Od 1 stycznia 2007 roku, na wodach nizinnych, znajduj±cych się na terenie działania okręgu PZW Katowice zostaj± wprowadzone następuj±ce zmiany w zasadach wędkowania:
- podwyższa się wymiar ochronny dla następuj±cych gatunków ryb:
- szczupak: 50 cm
- sandacz: 50 cm
Ogranicza się ponadto dobowy limit szczupaka i sandacza do 2 szt. ł±cznie.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 560
Zalogowani 0
Wszyscy 560
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(410375) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(410375) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(410375) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(410375) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(410375) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(410375) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(410375) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59445) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
S± dwie faktury, każda
za rok. N ...(410375) Apr 02, @ 17:57:24
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Łasuchów pomysły na dorsza
Opublikował 24-03-2006 o godz. 18:30:00 Monk |
Jak widać lektura wydawnictw zachęcaj±cych do zakupów w hipermarketach też miewa swoje dobre strony. Poniżej zamieszczam dwa przepisy z dorszem w roli głównej, które pochodz± wła¶nie z takiego wydawnictwa i brzmi± wielce smakowicie.
Uprzedzam pytanie, które z pewno¶ci± by się pojawiło: nie testowałem jeszcze tych frykasów! Uległem jedynie "magii słów", które przeczytałem z ciekn±c± ¶link±.
Dorsz zapiekany w orzechowej skórce
Składniki na 4 porcje:
- 1 cytryna
- 4 filety z dorsza po ok. 200 g
- sól
- pieprz
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 g kremówki
- 1 łyżka m±ki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 50 g masła
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 50 g pełnoziarnistej tartej bułki
- 1mały str±czek papryczki chili
Przygotowanie
Z umytej i osuszonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisn±ć sok. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć sol± oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotować sos koperkowy. Zagotować w rondelku bulion. Wlać ¶mietanę rozrobion± z płask± łyżk± m±ki i zagotować, cały czas mieszaj±c. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku sol±, pieprzem i sokiem cytrynowym. Sos odstawić w ciepłe miejsce.
Filety ułożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Wymieszać posiekane orzechy razem z tart± bułk±, skórk± cytrynow±, posiekan± chili oraz czosnkiem i reszt± masła. Filety przykryć warstw± orzechowej mieszanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 200oC i piec około 25 minut. Podawać z sosem koperkowym.
Dorsz w cie¶cie piwnym z frytkami
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z dorsza po ok. 200 g
- sok z 1 cytryny
- 2-3 z±bki czosnku
- 1 łyżeczka startego ¶wieżego imbiru
- sól
- pieprz
- 300 ml piwa
- 1 jajko
- 150 g m±ki
- 4 duże ziemniaki
- olej do smażenia
Przygotowanie
Filety opłukać i osuszyć. Sok z cytryny wymieszać ze zmiażdżonymi z±bkami czosnku, imbirem, szczypt± soli i pieprzu. Przygotowan± marynat± posmarować filety z obu stron. Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Zmiksować piwo z jajkiem i przesian± m±k± na gładkie ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż na nale¶niki. Odstawić ciasto do napęcznienia na 30 minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w słupki grubo¶ci 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, włożyć frytki i smażyć na złoty kolor 7 - 8 minut. Ods±czyć na papierowym ręczniku, posolić, trzymać w cieple.
Kawałki ryby zanurzyć w cie¶cie, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Ods±czyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać z frytkami i surówk± sezonow±.
Smacznego.
Monk
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1) przez Wichura dnia 25-03-2006 o godz. 20:37:54 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.VingTsunKuen.trinet.pl | W przepisie "Dorsz w cie¶cie piwnym" jest 300 ml piwa a jak wiadomo piwo sprzedaje się głównie w butelkach po 500 ml. Mam więc pytanie - co zrobic z reszt± piwa bo wylać to grzech.
Macie jakie¶ pomysły ?? bo jak trzeba marnować składniki to jaka¶ lipa nie przepis :))) |
|
|
Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 24-03-2006 o godz. 20:28:29 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Mama zawsze mówiła ( tutaj uwaga - zanim kiedy¶ dorsz trafił do sklepów na ¦l±sku, miał już nieprzyjemn± woń ). - Jedzcie dorsze bo g.... gorsze.
WyraĽnie nie znała tych przepisów :-)
Drugi przepis w cie¶cie piwnym jest bardzo kuszacy i kto wie, może własnie taki zrobie :-) |
|
|
Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1) przez ESSOX dnia 25-03-2006 o godz. 10:28:34 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | ¦wieży dorsz (najlepiej prosto od rybaka) to poezja smaku.Niestety w sklepach mamy najczę¶ciej tylko mrożonego który zawsze zalatuje tranem. |
|
|
Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1) przez robert67 (gosia67@wanadoo.fr) dnia 25-03-2006 o godz. 22:33:52 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Z zasady nie komentuje "kulinarii"poniewaz w kuchni jestem w stanie .........pozniej zapalic paierocha:-(.Nie znam sie (ale boleje)jednak ,poniewaz przepis wydaje sie prosty sprobuje !!:-)).
Zwykle kuchnia kojarzy mi sie z cieplym "zapieckiem":-))gdzie zasypiam przy gwarze rozmow i spiewnym dzwieku "garkow" i gotowanych aromatycznych wywarow:-)).Pozniej budze sie przy pelnym talerzu i z namaszczeniem moge oddac sie degustacji......To jest zycie bez stresu przypalonego garnka:-)) |
|
|
Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1) przez Mundi (mundek2@vp.pl) dnia 27-03-2006 o godz. 16:22:18 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Tak te ulotki to s± dobre hihihe . Jeden taki market sprzedaje teraz sprzęt wędkarski. WyobraĽcie sobie,że można kupić w zestawie haczyk z PRZEPŁONEM ! Ciekawe co to jest. Pójdę zobaczyć.:-))))) |
|
|
Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1) przez Czez dnia 03-04-2006 o godz. 09:50:29 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Za ciastem piwnym nie przepadam, ale ten pierwszy przepis brzmi baaardzo smakowicie :-) |
|
|
Re: Łasuchów pomysły na dorsza (Wynik: 1) przez maniek77 dnia 27-05-2006 o godz. 16:29:14 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Bardzo dobry przepis na dorsza w cie¶cie piwnym z frytkami. Zajadam go co drugi dzień, tylko niewiem na ile mi wystarczy dorszy, które ostatnio złapałem. Polecam... |
|
|
|