miski. Dodałem duży kleks ¶mietany (3-4 łyżki) i mały kleks majonezu (1 łyżka). Dorzuciłem pęczek posiekanego koperku. Tym razem miałem ¶wieży - dla potrzeb sesji i dla dekoracji, ale pod względem aromatu wolę ten mrożony, z letnich zapasów. Wycisn±łem sok z połowy limonki (uwaga na pestki) oraz duży i mały z±bek czosnku. Posypałem pieprzem, doprawiłem niecał± łyżeczk± cukru.

Wreszcie zamieszałem cało¶ć i z wielkim żalem odstawiłem na leżakowanie do lodówki. Taki ¶ledzik potrzebuje przynajmniej kilku godzin spokoju. Po upływie stosownego czasu, dobrałem się do miseczki celem wstępnej degustacji. Wyszło perfekcyjnie. W zwi±zku z powyższym przygotowałem kolacyjn± porcję dla siebie...

A także dla najukochańszej z żon...

Czytelnikom za¶ taki eksperyment polecam. O ile oczywi¶cie lubi± ¶ledzie, czosnek i nie boj± się takich zestawień. Na marginesie dodam, że zapach potrawy spowodował ¶linotok u naszego Małego Ludzika, który niestrudzenie powtarzał am, am, am, dopóki nie dostał swojego przydziału. Jabłko od jabłoni daleko nie padło. Skoro Esox lubi żerować na ¶ledziach (nie tylko w szkierach), to Esoxówna miałaby nie lubić?

Eksperymentował, fotografował i smacznego życzy
Esox


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Czosnkowy ¶ledzik (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 10-04-2006 o godz. 20:11:41
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Jak to dobrze, ze przypomniałe¶ o naszej kuchni fotograficznej. Fotki wyszły przepięknie. Jednak miałem kupić tego Panasonica :-(
¦ledzika zawsze lubiłem - jest nr1z morskich ryb. Bardzo ciekawy zestaw zarówno z czosnkiem jak i na stole z kromk± chleba. Jednak podział ¶ledzikowej potrawy jest wielce niesprawiedliwy. Chyba, że ta duża miska, to dla Mamy i Esoxówny.



Re: Czosnkowy ¶ledzik (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 10-04-2006 o godz. 21:18:10
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
Jest tu parę nie¶cisło¶ci, ale wspomnę tylko o dwóch sprawach, chyba najistotniejszych, jak s±dzę...

1* Jak się wymienia spis składników, to dobrze jest wymienić wszystkie, bo kto¶ zrobi potem niby to samo, a je¶ć będzie zupełnie co¶ innego. Napisałe¶ o ¶mietanie 18%, a zapomniałe¶ o gratisie 25%! A na zdjęciu jest jak byk! Vide - pierwsze od góry.

2* Trzeba być bez serca aby wyróżniać tak± porcj± tylko "najukochańsz± z żon", a tym mniej kochanym żadnego nawet ochłapu nie rzucić. Jak się ma harem to przynajmniej jedzeniem trzeba wszystkie równo obdzielić! Co do nędzy tej porcji dla najukochańszej, usprawiedliwić j± może jedynie trwaj±cy postny czas. Ale je¶li tak, to i o próżnostan własnego żoł±dka wypadałoby zadbać... Nie ma sprawiedliwo¶ci na tym bożym ¶wiecie! Oj, nie ma!

PS. Tłuste ¶ledzie, ¶mietana 18%, gratis 25% (!), majonez, pieczywo... Jak to wszystko wple¶ć w mięsopustne termina? A, co mi tam! Panie starszy! Do tego wszystkiego proszę jeszcze pięćdziesi±tkę!



Re: Czosnkowy ¶ledzik (Wynik: 1)
przez SSG (redakcja@ssg.livenet.pl) dnia 10-04-2006 o godz. 22:33:17
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dobre, dobre :-))) Podoba mi się :-)))
Ale z tym podziałem to trochę jako¶ dziwnie. Czemu sobie tak mało włożyłe¶? A może to zmyłka tylko do zdjęcia ;-)



Re: Czosnkowy ¶ledzik (Wynik: 1)
przez meps dnia 10-04-2006 o godz. 23:07:40
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
¶ledezik wyszedł o.k miałem problem z kupieniem limonki,ale się udało w supermarkecie



Re: Czosnkowy ¶ledzik (Wynik: 1)
przez Czez dnia 11-04-2006 o godz. 09:01:53
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Robię podobnie, choć dodaję kleksik musztardy (1 łyżeczka) i niewielk± drobniutko pokrojon± czerwon± cebulkę :-)

PS. Zupełnie nie rozumiem tych czepiaj±cych się podziału porcji. Rz±dzi ten, kto przygotował i basta ;-)))



Re: Czosnkowy ¶ledzik (Wynik: 1)
przez artur (artkie@wp.pl) dnia 11-04-2006 o godz. 09:06:46
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
A z±bki czosnku to w cało¶ci ? czy je zmiażdżyć ? czy jeszcze inaczej rozdrobnić??



Re: Czosnkowy ¶ledzik (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 11-04-2006 o godz. 13:41:59
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Pierwsza ilustracja - niezły przykład product placement (w pewnym sensie) :-)))))



Re: Czosnkowy ¶ledzik (Wynik: 1)
przez martin dnia 13-04-2006 o godz. 19:00:32
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Fajny przepis ,filety jednak radze kroić po skosie ,apetyczniej to wyglada i lepiej gryzie



Re: Czosnkowy ¶ledzik (Wynik: 1)
przez wobler123 dnia 04-01-2007 o godz. 18:42:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Esiu a robiłe¶ z ananasem praktycznie to samo
tylko ananasy dodaj.jak znajdę dokładny przepis t pode¶lę robiłem na ¶wieta i fajnie smakowały. bardzo delikatny smaczek taki nie pod 50 ale dobre.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.11 sekund :: Zapytania do SQL: 120