Czy wiesz, że...
Od 1 stycznia 2007 roku, na wodach nizinnych, znajduj±cych się na terenie działania okręgu PZW Katowice zostaj± wprowadzone następuj±ce zmiany w zasadach wędkowania:
- podwyższa się wymiar ochronny dla następuj±cych gatunków ryb:
- szczupak: 50 cm
- sandacz: 50 cm
Ogranicza się ponadto dobowy limit szczupaka i sandacza do 2 szt. ł±cznie.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 560
 Zalogowani 0
 Wszyscy 560

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(410375) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(410375) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(410375) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(410375) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(410375) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(410375) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(410375) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59445) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(410375) Apr 02, @ 17:57:24


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2261
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2040
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2154
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2290
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2123
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2179
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2086
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2130
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2492
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2315
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Łasuchów pomysły na dorsza
Opublikował 24-03-2006 o godz. 18:30:00 Monk
Ryby na stół

Jak widać lektura wydawnictw zachęcaj±cych do zakupów w hipermarketach też miewa swoje dobre strony. Poniżej zamieszczam dwa przepisy z dorszem w roli głównej, które pochodz± wła¶nie z takiego wydawnictwa i brzmi± wielce smakowicie.



Uprzedzam pytanie, które z pewno¶ci± by się pojawiło: nie testowałem jeszcze tych frykasów! Uległem jedynie "magii słów", które przeczytałem z ciekn±c± ¶link±.

Dorsz zapiekany w orzechowej skórce

Składniki na 4 porcje:

    - 1 cytryna
    - 4 filety z dorsza po ok. 200 g
    - sól
    - pieprz
    - 1 szklanka bulionu warzywnego
    - 100 g kremówki
    - 1 łyżka m±ki
    - 3 łyżki posiekanego koperku
    - 50 g masła
    - 50 g łuskanych orzechów włoskich
    - 50 g pełnoziarnistej tartej bułki
    - 1mały str±czek papryczki chili
Przygotowanie

Z umytej i osuszonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisn±ć sok. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć sol± oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotować sos koperkowy. Zagotować w rondelku bulion. Wlać ¶mietanę rozrobion± z płask± łyżk± m±ki i zagotować, cały czas mieszaj±c. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku sol±, pieprzem i sokiem cytrynowym. Sos odstawić w ciepłe miejsce.

Filety ułożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Wymieszać posiekane orzechy razem z tart± bułk±, skórk± cytrynow±, posiekan± chili oraz czosnkiem i reszt± masła. Filety przykryć warstw± orzechowej mieszanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 200oC i piec około 25 minut. Podawać z sosem koperkowym.

Dorsz w cie¶cie piwnym z frytkami

Składniki na 4 porcje:
    - 4 filety z dorsza po ok. 200 g
    - sok z 1 cytryny
    - 2-3 z±bki czosnku
    - 1 łyżeczka startego ¶wieżego imbiru
    - sól
    - pieprz
    - 300 ml piwa
    - 1 jajko
    - 150 g m±ki
    - 4 duże ziemniaki
    - olej do smażenia
Przygotowanie

Filety opłukać i osuszyć. Sok z cytryny wymieszać ze zmiażdżonymi z±bkami czosnku, imbirem, szczypt± soli i pieprzu. Przygotowan± marynat± posmarować filety z obu stron. Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.

Zmiksować piwo z jajkiem i przesian± m±k± na gładkie ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż na nale¶niki. Odstawić ciasto do napęcznienia na 30 minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w słupki grubo¶ci 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, włożyć frytki i smażyć na złoty kolor 7 - 8 minut. Ods±czyć na papierowym ręczniku, posolić, trzymać w cieple.

Kawałki ryby zanurzyć w cie¶cie, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Ods±czyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać z frytkami i surówk± sezonow±.

Smacznego.

Monk


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1)
przez Wichura dnia 25-03-2006 o godz. 20:37:54
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.VingTsunKuen.trinet.pl
W przepisie "Dorsz w cie¶cie piwnym" jest 300 ml piwa a jak wiadomo piwo sprzedaje się głównie w butelkach po 500 ml. Mam więc pytanie - co zrobic z reszt± piwa bo wylać to grzech.
Macie jakie¶ pomysły ?? bo jak trzeba marnować składniki to jaka¶ lipa nie przepis :)))



Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 24-03-2006 o godz. 20:19:25
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Maciek - podzielam Twoje zdanie - to musi smakowac :))



Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 24-03-2006 o godz. 20:28:29
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Mama zawsze mówiła ( tutaj uwaga - zanim kiedy¶ dorsz trafił do sklepów na ¦l±sku, miał już nieprzyjemn± woń ). - Jedzcie dorsze bo g.... gorsze.
WyraĽnie nie znała tych przepisów :-)
Drugi przepis w cie¶cie piwnym jest bardzo kuszacy i kto wie, może własnie taki zrobie :-)



Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1)
przez ESSOX dnia 25-03-2006 o godz. 10:28:34
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
¦wieży dorsz (najlepiej prosto od rybaka) to poezja smaku.Niestety w sklepach mamy najczę¶ciej tylko mrożonego który zawsze zalatuje tranem.



Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1)
przez robert67 (gosia67@wanadoo.fr) dnia 25-03-2006 o godz. 22:33:52
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Z zasady nie komentuje "kulinarii"poniewaz w kuchni jestem w stanie .........pozniej zapalic paierocha:-(.Nie znam sie (ale boleje)jednak ,poniewaz przepis wydaje sie prosty sprobuje !!:-)).
Zwykle kuchnia kojarzy mi sie z cieplym "zapieckiem":-))gdzie zasypiam przy gwarze rozmow i spiewnym dzwieku "garkow" i gotowanych aromatycznych wywarow:-)).Pozniej budze sie przy pelnym talerzu i z namaszczeniem moge oddac sie degustacji......To jest zycie bez stresu przypalonego garnka:-))



Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1)
przez Mundi (mundek2@vp.pl) dnia 27-03-2006 o godz. 16:22:18
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Tak te ulotki to s± dobre hihihe . Jeden taki market sprzedaje teraz sprzęt wędkarski. WyobraĽcie sobie,że można kupić w zestawie haczyk z PRZEPŁONEM ! Ciekawe co to jest. Pójdę zobaczyć.:-)))))



Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1)
przez Czez dnia 03-04-2006 o godz. 09:50:29
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Za ciastem piwnym nie przepadam, ale ten pierwszy przepis brzmi baaardzo smakowicie :-)



Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1)
przez maniek77 dnia 27-05-2006 o godz. 16:29:14
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Bardzo dobry przepis na dorsza w cie¶cie piwnym z frytkami. Zajadam go co drugi dzień, tylko niewiem na ile mi wystarczy dorszy, które ostatnio złapałem. Polecam...


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.09 sekund :: Zapytania do SQL: 96